понеделник, 9 юли 2012 г.

Първият Гроб Отдясно



Автор: Даринда Джоунс
Издател: Ибис
Формат: 140 Х 210
Година: 2011
Стр: 296
Цена: 11.90 лв

Един хубав роман, който завърших наскоро. Малко ми е трудно да определя жанра му - отчасти крими, отчасти паранормален с много хумористични елементи, гарниран с лека доза еротика и закачливост, подобно разноцветните шоколадови пръчици, с които е посипана богата мелба. За какво иде реч в тази първа книга от трилогия?

Чарли Дейвидсън работи няколко неща едновременно, но основното, с което се занимава е детектив на свободна практика. От най-ранна възраст тя умее нещо, което другите не владеят - а именно вижда мъртъвци. Основното й занятие е да ги убеди, че вече са мъртви и да ги насочи към Светлината, за да преминат Отвъд. Да, не всички след като хвърлят топа успяват сами да се запътят натам, накъдето трябва.

Когато въпросните мъртъвци обаче са починали при недотам стандартни обстоятелства - или, с други думи, са били убити, те искат от Чарли да подири сметка от убийците им, за да могат душите да намерят покой. Тук вече се намесва и работата й като консултант в полицията - не само баща й, който е пенсиониран, ами сега и чичо й като настоящ полицай ползва услугите на племенницата си за разплитане на по-завъртяни случаи. Интересно колко бързо можеш да разкриеш едно престъпление, ако жертвата на въпросното даде информация за убиеца си.

Напоследък обаче Чарли сънува доста, хм, горещи сънища с един красив непознат, който не е като нормалните мъртъвци, доста по-различен е от тях. Нещата започват все повече да се усложняват - ами ако той не е точно... мъртъв?

Корицата на романа е страхотна, направо ме размаза от кеф - освен това е и оригиналната! Оформлението вътре също е на ниво - на всяка глава има стилизирана мадама с коса и различни свежи лафове от тениски, стикери за автомобили и много други. Разбира се, не мога да пропусна и чудесния превод на Надя Баева.

Естествено, няма как да не спомена и факта, че книгата е писана от жена и до известна степен е предназначена за представителки от нежния пол - изпъстрена е с типичните женски заядливости (които някои дами бъркат с ирония и сарказъм), ахкания по красиви мъже (които ние окачествяваме като педали) и дори разглезени хленчения. Но като цяло останах доволен от книжката и ще прочета и продължението й - "Вторият гроб отляво".

1 коментар: