вторник, 28 февруари 2012 г.

Стоманения Плъх



Автор: Хари Харисън
Издател: Бард
Формат: 140 Х 210
Година: 2008
Стр: 624
Цена: 19.99 лв

Близо цял месец мина, откакто се боря със "Стоманения Плъх" на Харисън като прасе с тикви. Не че не е четивна книгата, просто вечерите ми бяха ангажирани и с други неща. И сега като се замисля за изминалото време от последното ми книжно ревю си викам - бре! Колко хубаво било да не ревюираш!
Хари Харисън не е от най-изтъкнатите американски фантасти, но е достатъчно добър и известен писател, най-малкото е носител на "Небюла" и "Локус". Роденият в Кънектикът автор с руски корени след две седмици навършва 87 години, да ни е жив и здрав още много години и да продължава все така да пише. Освен поредицата за "Стоманения Плъх", други известни негови фантастични поредици, видели бял свят на български са "Свят на Смъртта" и "Бил, Галактическия Герой", както и романът "Планетата на Прокълнатите".
Запознайте се с Джеймс Боливар ди Гриз - Стоманения Плъх, най-известния и неуловим мошеник в цялата Галактика! Във времена, когато в далечното бъдеще престъпленията почти са изчезнали, Джим ди Гриз притежава най-хладнокръвния и комбинативен ум, позволяващ му да мами и краде в планетарни мащаби. В отлична физическа форма, притежаващ куп оръжия и инструменти на занаята и надарен с неизчерпаемо чувство за хумор, той е герой, на чийто чар е невъзможно да се устои.
За "Стоманения Плъх" Харисън е написал дузина тънки романи, ревюираният от мен в момента омнибус съдържа четири от тях - съответно 4-и, 5-и, 6-и и 7-и поред. По същество те са доста свързани, за разлика от първите три, които могат да се четат и отделно. Но, за какво става въпрос?
1. Стоманения Плъх - както си върти далаверите и краде почти необезпокояван, внезапно Джим ди Гриз е сгащен от Специалния Корпус - чудовищна фракция, бдяща за реда в Галактиката, разполагаща с флотилии бойни кораби, неподвластна и на правителствата. Навремето Специалният Корпус е успял да залови дори легендарния Херълд Питърс Инскип, крадец и мошеник от най-висша класа, кумир и идол за подражание на ди Гриз. Каква е изненадата, когато вместо да го гръмнат или окошарят доживот, Специалния Корпус му предлага да работи за тях! Втора изненада - Корпуса до голяма степен е съставен от бивши престъпници, остави крадеца да залови крадеца! Трета изненада - шеф на Корпуса е... самият Инскип. Може ли Стоманения Плъх да устои на такова предложение?
2. Отмъщението на Стоманения Плъх - Джим ди Гриз и неговата любима Анджелина, луда, крадлива и бясна дори повече от него, са на меден месец, когато Специалния Корпус ги призовава. Новоизпечените радетели на справедливостта са впрегнати да спасяват Галактиката отново - тайнствена планета от милитаристичен характер воюва като бясна наред и печели победа след победа. Какво е някаква си планета за Стоманения Плъх? Ще се вмъкне в нея и ще я изгризе отвътре като буца сирене!
3. Стоманения Плъх спасява света - тук вече работата става много, ама много дебела. Див побърканяк успява да сътвори машина на времето и да се върне назад, оцапвайки историята така брутално, че ефектът в бъдещето и измирането на абсолютно всички хора и изчезването на сгради, светове... Ще се справи ли Джим ди Гриз? Трябва, най-малко заради живота на бременната си с близнаци съпруга!
4. Стоманения Плъх те иска - всички извънземни в Галактиката са се обединили в смазващ алианс, чиято единствена цел е унищожаване на човешкия род, всички хомо сапиенси трябва да бъдат избити до крак! Горките извънземни, те не предполагат, че Джим ди Гриз и неговата Анджелина горят от желание да им покажат това-онова. Откъде биха могли да знаят, че синовете на Стоманения Плъх току-що са завършили военна гимназия и са нахъсани още повече и от родителите си?

Екшън, хумор и чудна комбинативност - това са романите за "Стоманения Плъх". Ако ви се чете леко, приятно и неангажиращо четиво - това е. А, да, очаквам и следващ том с приключенията на Плъха от "Бард"!

Други ревюта на книгата може да прочетете в Сивостен и Книголандия.

събота, 4 февруари 2012 г.

Разкази под линия / В капана на неизвестното

Днес ще ви представя два нелоши сборника с разкази от млади български автори.



Автор: Александър Шпатов
Издател: Жанет 45
Формат: 130 Х 200
Година: 2008
Стр: 136
Цена: 7.50 лв

Единият от младежите е небезизвестният Александър Шпатов, който наскоро нашумя със сборника си "Календар с разкази". Това е негова малко по-стара книга, изпъстрена с многобройни, кратични творби в стил съвременна проза, която на моменти прелива ту в сюрреализъм, ту в магически реализъм. Като цяло останах доволен и препоръчвам автора. Особено ми харесаха темите за безценните кашони от банани, в които книжарите на "Славейков" прибират стоката си, "Икарус" - малкия ад на столичен автотранспорт, "Контрол" - и на съпътстващите го контрольори, "Маймунка", "Дерби", "Дванайсее", "Стаята", "Ботуши", абе, чудесно е. А, да - и, разбира се, да не забравя любимия си разказ от сборника - "Кръв". Ще ми бъде много интересно да прочета още творби от автора, но ако случайно попадне на блога ми имам към него една-единствена гореща молба - Шпатов, в родното литературно пространство вирее една клика от съвременни български автори, които постоянни ни биват навирани в очите от медии, овчедушни книжари и нереализирани псевдоинтелектуалчета. Моля те, не се присъединявай и събирай с подобни хорица, чрез които разни мастити издатели си правят реклама, пиар и перат едни кинти. Просто продължавай да пишеш и да се развиваш като писател, поел си по правилния път и успех!



Автор: Донко Найденов
Издател: Антос
Формат: 140 Х 200
Година: 2011
Стр: 120
Цена: няма

А това, дами и господа, е дебютният сборник на моя приятел Донко Найденов. Абсюлотен апокриф и ъндърграунд - първите творби на автора, неизвестно издателство, тираж от 100 бройки, липса на цена, жанр - хорър... И прочее, и прочее. Е, сега, издателят можеше да се потруди малко повече и да направи по-красива корица, да удари една редакция, ама защо пък да го прави. Все пак, много ми харесаха разкази като "Неизвестен враг", "Тайната на живота" и "Погребан жив" - Донко определено има талант, който тепърва развива и аз лично с нетърпение очаквам следващата му книга, която ще е реалност в рамките на близките няколко месеца. Да не забравя и най-дългата и според мен най-добрата творба в сборника - "Загадката на странните дни". Класически хорър за селото, злокобната къща, тайнствената фамилия, още по-тайнствения непознат... И прасета, дами и господа. Именно свинете обединяват тези две книги, които ви представих - онова на Шпатов не присъства само на корицата.

С две думи, доволен съм. И от двете книги.