понеделник, 23 април 2012 г.

Демон на Отмъщението



Автор: Йото Йотов
Издател: Елф
Формат: 130 Х 200
Година: 2003
Стр: 256
Цена: 6.99 лв

Честит Ден на Книгата, скъпи четящи! Може ли точно днес да пропусна ревюто на някое заглавие? Не, разбира се. И се получи много добре, че заглавието на книгата, която ще ревюирам чудесно си пасва с тъмната ми душевност.

Става дума за едно доста рядко намируемо заглавие – „Демон на отмъщението” от Йото Йотов. Последният е определено всестранно развита личност – пише поезия, проза, пробвал се е като издател, тренирал айкидо, има собствен бизнес, завършил е техникума в Правец и Техническия в София, специализирал е в чужбина за личен треньор по фитнес, специалист по спортно хранене и биомеханичен анализ, освен това е основател, председател и президент на Българската Федерация по Натурален Бодибилдинг и Фитнес! Сериозна работа!

Изненада ли е в такъв случай, че дебютната му книга е за Конан?

По творчеството на Йото Йотов (да не го сбъркате с именития щангист, просто има пълно съвпадение на име и фамилия) се запалих още когато прочетох „Двойната сянка” на издателството му „Яспис” – един от най-добрите хорър-сборници, които съм чел. Силно впечатление тогава ми направиха разказите му „Първата любов”, „Аз, дървото” и най-вече „Рибарят”. Естествено, щом ми попадна „Демон на отмъщението”, нямаше как да го пропусна.

Какво не ми хареса в сборника:

- Общо политиката на издателството спрямо сборника. Първо, авторът е не просто под псевдоним Тойо Йокугава, ами е и уж описано как е наистина японец, книгата е японска – първо издание, преведена от английски обаче от Христо Пощаков, илюстрациите и корицата са тип „Аванти Хакинян”, коректор е Вътьо Граматиков (сиреч, няма такъв), майтапчийските отзиви на гърба на книгата, които присъстват във всяка книга от поредицата на издателството…

- Самата книга не е кохерентна по своята цялост. Отначало имаме три истории за Конан, които са свързани помежду си и могат да се считат за отделни глави на романа, след което имаме секцията „Кошмари от чужд живот” – един дракон спи и сънува различни приключения от света на хората, които всъщност са разкази на писателя, обединени под общ знаменател, а накрая имаме „Първата любов”, което пък си е самостоятелен разказ. Не казвам, че не са добри, просто постройката не ми се понрави чисто технически, разпиляно е някакси.

Какво ми хареса:
+ Ценните приложения – картата в началото на книгата, показваща света на Конан и речника на думите и понятията на гърба, простиращ се на близо 20 страници ситно изписан текст! Определено от тези две неща се научава много за Хайборейската епоха и като цяло за Конан и реалността, която обитава.

+ Авторът пише чудесно. И подробните описания, така характерни за жанра фентъзи, и мрачните хорър-нотки, и специфичните за света на Конан неща като вярвания, магии, митологии и прочее – всичко това е смесено по един доста добър начин. Нашият герой е мрачен и навъсен варварин с огромни мускули, без скрупули и страх, изразяващ се едносрично, а решението на всичките му проблеми се намира на върха на неговия меч – и това всъщност си е Конан, както си е описан от Робърт Хауърд. Историите са интересни и те грабват, правят те съпричастен със съдбата на героите – особено разказът накрая завършва книгата по един прекрасен начин.

Като цяло останах доволен от книгата и много ми се иска да прочета още творби от Йото Йотов.

понеделник, 16 април 2012 г.

Z-та Световна Война



Автор: Макс Брукс
Издател: Изток-Запад
Формат: 140 Х 210
Година: 2012
Стр: 424
Цена: 19 лв

Заключете вратите и залостете прозорците, скрийте семейството си и барикадирайте къщата, хванете пушката и мълвете молитви. Защото войната вече е започнала, а човечеството е изправено срещу най-ужасния си враг досега.

Враг, който не се уморява, не преговаря, не сключва примирия, не спира да настъпва, не знае що е страх, който попълва редиците си от теб и е имунен на купища оръжия за масово поразяване. Враг, който кара всички военни стратези да скубят коси от безсилие и хвърля в тих ужас и недоумение всички как изобщо е възможно да съществува.

ЗОМБИТАТА...

Не мога да намеря достатъчно дума да нахваля тази книга, която без съмнение е едно от литературните събития на годината. Написана от Макс Брукс - синът на големия Мел Брукс, тя е построена по изключително оригинален начин: отчасти роман, отчасти журналистически репортажи и интервюта от едно бъдеще, в което мъртвите стават и тръгват срещу живите. Авторът е изключително начетен и ерудиран, притежава уникална обща култура и приковава вниманието ти върху своите герои, правейки те съпричастен със съдбата им. Да, героите - всъщност, на практика в книгата няма главен герой, всички са герои сами по себе, без значение какъв им е пола, религията, етноса, възрастта, цвета на кожата и т.н. Оригиналността на повествованието, съчетана с нетрадиционния подход на автора и определено наличието му на талант са залог за книга, която трябва да краси библиотеките далеч не само на хорър-феновете.

Какво ми хареса в книгата:

+ Всичко. Реализирана е абсолютно добре отвсякъде, моите аплодисменти за издателство "Изток-Запад". На първо място оформлението и качествената хартия;
+ Страхотната корица и ужасяващите илюстрации вътре на Петър Станимиров - човекът, илюстрирал списание "Дъга", книги-игри, романи на Стивън Кинг и Дийн Кунц, компютърни игри и какво ли още не. Още първата илюстрация (не, няма да ви кажа коя е!) си пасна толкова с повествованието, че за малко от шубе да хвърля книгата на пода;
+ Изпипаният до молекула превод на Адриан Лазаровски, който прави четенето повече от удоволствие - аз лично научих много от бележките му под линия, от които личи, че преводачът е и експерт по оръжията. Да, тези подробности не се научават просто ей така, докато се ровиш в гугъл и уикипедия;
+ Чудесно разгърнатата реклама на книгата - определено и това е важно, не може да отречете. Аз лично бях подготвен за първоначалната обявена цена от 20 лв и не мога да си кривя душата, че бях приятно изненадан, когато разбрах, че в последния момент е смъкната с левче надолу.
+ Филмът по книгата с Брад Пит, който очакваме всички, макар че ще се появи чак след година.

Все още обаче не съм споменал трите най-ценни предимства на тази книга:
1. Правдивата картина "какво би станало, ако". Не, сериозно - представете си, ей го на, появяват се зомбитата, как ще реагираме? Откъде идват, как се е получило това, защо се е стигнало дотук, това зараза ли е, таен експеримент ли е, какво е? Как се разпространи така бързо по целия свят? Нищо не е пропуснато - и алчните за пари гадове, които се делят на дребни риби (каналджии, прекарващи хора зад граница в незаразени зони) и едри кучи синове (направили милиарди, продавайки фалшиви лекарства срещу зомбясване), глупаците, които си затварят очите и заравят глава в пясъка, надявайки се че бурята ще ги подмине и ще утихне, правителствените гадове, които се мъчат да потулят случаите, лобистите, мъчещи да се наложат, идиотите, които са се озовали на върха и се чудят какво да правят с огромните отговорности, които са понесли...
2. Човешките съдби, разкрити така правдиво и жестоко. Наистина, едно такова брутално време би родило истински герои. И тези герои се раждат едновременно по целия свят - индийският генерал, който се жертва, за да спаси народа си; слепият японски градинар, който повежда страната си; ветеранът в Украйна, сражавал е до последно; американският режисьор, който с документалните си филми повдига духа на цялата нация; жената-пилот, която скача принудително с парашут във вряща от зомбита зона и единственият й път назад е една жена, която я подкрепя всячески по радиостанцията; и още, и още, и още!
3. Шамарите, които авторът на моменти ти удря, за да е сигурен, че схващаш картинката както трябва. Ето го и този, който лично за мен беше най-бруталният - "Страхът е най-ценната стока във Вселената. Включи телевизора си - какво виждаш? Хора, които продават стоките си ли? Не, хората продават своя страх от това, че може да им се наложи да живеят без стоките си. Страхът да остарееш, страхът да останеш сам, страхът от бедността, страхът от провала. Страхът е нашата най-съществена, фундаментална емоция. Страхът е първичен. СТРАХЪТ ПРОДАВА." И още как.

За финал - прочетете "Z-тата световна война", няма да съжалявате.

понеделник, 2 април 2012 г.

Кървави Книги - т.1



Автор: Клайв Баркър
Издател: Колибри
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 248
Цена: 14 лв

Хорърът и сборниците с разкази, тези така любими и угодни на душата ми наслади продължават да вървят ръка за ръка (по-точно зверска лапа за детска ръчица) на блогчето ми. Какво съм ви приготвил сега?

Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър.

Шапки долу, дами и господа! Тези думи на самия Стивън Кинг, отпечатани на първа корица съвсем не са случайни. Моите аплодисменти за издателство "Колибри", които се престрашиха да издадат третата в България книга на един от Тъмните Императори в жанра - след "Обречени на Ада" от 90-те и уж детската "Абарат", пред нас със своя първи от общо шест тома "Кървави Книги" застава Клайв Баркър, бащата на емблематичните Хелрейзър и Кендимен. По негови творби са заснети още и чудесните филми "Господарят на Илюзиите", "Нощна Порода" и "Среднощният Влак за Месо" (разказът присъства тук), направени са и небезизвестните компютърни игри "Undying" и "Jericho". Писател, който отдавна трябваше да е стъпил на родна почва - но нищо, по-добре късно, отколкото никога. Моля за вашите френетични адмирации за най-големия почитател на хоръра в страната ни - Иван Атанасов, превел перфектно цялата книга, работещ по следващите два тома от "Кървави Книги" (о, да!) и написал един от най-завладяващите предговори, които изобщо някога са ми попадали. Да не забравяме и ефектната корица плюс прекрасното оформление...

Но млъкни, сърце.

Защо трябва да прочетете тази книга ли?

Ами, заради тези творби вътре:

1. Кървавата книга - уводът към поредицата, и увод, и разказ. Една история за призраците, тайнственото и мрачното, за ясновидци и шарлатани, както и за това, че светът, в който живеем крие тайни и факти, които невинаги могат да се обяснят с рационализма и логиката.
2. Среднощният влак за месо - това трябва да сте го гледали под формата на филм с участието на Вини Джоунс и Брук Шийлдс, където бате Вини трепеше нощем хората в метрото с помощта на чук, сатър и други такива приспособления за обработката на месо. Чудесно!
3. Плямпалото и Джак - интересна и на моменти забавна история, гарнирана с черен хумор за един нисш демон, който има за задача да изкуши определен човечец. До какво ще доведе това обаче?
4. Кървав свински блус - брутално, гнусно и чудовищно. История за хора и прасета, която е отвъд фактора кой кого изяжда в крайна сметка, защо го прави... и най-вече как.
5. Секс, смърт и звезден блясък - поезия в действие! Един загиващ театър и купчина обречени актьори, които се готвят за последното си представление, което ще бъде епично и завладяващо... но пред каква публика ще изнасят този спектакъл?
6. В хълмовете, градовете - смазващо. Добре дошли в бивша Югославия, където два града воюват един срещу друг по начин, който никой от вас не си е представял. Веднъж на всеки десет години всички жители от единия град се срещат в единоборство с всички от другия, но признавам, това е сигурно най-оригиналния дуел, който ми е попадал някога.

Четиво, което просто не трябва да се пропуска. И завършвам с брилянтното изказване на самия Баркър:

Всяко тяло е кървава книга - където и да ни разтворят, сме червени.