понеделник, 30 септември 2013 г.

Пътят на Тигъра 1: Отмъстител!



Автор: Марк Смит и Джейми Томсън
Издател: ИК "Книги-игри"
Година: 2013
Стр: 160
Цена: 11.99 лв

Книгите-игри настоятелно опитват да се завърнат на родния книжен пазар, което лично мен ме радва неимоверно! За пръв път в Новата Вълна излиза преводно заглавие, и то не кое да е, а именно първата книга от шесттомната поредица "Пътят на Тигъра" - "Отмъстител!". Както може би знаете, в България през 90-те издадоха от 3-та до 6-та, като първа и втора така и не видяха бял свят. Е, първата видя, очакваме и втората.

Плюсове:

+ Историята като цяло. Първо, уникалната идея: имаме един дарк фентъзи свят с орки, тъмни елфи, всякакви чудовища - тролове, ефрити, гнусни изчадия и изведнъж: нинджи! Твоят герой е обучаван цял живот убиец, следващ Пътя на Тигъра, който трябва да спаси света и да отмъсти за убийството на баща си. Чудесно написана, внимателно и точно подбрани думи, плюс настръхващи на моменти епизоди и отвратителни начини за умиране и убиване. Изобщо, всички добри работи, които може да роди писателски мозък от Великобритания.
+ Нивото на трудност. Смъртта дебне буквално във всеки епизод и книжката хич не е лесна. Първия път като я превъртях докато стигна до победния край героят ми умря 5-6 пъти, при това нито един от тях по време на битка.
+ Картата. Определено е нарисувана в пъти по-добре отпреди. Има добавени много неща, които преди бяха изтървани, а други са преведени по-добре (старите Пилони на Промяната вече са Стълбове на Промяната, Дуароухейм - Джуджедом, Оукънхълс - Дъбокор, Харит-Свраков си е само Харит, още повече че не става въпрос за свраки, а за Вранова река, която тече през него, Грейгилдс - Сиви задруги, Странд - Прибрежие и т.н)
+ Наличието на солиден пантеон от богове в свят, където религията играе изключително важна роля. Имаме Куон Изкупителя, на който се кланя нашият нинджа, богове като Злост - злия брат на Куон, лошият бог на войната Васч-Ро, богинята на отмъщението Немезида, Всемайката, Съдбата, Смърт, Морейн - бога на властта и колко още!

Минуси:

- Корицата. Все си мисля, че щеше да е по-удачно на нея да има нинджа, фентъзи сетинг, главен злодей или прочее. Тази жена която виждате мисля че е една Тъмна елфка, с която се биеш на подземна арена и въобще не е някой от босовете.
- Превода. Някои неща са преведени по-добри, ала други направо... В интерес на истината, ако досега не сте чели Пътя на Тигъра, това едва ли ще ви е проблем. Но ако сте играли предните четири книги и особено ако сте им фенове, някои неща няма да ви харесат. Пустинята на Оракула сега е Пустиня на Прорицателя, Стените на Сенките - Сенкостен, Пустинята на Опечалените е Пустиня на Наскърбените, Града на Ясновидците сега са Ясновидски Обиталища. Но това не е най-лошото. Фиордите на Голямата долина сега са Провлаци на Големите долини. Моля, разтворете Уикипедия и вижте, че разликата между фиорд и провлак е ОГРОМНА, а това на картата са именно фиорди. А има неща, които преди бяха преведени кофти, а сега още по-лошо: Quench-heart keep беше Кула на Утоленото Сърце, сега е Сърцегасна Твърдина. Земята на Огнените Чапли сега е Земя на Огнечаплите, в оригинал Firedrakes. И ако преди 20 години е нямало интернет и възможност да преведеш firedrake (което на практика си е малък дракон), сега оправданието какво е? И най-кофтито: Sea Elves Sound преди беше Море Песни на сирените, сега е Море Самодивски напев. Какви самодиви в тоя сетинг? Откъде българска митология там? И какви са тия морски самодиви? На епизод № 83 попаднах на следното, цитирам: "Огромните бедрени кости са разцепени заради гръбначния мозък в тях." Моля?
- Илюстрациите. Оригиналните английски са, но са поместени в предговора и в края на книгата като малки картинки, част от статии за авторите и книгите-игри. Впоследствие се оказа, че авторите нещо не са се разбрали за авторските права върху илюстрациите на оригиналните художници и това е единственият начин да се позаобиколят правилата.
- Цената. За 160 страници 12 лв са си пладнешки обир, извинявам се.

Приятната изненада на довиждане. Феновете знаят, че последната, шеста книга от поредицата - "Пъкъл!" завърши хептен наникъде, как главния герой пада в мрежата на гигантски паяк, който се приближава. Авторите пишат седма книга, с която да завършат поредицата като хората веднъж завинаги.

Остава ни само да чакаме.

вторник, 24 септември 2013 г.

Воини на Светлината



Автор: Л. Рон Хабърд
Издател: Бард
Година: 1997
Стр: 208
Цена: 2500 лв от старите

Лафайет Роналд Хабърд е много интересна личност. От една страна е създател на сектата на сциентологията (в която членуват Джон Траволта и Том Круз) и е написал противоречивата "Дианетика: Модерна наука за душевното здраве" и такива подобни книги. От друга страна е автор на чутовните поредици "Бойно поле Земя" и "Мисия Земя", които са класика в научната фантастика и вледеняващото романче "Страх". Бях много приятно изненадан, когато се сдобих с тази книжка, за която не бях чувал. Тя не е точно роман, а съдържа седем разказа в общ сетинг, които проследяват различните приключения на д-р Матусал.

Кой е д-р Матусал ли? Д-р Матусал е най-прославеният член на най-елитната организация в космоса: Вселенското Медицинско Общество, известни още като "Воините на Светлината". Набор на учителя Йода, поддържащ младостта си със специални процедури вече над 900 г., той е не просто член, а един от четиримата създатели на Вселенското Медицинско Общество. Членовете му са едва 600-700, което изглежда твърде малко за една галактика, населявана от 160 трилиона разумни същества. Ала въпреки това се оказват достатъчно.

Воините на Светлината не се подчиняват на никого, не обслужват ничии интереси и не приемат възнаграждения. Техни врагове са болестите и епидемиите в галактиката, корупцията и изкривеното мислене на хората и не един и двама държавни глави и диктатори треперят, щом съзрат златистите им кораби, носещи знака на два кръстосани лъчеви жезъла.

И нека да кажем нещо за разказите!

1. Д-р Матусал - пилотният разказ! Запознаване с нашия главен герой, който едва ли не докато лови риба помежду другото спасява човешки животи и се заема да вгорчи живота на хитър тарикат, решил да прецака цяла планета.
2. Лудостта на Нейно Величество - странна болест мъчи кралицата. Ще успее ли да я спаси Великият доктор, и какво крият от него?
3. Скъпите роби - естествено, че е по-евтино да ти работят роби за единия хляб, отколкото да наемеш работници! Още повече, когато тези роби не искат даже да ядат! Хм, да, но евтиното е скъпо...
4. Големият въздушен монопол - грозна е страстта на хората да печелят пари от всичко, особено от природните ресурси. Хабърд показва едно отвратително изкривяване за това как едни злодеи печелят от населението само защото то диша. Това се казва да правиш пари от въздуха!
5. Чума - опасен кораб скита из галактиката! Кораб, тъпкан с народ, заразен със смъртоносна болест. Колкото повече е в неизвестност, толкова по-страховита става опасността от космическа пандемия...
6. Стабилна инвестиция - чудесен екшън разказ за д-р Матусал и неговата вярна дясна ръка: извънземният четирирък Хипократ, висок метър и тежащ половин тон, който се храни само с гипс.
7. Д-р Мама Матусал - нещо се е объркало на обикновена земеделска планета и Матусал ще трябва волю-неволю да влезе в ролята на бавачка на хиляди хлапета.

Тук Хабърд не вкарва на преден план екшъна, характерен за Бойно Поле Земя или не дай Боже, нещо от сциентоложките простотии. Книжката е на практика хумористична фантастика и е много приятна, но за разлика от Мисия Земя, където на много места повествованието се изражда в кървища, цинизъм и сексуални аберации, тук това не се наблюдава.

Просто няколко добри фантастични истории, гарнирани с чудесен хумор.

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Когато Мъртвите Се Пробудят



Автор: Йон Айвиде Линдквист
Издател: Колибри
Година: 2012
Стр: 320
Цена: 16 лв

Шведския писател Йон Айвиде Линкдвист е едно малко литературно чудо в световен мащаб. Чел съм големия му хит – романът „Покани ме да вляза”, който е филмиран и от шведи, и от американци и само в 9-милионна Швеция е продал половин милион бройки от него. Нещо повече - най-добрият разказ в "Малкият зелен бог на агонията" за мен беше именно неговият, измествайки даже самият Кинг. Сега на дневен ред е „Когато мъртвите се пробудят” – книга, в която за разлика от предната главните герои не са вампири, а зомбита…

Нещо става в Стокхолм. Необичайна жега мъчи жителите на Скандинавския полуостров, ел-уредите се държат странно и необичайно: включват се сами, отказват да се изключат… На всичкото отгоре всички хора започва силно и настоятелно да ги боли глава. Какво ли се задава?

Ами, ето какво се задава – мъртвите ходят. Всички, починали през последните 2 месеца в Стокхолм, около 2000 души, се съживяват и стават на зомбита. Досега са си лежали кротко по морги и гробища, а изведнъж – хоп! Пък и странни зомбита – не са мудни блеещи изроди, който повтарят „BRAAAAAAINS!”, нито пък тичащи подивели зверове, които късат жива плът. В повечето случаи просто си стоят и (почти) нищо лошо не правят.

„Когато мъртвите се пробудят” е различната зомби история. Тук нямаме постапокалипсис, някакъв вирус или зараза, героично отбраняващи се във военна база войници или цивилни, бранещи се със зъби и нокти в някой супермаркет с подръчни материални срещу гладните зомбита. Не. Линдквист залага на човешките отношения, на които се опират трите сюжетни линии в романа. Няма нужда мъртвите да се стремят да изядат мозъка на живите, а живите да пръснат мозъка на мъртвите. Всеки починал и след това възкръснал е нечин син, внук, дядо или съпруг, всяка възкръснала е нечия дъщеря, жена, майка и пр. Хората искат да си приберат немъртвите/неживите вкъщи и да се грижат за тях, ала правителството не позволява… Интересен подход определено.

Като минус ще спомена дребния шрифт, с който е отпечатана книгата – няма нужда да е толкова ситно. На едно място видях как някой се опитва да вика Дама Каро – хм, не е ли Дама Пика бре? Ениуей, книжката е добра. И още – странните феномени в Стокхолм не свършват дотук: живите и мъртвите могат да комуникират помежду си по един необичаен начин…

За почитатели на зомбитата, Линдквист и нетрадиционното писане. Друго ревю - при Весислава.

събота, 14 септември 2013 г.

Сп. Дракус - 5 и 6 брой



Автор: Колектив
Издател: Гаяна
Формат: 100 Х 280
Година: 2013
Стр: 60
Цена: 3,50 лв

Направо да почваме:

Пети брой:

1. Сибин Майналовски - ТЕЛЕФОНЪТ НА КРАЛЯ: не съм единственият, който вкара Стивън Кинг като герой в свой разказ! Сиби се е справил просто страхотно тук, няма какво повече да кажа (между другото, прочетохте ли Сянката?)
2. Симеон Христов - ЖАЖДА: става. И въпреки това, Симеоне, можеш повече.
3. Андрея Илиев - КРЪЧМАРЯТ ВИНАГИ ИДВА: Андреята е писател от висока класа и има много хляб и боб да изядем, докато го стигнем. Разказа му е зверски. Единственото, което не ми хареса е, че този разказ на практика не го е написал. Просто го е сглобил, използвайки фрагменти от романите си Смъртта ще дойде боса и Да събудиш динозавър.
4. Мишо Гръблев - ШЕСТО ЧУВСТВО: добър разказ! Само това ще кажа. Кратичък, но ми допадна.
5. Янита Георгиева - КАФЕ: нищо особено не ми направи впечатление тук. Не ми хареса.
6. Стефан Георгиев - ЖИВОТЪТ НА НЕИЗДАДЕНАТА: ами... Не.
7. Явор Цанев - СЕЛЦЕТО: един от най-добрите разкази на Явор, които съм чел от него и за мен без съмнение най-добрият в последния конкурс, посветен на Агоп Мелконян. Прочетете задължително, и не забравяйте: "Селцето бавно отпусна ръката си."
8. Александър Бестужев-Марлински - ЗАМЪКЪТ ВЕНДЕН: останах с противоречиво мнение за разказа на този руски класик, раздвоен съм. Не мога да преценя даже дали разказа ми допадна, или не.

Шести брой:

1. Весислава Савова - ОЛОВНИТЕ ВОЙНИЦИ: много добър разказ, по който си личи, че е работено дълго и прецизно, без бързане, за да се получи чудесна, завършена творба в криминалния жанр. Препоръчвам.
2. Симеон Христов - ТЪРСАЧЪТ НА ДРУГАТА ИСТИНА: нелош разказ, бива.
3. Виктор Христов - РАЙ: кратка и леко неясна импресия, но финалът си го биваше и нещата се наредиха.
4. Давид Петров - ТАЙНСТВЕНИЯТ ПОРТАЛ: за дванадесетгодишен, авторът се справя много, много добре.
5. Димитър Цолов - ПАЯКЪТ И ОСАТА: победителят в конкурса за хорър. Изчел съм маса хорър, писал съм немалко такъв също, участвах във въпросния конкурс и трябва да призная: тук победи най-добрият. Жес.То.Ко. Нищо повече не мога да кажа.
6. Явор Цанев - ПРЕЗ ДРУГИ ОЧИ: Явка, този път не останах впечатлен. Същата забележка като в разказ номер три: поне финалът си го биваше.
7. Робърт Хауърд - ИЗГНАНИК ОТ АТЛАНТИДА: голям фен съм на Робърт Хауърд и Конан, ала това ми изглеждаше прекалено кратко, по-скоро като пролог за историите на Къл - друг персонаж на писателя.

Както съм казвал и преди - следете списание Дракус, купувайте, четете, споделяйте. Друго списание за фантастика, фентъзи и ужаси, излизащо на хартия в България НЯМА.

четвъртък, 5 септември 2013 г.

Рога



Автор: Джо Хил
Издател: Изток-Запад
Година: 2013
Стр: 372
Цена: 17 лв

Джоузеф Хилстрьом Кинг, известен просто като Джо Хил, е син на Стивън Кинг. Точно така. Друг негов роман, излизал на български е "Кутия с форма на сърце". И на двата никъде не пише, че е син на големия автор. Ще се почудите - защо? Ами, имал си изискване, човека - не иска да расне в сянката на баща си, а сам да си проправи път.

Между другото, "Рога" е чудесен роман.

Игнейшиъс Периш, наричан просто Иг, е нещастен млад момък. Още от ученици те са гаджета с красивата Мерин - любовта на живота му. Той никога не е бил с друга жена, а и не иска - единствено мечтае двамата да се оженят, да имат деца и да остареят заедно. За съжаление, съдбата има други планове. Една вечер двамата се скарват жестоко и Мерин иска да се разделят.

Бесен и наскърбен, Иг зарязва Мерин сама под дъжда и изчезва с колата да се натряска някъде. Когато се събужда и изтрезнява обаче разбира ужасната истина - снощи някой е изнасилил и убил Мерин и Иг е основният заподозрян. Родителите на Иг са богати и влиятелни, лесно го отърват, ала целия град го намразва за престъпление, което не е извършил.

Отчаян, Иг се нанася да живее при Глена - пълничка татуирана мацка с добра душа, която обича да си похапва, да прави глупости, обича и мъжете. На него не му пука особено - той и без това не я обича. Единственото, което прави Иг е да пие и да скърби по своята без време изгубена любов.

Докато една сутрин ей така, без предистория и причина Иг се събужда след поредния запой и с почуда открива, че на челото му са израснали рога. WTF? Той веднага скача и се запътва към болницата и открива нещо странно - всички, които го видят не се впечатляват особено от рогата, даже щом отклонят поглед от Иг ги забравят. Рогата обаче притежават скрита мощ - веднъж съзрели ги, всички започват да дърдорят, изказвайки си и майчиното мляко: всички скрити тайни, стремежи, и всичките мръсни. Рогата могат и да внушават, да подчиняват.

Първом ужасен от това, Иг се мъчи да ги махне, ала няма как. Внезапно осъзнава, че щом всички му разкриват черните си тайни, той така ще открие и убиеца на приятелката си. Започва една игра, в която Иг разбира отвратително подробности от живота на хората си, включително и най-близките му такива. Някои го преследват, искат да го убият. Ала Иг се променя, започва да придобива и нови способности...

Честно казано, на места си личи как татко Кинг е пипал и направил романа по-добър, с което аз лично нямам никакъв проблем. Важното е книгата да е хубава и тя е. Пък и макар да е похвален стремежа ти да се наложиш без помощта на родителите си (дали?), грехота е в съседната ти стая да живее самият Стиви и да не го помолиш за съвет.

Превода е много добър, все пак е на Комата. Нещо, което обаче леко ме учуди, без да съм специалист. В превода й на "Вампирът Лестат" вампирът Marius е преведен като Марий, а тук Ignatius е Игнейшиъс. Ъ?

А вие освен книжката се стягайте да гледате наесен и филма по нея. С Даниъл Радклиф в главната роля. Мхм, оня пич, дето изигра Хари Потър.

неделя, 1 септември 2013 г.

Черна Неделя



Автор: Томас Харис
Издател: Колибри
Година: 1993
Стр: 288
Цена: 28 лв (деноминирани)

Фен съм на Томас Харис и въпреки че филмите по книгите му са страхотни (Мълчанието на Агнетата, Червения Дракон, Ханибал), книгите си остават дори още по-добри. Случайно на последния панаир на книгата открих на щанда на "Колибри" първия роман на автора - Черна Неделя. Заинтригуван си го купих, макар да няма нищо общо с Ханибал Лектър.

"Когато в неделя в Ню Орлиънс започне мачът за Суперкупата, 80 000 души най-добре да се приготвят да умрат. Защото Майкъл Ландър не само обича експлозивите, но е и много, много луд..."

Книгата излиза в Щатите още 1975. Въпреки че отношенията с Русия и Израел се позатоплят, в света все още хората са на тръни, особено в САЩ - войната във Виетнам тъкмо е приключила, преди три години е било мюнхенското клане, миналата година Уотъргейт, 73-а Войната от Йом Кипур и преврата на Пиночет... Психотрилърът, акцентиращ върху бомбен атентат и тероризма е особено актуален - не само за времето си, а и сега.

Едно не може да се отрече на Томас Харис - талантът му да опише личността на абсолютен аутсайдер и побърканяк, не само да те убеди в реалното му съществуване, а и да те пусне вътре в главата му, описвайки ти извратената логика на болното му съзнание. Какво се получава, когато странно малко хлапе има гаден, скапан живот? Психопат като Майкъл Ландър, разбира се.

Като започнем от дребните простотии, свързани с тормоз в училище и стигнем до няколкогодишния престой във Виетнам като военопленник, нищо чудно, че Майкъл е така откачен. Ала не могат да се отрекат и уменията му на отличен техник, на перфектен пилот и то не на какво да е, а на дирижабъл. През войната Майкъл пилотира военноморски дирижабъл, но тези машини вече са спрени от експлоатация. Нищо, дирижабли все още се използват, макар и по-малки, макар и за цивилни цели - например да се снима от птичи поглед футболен мач.

В болния мозък на Ландър вече се оформя план и той се среща с Далия Айяд - красива едрогърда терористка от Черният Септември, подразделение на Ал-Фатах, отговорно за убийството на израелски спортисти на олимпийските игри в Мюнхен. Далия прави невъзможното за Майкъл, една от причините за развода му - върнал се е от Виетнам импотентен, а с Далия отново може да вдига... дирижабъла.

Пъкленият план е да изтрепят всичките 80 000 и кусур хора, които ще са на стадион "Тюлейн", за да гледат мача за Суперкупата - включително и президента на САЩ. Майкъл има подкрепата на фанатици и специалисти като Далия и елитни терористи като Ал-Фатах. Срещу него обаче се изправят американското разузнаване, тайните служби, ЦРУ, ФБР и прочее. Изправя се и безмилостният майор Давид Кабаков от МОСАД, за когото добрият арабин е мъртвият арабин.

Ще успее ли прецизно подготвеният атентат? Разберете сами на страниците на "Черна Неделя".