четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Танцуващият Замък 2: Изроди и Лузъри



Автор: Робин Джарвис
Издател: Милениум
Година: 2013
Стр: 584
Цена: 17 лв

Ето го и дългоочакваното продължение на Танцуващият Замък! Чудесната корица и оформление отново са оригиналните, с които май излиза по цял свят, ако не се лъжа.

Танцуващият Замък разпростира бързо заразата си из Англия в това продължение, паразитирайки из целия остров. И не само там - хищната книга вече протяга и задушава в пипалата си Германия и други европейски страни, а САЩ отчаяно се съпротивлява на пагубното й влияние. Положението изглежда обречено.

Този път главните герои са "лузърите", или така наречените "аберанти" (много хубава дума, много ми хареса). Натъпкват един лагер с деца, които имат природен имунитет към книгата и се опитват отчаяно да ги привлекат към чудния живот в Муункастър. Въпреки всичките усилия, повечето деца си остават нормални.

За съжаление, търпението на Измъс и слугите му се изчерпва и лагерът... се превръща в концлагер. Храната и всичко други става оскъдно, хлапетата са принудени по цял ден да работят, да берат гадния плод минчет, да слугуват на пазачите си - зловещите стражи Пунчинело... Положението се скапва с всеки изминал ден.

И още - в едно от децата се е вселил духът на самия Измъс и то постоянно прави мръсно на останалите. Ала в друго се е вселил Потайният Дух на Замъка, който притежава дарбата да се телепортира в Кралството и да се връща оттам, носейки различни предмети... А чудовищата от света на Муункастър вече спокойно идват в нашия.

Плюсчета:

+ книгата е обемничка, но се чете учудващо бързо, гладко и приятно;
+ Джарвис пише увлекателно, изобщо не сваля нивото спрямо първата книга, напротив - прехода е така естествен, че имам подозрение: Танцуващият Замък на практика е една огромна тухла, която е разцепена на по-малко;
+ читателят е много, много съпричастен със съдбата на героите, определено;
+ "Милиони хора са в мрежата. Някой би си помислил, че пред тях са открити неограничени възможности. Но те съвсем не се стремят към това. Твърде големият избор ги обърква. Както ви казах, те желаят ред. Искат някой да им каже какво и откъде да си купят. Хората са подвластни на стадния инстинкт. Ето защо хаосът на интернет се укротява и приема желаните от тях форми при всяко щракване на покорната и безропотна мишка. Издигат преградни стени в безкрайността, понеже изпитват ужас пред срещата с неограничените условности."

Минус:

- заглавието е не само отвратително, ами направо ужасно. Толкова ли нямаше по-читав начин да се преведе на български Freax and Rejex?

С голямо нетърпение очаквам следващата книга от Танцуващият Замък - Fighting Pax! О, да - историята съвсем не е приключила. И него ще прочета с голям кеф. Книжката беше супер добра.

Само да не го преведете като Мирния Борец или нещо от сорта.

петък, 22 ноември 2013 г.

Кървава Власт 2: Корупция



Автор: Веселин Стаменов
Издател: Топ Преса
Година: 2013
Стр: 128
Цена: 5.99

Веселин Стаменов е автор на няколко книги, продавани в изумителни тиражи. Стилът му е т-нар. "вулгарни романи", които пишеше преди години покойният Христо Калчев. Една от книгите на Стаменов е Кървава Власт, за което вече съм ви говорил. Сега е ред на Кървава Власт 2: Корупция, логичното продължение.

Игрите по високите етажи на властта продължават с пълна пара. Иван Милетиев - Козела вече е мъртъв, ала е оставил наследник: Васил Станков - Акулата, който веднага се забърква с игрите на местно и международно ниво. Удивително е колко много интереси се сблъскват на малката ни национална територия - Москва, Вашингтон, Брюксел... Наглед бедната ни, ошмулена държава всъщност е баница, която все още има доста апетитни парчета, към които драпат кой ли не.

Освен родната енергетика, тук е споменат и дърводобива, по-специално в Югозападна България, откъдето е Стаменов. Врътки за десетки милиони левове само там, кой знае колко общо са в цялата държава. А, да, и цигареният бизнес.

Стари играчи, нови играчи, всеки срещу всеки, партиите хем се конкурират с другите партии, хем са разкъсвани от вътрешнопартийни борби... хем търсят съдействие от другаде: трети партии, бивши/настоящи мутри, чужбина. Стаменов е тънък познавач на игрите по високите етажи, определено е отлично информиран и знае за какво става въпрос.

Освен наследник, легендарният генерал Козела е оставил и... наследство. Не говоря за най-малкия му син, разбира се. Говоря за солиден масив от информация, събиран през целия му живот. Информация, която може да помогне на някои хора и да вгорчи живота на други. Всеки го търси, но къде ли е?

Минус на книгата - немалко грешки, нужда от по-сериозна редакторско-коректорска работа.

Въпреки всичко с удоволствие бих прочел и евентуална Кървава Власт 3, както и хитовия роман на Стаменов "Убий Путин".

понеделник, 11 ноември 2013 г.

Пет Приключения на Витек Диман / Космическото Пиле



Автор: Димитър Цолов
Издател: Рал Колобър
Година: 2013
Стр: 160
Цена: не видях

Поредният двулицев сборник. Представям ви Димитър Цолов, победител в коледния конкурс на сп. Дракус и дебютната му книга. От една страна е мини-роман, състоящ се от пет разказа, проследяващ различните приключения на Витек Диман (герой, син на човек и самодива, борещ се със змейове, вампири, бродници, вещици, плътеници и прочее народна сган; Мите, пращал ли си твои разкази на конкурса Таласъмия, впрочем?), от друга страна имаме Космическото Пиле - седем кратички творби.

Нека кажа по няколко думи за всяко разказче.

Пет приключения на Витек Диман - супер готини историйки за геройските походи на въпросния Диман. Признавам, най-много ми харесаха първите две истории: за бродника и вещицата, третата с исполина и змея също беше много добра! Следващите обаче бяха някаква степен тъжни, въпреки комичната нотка в боба и мечката :D Ала това го отдавам на факта, че нашият герой там се ожени и трябваше да се грижи за жена и дете. Няма как да е същия юнак, след като му мелят сол на тиквата ежедневно, трябва да сменя пелени, да се грижи за семейство и опухва баба Меца на бърза ръка, че трябва да се връща да не загори боба! Да, в такива случаи има смях и сълзи, но не и геройство. Ала останах много, много доволен.

Космическото пиле - седем кратки разказчета. Всичките ми харесаха, независимо дали става въпрос за хорър или трилър (Паякът и Осата, Симфония Агония), фантастика (Космическото Пиле, Вдъхновение), дали има поука (Тримата братя и 30-годишната ракия) или са хумористични (Кръговратите на Любовта, Пистолетът). Няма да навлизам в детайлни подробности за отделните разкази - достатъчно кратички са, ще си ги прочетете и сами.

Книжката е малка, чете се бързо и приятно, формата й е А6 и се побира директно в джоба, изобщо ще си прекарате с нея много добре. С голямо нетърпение очаквам други разкази от Димитър Цолов и следващата му книга - определено умее да пише интересно и интригуващо.

Димитър Цолов е вокалист на чутовната врачанска пънк банда Докторс Гого Бенд, завършил е медицина и обича още да пише готини простотийки - непременно посетете страницата му ПИЯНИЯТ БАРД. Ако искате да си закупите книжката - свържете се с автора, пишейки директно на тази страничка. Доколкото знам, цената е 10 лв, което включва книжката плюс разходите за доставка - Цолов ще ви даде IBAN, където превеждате сумата и той ви изпраща книгата. Система, която използвам и moi и препоръчвам и на други автори. Аз лично останах много доволен от тази книжка - независимо дали подхваща фентъзи, хорър, крими, фантастика или чудесно хумористично приключение, при него празно НЯ-МА.

сряда, 6 ноември 2013 г.

Мечове в Града



Автор: Колектив
Издател: Екопрогрес
Година: 2013
Стр: 348
Цена: 12 лв

Нов сборник фентъзи разкази от български автори! Ето и фейсбук страничката му - плс лайк!

С гордост ви представям следващата книга на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър - "Мечове в Града", своеобразното продължение на познатия ви "Мечове в Леда". Този път обединяващият фактор не е зимата, а градът - разказите са в модерния жанр ърбън-фентъзи. За мое съжаление, този път не участвам в сборника по никакъв начин - нито като съставител, нито като автор или нещо друго. Просто подкрепям инициативата.

Сборникът е, смея да твърдя, още по-хубав от предния - по-дебел, с повече автори, с по-добра корица, на разумна цена, а и разказите са чудесни. Някои от авторите, участвали и преди сега са определено израснали като творци, а има и немалко нови, които се публикуват за прът път и се справят учудващо прилично. Тук трябва да се отбележи и чудесната редакторска работа на Весислава Савова, буквално на места си личат явни подобрения.

А сега, нека пристъпим към разбора на 16-те автора и техните разкази! Споменавал ли съм между другото, че 16 е любимото ми число?

1. Александър Драганов - Тримата пазители и златната ябълка: без съмнение един от най-добрите разкази в сборника и мой личен фаворит. Златната ябълка, тази апетитна хапка за силите на Злото действително съществува и тази нощ ще узрее. Единствените, които могат да я опазят са тримата пазители. Кои са те и ще се справят ли - разберете сами! Председателят на НКФХ и съставител на сборника се е справил просто epic!
2. Васил Мирчев - Шаман: също много епичен разказ като предния, изпълнен с много екшън, схватки, бой и лудница, както аз обичам. Сигурно вторият разказ, който харесах най-много. Заклинания, призоваване на чудовища, всякакви магии! Намигването към Мирослав Пенков и творчеството му ме накара да се усмихна. Силно препоръчвам.
3. Димитър Димитров - Краят на сънищата: хубав стил, богат език и речник, чудесни описания и прекрасно въображение. Внимавайте със сънищата, те могат да станат реалност! А случи ли се това - не забравяйте, че сред сънищата има и кошмари.
4. Димитър Дъковски - Елпида: красив разказ, красива легенда. А, да - и внимавайте с метрото. Особено лондонското.
5. Донко Найденов - Битката за Дурикс: фентъзи разказът на Донко е сигурно най-малко "ърбън", което не го прави по-малко добър. Владетелят Уктарис е дошъл, за да си върне това, което му принадлежи по право - отнето му от красивата, ала опасна Питолия.
6. Иван Димитров - Спас и вълшебният медальон: Фогъра е машина! След участието му в предния сборник Мечове в Леда се завръща с един много хубав и приятен разказ, който е лекичко намигане към Стражите на Съзвездие Пентаграм 1 и 2, реалити романите, които правихме в Радио София. И за малки, и големи.
7. Иван Русланов - Непростимият грях: много, много добър разказ. Един интересен поглед към театъра, тайните които крие в подземието си и що за чудати актьори играят на неговата сцена. Определено силен финал.
8. Ивета Атанасова - Чуждите: Ивета рисува една постапокалиптична картина за група хора, които са се обединили срещу нашествениците. Съпротивата продължава вече с години, нашите се крият в МОЛ... Всъщност, прочетете сами, ще останете доволни.
9. Коста Сивов - До преизподнята и обратно: хахаха, Коста, заглавието на този разказ да не е "случайно" намигане към До Ада и Назад? Ениуей, Сивов е написал чудесен разказ, при него няма празно. Да, понякога си достатъчно силен, за да атакуваш, но какво ще направиш, когато си принуден да се отбраняваш?
10. Lady Pol The Beloved - Наследството: чел съм разказ на Поли от Русе във втори брой на сп. Дракус - Прероден и още тогава ми направи силно впечатление. Тук имаме силно автобиографичен разказ - в една зимна вечер куп русенски метъли се събират в кръчма The Legacy, където има концерт. Концерт, който няма да е като останалите.
11. Петър Пенев - Сенки над града: магьосници се срещат във Велико Търново, за да се изправят заедно срещу Зло, което едва ли може да бъде победено. Прекрасна финална битка.
12. Радослав Балабанов - Дъга: едно наглед безобидно пътешествие с влак ще излезе от релси, когато в купето на млад мъж и приятелката му внезапно се намърда... един странен господин.
13. Сибин Майналовски - Бира, магии и пържена цаца: Сиби освен автор (прочетохте ли Сянката?) е и човекът, отговорен за корекциите в книгата и за предпечата: странирането и корицата. Разказът му тук е повече хумористичен, от цикъла за кръчма "Зелената котка", който съвсем скоро ще излезе на хартия под името "Усмивка в полунощ".
14. Станьо Желев - Никога не се доверявайте на демон: една магьосница ще трябва да се разправи с могъщ демон в градска среда, разчитайки единствено на уменията си и на помощта на своя бял вълк.
15. Чавдар Ликов - Приключенията на Пикуел: един хумористичен поглед върху героите, избранниците и техните жени и мисия. Вярвам, че ще намери почитателите си.
16. Явор Цанев - Енергиен вампир: говорил съм ви достатъчно за Явор, за Дракус, за Странноприемницата и Вино на Мъртвите. Стилът на разказа е чудесен, а заглавието може да ви наведе на мисълта за какво точно става въпрос.

Ето и друго ревю на сборника в Цитаделата.

Единственият проблем е, че тази чудесна книжка не може да се открие в големите вериги. Освен лично от авторите, може да си я закупите на сбирките на НКФХ "Цитаделата", в "Български Книжици", на пл. Славейков - 6-та маса, клуб за игри Паладиум Геймс в жк Изток - ул. Майор Юрий Гагарин № 30, ако сте от Русе - в Rockstar Cafe, за провинцията - може да я поръчате оттук... засега е това, ако има ъпдейти с нови места, ще ги пусна като коментари под тази статия.

Приятно четене! Ще бъде!