вторник, 29 април 2014 г.

Кръвта на Богомолката



Автор: Ейдриън Чайковски
Издател: Бард
Година: 2011
Стр: 416
Цена: 14.99 лв

След дълга пауза реших отново да се върна на чудесната фентъзи поредица на Ейдриън Чайковски - "Сянката на Умелите". По-точно - с третата книга, "Кръвта на богомолката". Предните две бяха съответно "Империя в черно и златно" и "Разединени равнини".

Тласкан от призраците на легендарния Даракион, молецородния Ахеос е по следите на Кутията на сенките, най-могъщия и страховит артефакт. Не е сам - с него са оръжемайсторите Тисамон и дъщеря му Тиниса, както и две оси-ренегати. Градът, в който се е озовала обаче Кутията, открадната от Сцила е Джерез - влажният град на брега на езерото, населен от водомеркородните. Място на тъмни, нечисти сделки, далавери, кражби и престъпления. Идеалното място, където да се организира търг за кутията.

Стенуолд продължава да се опитва да обедини Равнините, пътувайки насам-натам, впрегнал на работа всичките си агенти и цялото си налично красноречие. Принц Салма командва над 2000 души армия от кол и въже: дезертьори, бегълци и сган от всякакви раси, служеща му обаче безрезервно. Армия, чудесна за партизанска война, бъркайки в окото на Империята. Армия, с която да атакуваш кервани с продоволствие, влакове с оръжие и дребни отряди на осите.

А Империята в Черно и Златно не спира с инвазията си. Тя настъпва напред, към Соларно - градът, управляван уж от паяци, а всъщност от купчина партии и партийки. Там е Че, племенницата на Стенуолд, която отива заедно с Неро и други приятели да предупреди за опасността. Ще се вслушат ли в съвета й управниците на Соларно, свикнали на ежедневни игри от всякакъв тип?

Добрата новина е, че на лавицата ме очаква и следващата, четвърта част - "Поглед в мрака". Лошата е, че на английски са излезнали общо девет книги, а на български пета няма. Ако сте започнали "Сянката на Умелите" - продължете! Ако не сте - започнете!

четвъртък, 17 април 2014 г.

Съновидение



Автор: Емануел Керо
Издател: Сдружение "Книги-игри"
Година: 2014
Стр: 120
Цена: 6.99 лв

Нова книга-игра на хоризонта! Дръж се народе. Тази тънка, евтина книжка джобен формат е само 100 епизода и струва таман 7 левчета. Преводна е, авторът е французин, а Съновидение е най-добрата френска книга-игра за 2010-а година. Жанрът е хорър, ужаси, авторът е вдъхновен от Кинг и Лъвкрафт. Как да не се изкушиш?

"Какво е това непознато усещане? Какво ти се случва? Сънуваш? Да… това е. По-лошото е, че си потънал в един кошмар, от който може да се измъкнеш само ако взимаш правилните решения. Този страховит свят, който те изпълва с ужас, е светът на твоите сънища. Изживей едно приключение, което излиза извън рамките на здравия разум. Опитай се да различиш истината от лъжата, за да избягаш от чудовищата, които твоят собствен сън е създал…"

Накратко: ти си лягаш да спиш и целият хорър, ужас и изобщо цялото действие се развива в съня ти. Да не се залъгваме - това не е сън, това е кошмар. В него може да се случи всичко. В този сън ще се срещнеш с приятели, с жена си, която наяве я мъчи болест, но в съня ти е учудващо здрава, с издателя ти...

Странстване по пътища и гори, обикаляне из голямо имение, битка в малко градче с различни чудовища - всякакви най-отбрани хубавини. Опростеничък дневник, както обичам, авторът залага повече на литературата, отколкото на игровия елемент също както обичам. Ами, в крайна сметка, книгите-игри не са ли повече книги, отколкото игри? Ако искам да е повече игра, ще си пусна такава на компютъра, няма да се занимавам да чета.

Корицата и илюстрациите са дело пак на французойка - Елоди Марз. Мрънкането ми в случая е, че история си е направо недовършена, трябва продължение, спря буквално на най-интересното място. Но като цяло е тънко книжле, не е скъпо, чете се бързо, преиграва се за нула време - одобрявам. Прочетете, проиграйте.

понеделник, 14 април 2014 г.

Игра на Сенките



Автор: Колектив
Издател: Христо Данов
Година: 1983
Стр: 308
Цена: 1.90 лв

"Игра на Сенките" е сборник българска диаболична фантастика, съставител на която е Огнян Сапарев. Авторите в нея са петима, съответно Светослав Минков, Владимир Полянов, Чавдар Мутафов, Георги Райчев и Константин Константинов.

Подборът ми се видя малко... странен. В смисъл, Минков и Полянов участват с по 6-7 разказ, Райчев с 3, Мутафов с 1 и накрая е съвместният роман на Минков и Константинов "Сърцето в картонената кутия". Прави впечатление архаичният стил на писане, похватите, термините, чуждиците и пр. Нормално - въпреки че книгата е на тридесет и кусур години разказите в нея са писани преди 80-90.

Използвани са сласически похвати в хоръра, вдъхновени най-вероятно от По, Майринк и др. Истории за призраци, за неща които не са това, което са, срещи с момичета които накрая се оказва че са починали отдавна, героят е свидетел на кървави злодеяния, които накрая се оказва че ги е свършил самият той.

Разказите с които участва Светослав Минков са "Малвина", "Полунощна история", "Заключени", "Иконите са творба на дявола", "Устрел" и "Ужасът". Полянов е с около половината си сборник "Диаболични повести и разкази", издадени от Библиотека Галактика - "Смърт", "Ерих Райтерер", "Черният дом", "Мрежата на дъжда", "Произшествие", "По-силен от смъртта" и "Кучето от полето". Чавдар Мутафов е със "Смъртен Сън", Георги Райчев - "Незнайния", "Съновидения", "Карнавал".

На моменти авторът се отплесва и омотава конците на фикцията и реалността по начин, който не можеш да разплетеш. Краят рядко те удовлетворява. За сметка на това участниците притежават тънко, свежо чувство за хумор, което извиква усмивка на лицето ти. Любопитни описания на София преди близо век, закачка с маститите литературни критици и културтрегери от онези времена... Някои неща се оказва, че ги е имало толкова отдавна и не са се променили изобщо.

понеделник, 7 април 2014 г.

Боксьори и Случайни Минувачи



Автор: Палми Ранчев
Издател: Жанет 45
Година: 2013
Стр: 232
Цена: 14 лв

Боксьорски разкази. Кратки, ясни, силни и стегнати. От Палми Ранчев - шампион и треньор по бокс, известно име в тези среди. И още - писател, прехвърлил шейсетте. Автор на близо двайсетина книги: стихосбирки, романи и сборници с разкази. Солидна биография, която може да се възприеме като залог за качество.

Сред разказите, които харесах най-много са "Защо не ме удари", "Хиляда долара", "Мишо Лявото кроше", "Без пропуски", "Семинариста", "Ляв прав", "Палецът на бога", "Кенгурско кроше", "Усмивката", "Аматьори и професионалисти", "Какъвто вече съм", "Бой със сянка", "Разминаване"... Всъщност, не мога да кажа, че съм попадал на разказ, който да не ми е харесал.

Този сборник ме накара с удоволствие да си припомня любими филми за бокс като "Дигстаун" (Джеймс Уудс, Луис Госет Джуниър, Оливър Плат, Хедър Греъм) и "Фаворитът" (Уесли Снайпс, Винг Реймс, Майкъл Рукър). Трябва да си ги пусна да ги изгледам отново.

До известна степен възприемах разказите не просто писани от боксьор, като човек, за който боксът е най-важното нещо в живота. Всичките му герои бяха такива - нищо друго не е над бокса. Но тези разкази те карат да се чувстваш там - на ринга, в тренировъчната зала, усещаш светлините, рева на тълпата, миризмата на пот. Понякога кървиш, понякога примираш от болка. Понякога реферът вдига победоносно ръката ти, понякога ти брои, а ти си паднал по гръб и не можеш да станеш. Силна литература.

"Боксьори и случайни минувачи" до известна степен може да се възприеме още и като учебник. Да, не се смейте. Аз лично от книгата научих много неща за бокса и по-важно: за характерите на боксьорите и отношенията помежду им. Това съвсем не са някакви тъпанари, които излизат на ринга и се млатят там, че да спечелят едни пари и едни медали. Изобщо не е така.

Това са хора, които се отдават изцяло на един спорт - дават на него всичко, дават живота си и този спорт им отвръща със същото. Понякога. Хора, които познават и вкуса на загубата, и фанфарите на победата. Някои спортсмени докрай, други дишат бокса до последния си дъх, трети стават бизнесмени, четвърти престъпници. Едни възпитани и учтиви, други нагли и арогантни. Но всичките без съмнение интересни.

Литература, която не блести с ярки сравнения, метафори, хиперболи, изчанчен речник и помпозност, или пък с грандиозни описания и сложни интриги. Но е литература, която блести с изчистен стил, човешки истории и силен, мощен заряд. Това са разкази, които не е необходимо да те лъжат. Това са съвсем реални събития, сякаш случили се днес или вчера.

Разкази, без съмнение писани от сърце.

вторник, 1 април 2014 г.

Машина от Думи



Автор: Манол Глишев
Издател: Жанет 45
Година: 2014
Стр: 148
Цена: 15 лв

Манол Глишев съвсем не е безизвестна личност. Син на актьора Богдан Глишев (Мера според мера, Лавина, Търси се съпруг за мама, Нощем с белите коне), Манол е поет, актьор, пише чудесно, огромен фен е на Толкин, ЛАРП и какво ли още не. Нота бене: притежава силно изразено гражданско самосъзнание, неукротим бунтарски дух и борбена натура. На протестите беше винаги пръв, мята домати по парламента и го арестуваха, окупираше Софийския, лично Сидеров го спомена с неприязън. С други думи, лицето Глишев как да не ви стане симпатичен?

Манол превежда староанглийска епическа поезия, която е дала ярко отражение върху стоте му стихотворения в тази книжка, озаглавена "Машина от думи". Притежава изключителен език, богат речник и обща култура, комбинирано с оригинален стил. Умее да да навързва една след друга силни думи и ярки образи, сочни изрази и описания, които струпани количествено на едно място довеждат до качествени изменения.

Батални сцени, пейзажи, любов, красиви жени, хумор, мечти, философия, исторически факти, Средновековие, войници, празнуване, дъжд, мъгла, блата, животни - в тази стихосбирка има всичко и всеки стих е силен, могъщ, зареден с енергия... Истинска машина от думи!

Естествено, ще спомена и минус - един, но сериозен. Цената. Хора от Жанет, които определяте цената на книгите си, тоя път се оляхте. Не че не си заслужава, не ме разбирайте погрешно - всяко едно левче, похарчено за "Машина от Думи" е вложение, което си струва отвсякъде. Ама, 15 лв за няма и 150 стр вече е прекалено. Не ме карайте да изброявам нови книги, които струват същите пари (че и по-малко), пък са доста по-обемни. И не са български - за тях са вложени разходи за авторски права и за превод, каквито тук няма.

Въпреки това, заложете смело на Кардинал Глишельо и неговата машина от думи. Прилагам писмено доказателство - любимото ми стихотворение в книгата:

когато си само на седем момчето ми
всичко има повярвай огромно значение
току-що си изгледал два-три хоръра
по настояване на мъртвата си баба
и бога ми шубето те тресе това се вижда
но ти не давай вид дори свирукай си
за тебе лъвкрафт кинг и по са само сенки
изобщо няма ужаси във стаята
не вярваш в нищо нямаш страх от нещото
заспало през деня във гардероба ти
единствено повярвал си във кучето
а то е твой приятел спи в леглото ти
яде огризките от пищните ти пирове
ръмжи по враговете зад прозореца
страхът когато дойде на заспиване
сложи войниците на пост навред из стаята
пластмасови гвардейци боядисани
те нека бранят детството ти царствено
разбира се ще станеш за училище
ще преброиш войската бакелитова
сержантът ако липсва до кревата ти
храбрец със стойка предпочитана от дамите
устрой му кенотаф насред саксията
салют кибритен реч и помен в стихове
защото може да е паднал при защитата
на твоето легло от страшни сънища

Официална премиера на книгата - 9 април.