понеделник, 25 август 2014 г.

Герои



Автор: Джо Абъркромби
Издател: Колибри
Година: 2013
Стр: 592
Цена: 20 лв

Джо Абъркромби, както може би знаете е фентъзи автор, най-известен с поредицата си "Първият закон". Досега съм прочел от него първата книга от въпросната поредица - "Гласът на острието", както и "Отмъщението на Монца" - която е история, развиваща се в същия свят, но встрани от основната линия. След прочитането на "Герои" (друга история встрани от поредицата, но с доста общи герои) вече съм твърдо убеден, че трябва да изчета всичко от този автор.

В Севера има известен хълм, наречен Героите - на върха му има гигантски каменни статуи на бележити сурови воини от миналото. Там ще се сблъскат две могъщи армии. Едната е тази на Съюза, в които присъстват куп колоритни персонажи: генерали, страдащи от суета, прекалено придържане към устава и обикновена некадърност, зверския боец Бремър дан Горст, тариката ефрейтор Тъни, красивата Финри, за която интригите са първа природа и дори самият Баяз, Първия Магус!

Другата армия е дори по-колоритна. Северът е предвождан от ужасяващия Дау Черния, човек, затрил повече хора от зимата и чумата; неговата дясна ръка Каул Тръпката, едноок, мълчалив и зловещ; якия, тъповат и агресивен Скейл; Глама Златния, целият обсипан със злато; Кърнден Гушата, застаряващ и накуцващ ветеран, целият в белези, ала един от малкото "прави остриета", сиреч спазващ правилата, доколкото е възможно; Уирън-от-Блай, живата легенда на Севера, висок, слаб и ненормално як, биещ се с огромен, не по-малко легендарен от него меч, който влиза в битка без броня и излиза без драскотина; и още, и още!

Екшън, битки, кръв - какво повече ти трябва в едно фентъзи?

Абъркромби е магьосник с безподобен стил - брутален, честен, откровен, безмилостен и истински. Показва реалното лице на войната - кал, смрад, глад, нож в гърба, кръв, смърт, осакатяване, приятелски огън, интриги... дори майтапи и скатаване :) Супер ми допадна как на ефрейтор Тъни му докараха новобранци: млади, зелени, изплашени и стреснати и когато накрая му доведоха още такива, те с почуда гледаха "старото куче", единствен оцелял от предната партида: мръсен, разгърден, окъсан и т.н. Все едно в казармата, същата работа!

Ако за пръв път ще започвате да четете Абъркромби, препоръчвам ви това да стане с трилогията "Първият Закон". Не че е проблем да хванете и другите му книги във въпросния свят - "Герои" и "Отмъщението на Монца", няма да се спойлнете кой знае колко, но все пак. Ако пък сте чели само "Първият закон", няма причина да не посегнете и към останалите - давайте! Най-добре продължете с Монца и оставете Героите за накрая.

Докато в "Отмъщението на Монца" беше описана деградацията на един герой - Каул Тръпката, тук изненадващо имаме градация, и то на двама такива. Единият е принц Калдер, малкият син на Бетод, старият крал на Севера, другият е фермерчето Бек, син на небезизвестния воин Шама Безсърдечни. Много добре е описано през целия роман как им идва умът в главата и най-вече уроците по смирение, които получават.

Последното, което ще кажа за "Герои" - това са си 20 лв, похарчени на точното място, за които няма да съжалявате. Напротив.

събота, 9 август 2014 г.

В Лоното На Страха



Автор: Владимир Василев
Издател: самиздат
Година: 2014
Стр: 192
Цена: 12 лв

Малцина родни творци могат да се мерят с размаха на зловещото въображение на Владимир Василев. Изключителният му стил и непринуденото му, почти свръхестествено умение да съгражда кошмарни светове, за да ни разкрие Злото в нас и извън нас ще завладеят всеки поклонник на диаболичната естетика. А най-хубавото е, че това е само началото и впечатляващият му талант тепърва ще покорява нови територии - Адриан Лазаровски

Владимир Василев е млад автор, в твърде крехка писателска възраст - все още студент, неотдавна преминал абитуриентския си бал. "В лоното на страха" е първата му книга. Както при доста български автори (в това число и мен), книгата е: 1. Самиздат. 2. Сборник разкази. 3. Хорър. Как да не ми направи впечатление и да не я прочете човек?

1. Самодиви - момче и момиче пристигат с автомобила си в село, където нещата не са такива, каквито изглеждат и се крият тайни...
2. Сезонът на сколопендрите - як разказ с екшън, един от любимите ми в сборника! Няма да разкривам много, само ще кажа, че ако сте фен на филми като Пришълецът и Нещото това ще ви изкефи.
3. Из бездната на митовете - група иманяри търсят старо съкровище, ала ще се натъкнат на ужаса.
4. Музикантите, които свиреха след полунощ - кратък, ала добър рокаджийски разказ :)
5. Все още те желая - две странички любовно есе. Да, и такива неща има!
6. Предплатено убийство - криминален разказ за наемен убиец и неочакваното изпитание, пред което е изправен.
7. Опера от друг свят - две момчета, един антиквар и един наглед обикновен предмет, който притежава пъклена сила.
8. Прокубораторите - двама старци си разказват история, в която са намесени висши, страховити създания от друго измерение.
9. Ръцете на правосъдието - ръцете на правосъдието са навсякъде, не можеш да избягаш от тях.
10. Кукли от царевична шума - класическа история за злокобна къща, прокълнат човек и ... кукли.
11. Живо дърво - известен писател, автор на биографии ще се срещне с богат човек от стар род, над който тегне проклятието на рядка, нелечима болест.
12. Асансьорът - едно наглед невинно и приятно нещо като това да отидеш на гости при гаджето си може да се превърне в ужасяваща случка.

Тотален ъндърграунд - освен че можете да си я закупите или лично от автора, или само в книжарници Буктрейдинг, тази книга няма издател, редактор, коректор, дори няма ISBN! На теория, документарно погледнато тази книга не съществува. Книгата е чудесно написана, не ме разбирайте погрешно - грамотно, с талант, въображение и размах. Владимир пише чудесно, тепърва от него ще можем да очакваме само хубави и увлекателни истории.

Нещо безценно: авторът притежава лъвкрафтов изказ - малко диалози, много описания, пищен, разточителен стил, с много прилагателни, завладяващ. Чудесно е, че имаме роден автор с такъв изказ, и то специално в хоръра. Като всяка първа книга, естествено, и тази има своите дребни недостатъци, но в случая те са минимални.

Дайте шанс. Заслужава си.

неделя, 3 август 2014 г.

Младият Шерлок Холмс - Облакът на Смъртта



Автор: Андрю Лейн
Издател: Ибис
Година: 2014
Стр: 268
Цена: 11,90 лв

"Всяка история си има начало..."

Когато за пръв път Артър Конан Дойл ни запознава с безсмъртния си герой Шерлок Холмс в първата история за него - "Етюд в червено", то пристрастеният към лулата, цигулката и кокаина велик детектив е в Христова възраст с установени навици, развити умения и изграден стил на работа. Но какво е било преди това? За това ще ви разкаже авторът Андрю Лейн.

Годината е 1868-а и 14-годишният Шерлок Холмс с разочарование научава, че през ваканцията няма да остане у дома заедно с родителите и брат си Майкрофт. Вместо това е принуден да прекара лятото при своя чичо и леля, които не е виждал никога. Ваканцията му се оказва всичко друго, но не и отегчителна, когато в гората внезапно се натъква на труп... Шерлок е твърдо решен да разследва връзката, а в деянието му помагат негови нови приятели.

Останах много доволен от работата на Андрю Лейн. Авторът знае какво прави, голям е фен на Шерлок, чел е всичко, изучавал го е, подготвил се е, с една дума - професионално изпипана работа. Романът е написан грамотно, увлекателно, с талант и страст, за да не посрами учителя. Попадение без съмнение.

"Облакът на Смъртта" е без съмнение четивна книга, интересна и достъпна не само за тийнейджъри, а и за по-големи. Отдавна не бях попадал на заглавие, което така да ме грабне, книга която да разгръщам страница след страница и да не се успокоя, докато не я изгълтам цялата. Макар Шерлок да е едва на 14, макар това да е първият му случай, на крехките му младежки плещи тегне огромен товар - защото злодеят в романа се цели директно в Британската империя...

Намерението ми за книгата, която държите в ръцете си, бе да разкрие какъв е бил Шерлок Холмс преди Артър Конан Дойл за пръв път да го представи на света. Какъв е бил като тийнейджър? Къде е ходил на училище и кои са били приятелите му? Къде и кога е усвоил уменията, които демонстрира по-късно – логичния ум, бокса и фехтовката, любовта към музиката и свиренето на цигулка? Какво е изучавал в университета? От какво се е страхувал? Обичал ли е някого и ако да – кого? „Облакът на смъртта“ пресъздава наново култовия детектив като брилянтен и симпатичен тийнейджър и в същото време запазва духа на оригиналните книги.

Има и други книги, общо са към 5-6, тази е първата, другите въпреки че са поредица не са свързани и спокойно могат да се четат поотделно, понеже всяка проследява отделно приключение. С нетърпение очаквам следващите приключения на младия Шерлок Холмс! Вярвам, вие също.