петък, 20 май 2016 г.

Пролетен Панаир на Книгата в НДК



Заповядайте на Пролетния Панаир, където моя милост ще е на щанда на Ибис на 24, 28 и 29 май. Въпросните книжки, които виждате ще можете да си ги вземете с автограф на посочените цени. Ще има и още книги на щанда, които биха ви представлявали интерес:



НА 25, 26 и 27 няма да съм на щанда, но книгите в посочените картинки ще са там, тъй че пак ще можете да си ги закупите. Приятен панаир!

четвъртък, 12 май 2016 г.

Историите на Господаря Ли



Автор: Бари Хюгарт
Издател: Абагар
Година: 1992-1995
Стр: 854

Една от най-добрите трилогии, които съм чел изобщо. Авторът ми бе тотално непознат като име, но се оказа, че за първата книга от трилогията е печелил Световната награда за фентъзи през 1985-а. Разрових се и разбрах, че е бил хубаво изпързалян и лъзнат от издателите си - до такава степен, че се е отказал изобщо да пише нещо друго след това. Мда, явно не само в България се случват такива работи, пак сме копирали от Ю Ес Ей. Как ще ги стигнем американците, те тия работи още 80-те са ги вършили. Много тъжно, защото са страхотни книги и определено четящото братство в световен литературен план е пропуснало много нереализирани ползи, Бари можеше да ни зарадва с още много заглавия. Но, понякога се забравя, че книгоиздателския бизнес не е като останалите бизнеси и наред с всичките негативи да издаваш книги има още една, тънка, почти невидима, ала доста гадна: отговорност от морална и етична гледна точка към писатели и читатели.

Представете си един приказен Древен Китай, в който всички чудовища, демони и изобщо същества от митологията им могат да се срещнат хей така. На този фон се вижда единият от главните ни герои: Господарят Ли Као, комбинация между Съдията Ди на ван Хюлик и Пияният Майстор Со Хай от филмите с Джеки Чан. Един буден, жив дъртак, който обича виното и с носталгия си спомня младините си, когато е бил едва 90-годишен (!!!). Господарят Ли е ненадминат специалист по разгадаване на заплетени случаи с убийства, а работодателите му и протекциите, които ползва, могат да се проследят чак до Забранения Град в Пекин.

Да не забравим и другият главен герой, този, който разказва историята: Вол Номер Десет (защо пък за по-накратко и запомнящо се не го преведоха Десетият Вол?). Корав като дърво, як като животното на което е кръстен и можещ да съперничи по интелект с изброените. Двамата с Господаря Ли се впускат в небивали приключения - последвайте ги, компанията им далеч няма да ви е неприятна. Тъкмо обратното. Не мога да класифицирам към определен жанр книгите - има освен фентъзи и приказни митологии много хумор и забавни моменти, плюс немалко хорър и изтръпващи такива, с кървища и бруталии. Ли мята ножове, Вола размахва юмруци, купона е на макс и не спира и за миг.

Книгите са самостоятелни, могат да се четат спокойно отделно една от друга. Ето го доказателството, че за да е хубава една фентъзи книга е достатъчно да е 200-300 страници: Хюгарт, Зелазни и още няколко други писатели го знаят, но за съжаление болшинството не са го разбрали (или пък се правят, че не са) и бълват романи с размери на тухли четворки, с които може да си градят на село външен кенеф. Има много екшън, преследвания, битки, майтапи, всичко това добре замешано като вкусно ястие от елитен китайски ресторант. И такива има. На мен лично любима ми остана "Мостът на птиците", просто беше най-красива и с най-затрогващ финал. Да, красотата в книгите също присъства, а силните завършеци явно са запазена марка на Бари Хюгарт.

Препоръчвам тази трилогия на всички почитатели на фентъзито, хумора, китайската митология, историите за съдията Ди и изобщо добрата литература.

сряда, 4 май 2016 г.

ПИСЪЦИ



Автор: Horror Writers Club LAZARUS
Издател: Гаяна
Година: 2016
Стр: 280
Цена: 13 лв

И така.

След като основахме клуба преди 4 месеца, вече постигнахме немалко неща. Сблъскахме се и със завист, че съществуваме, негативизъм относно нещата които правим, злоба че "тия-мене-що-не-ме-поканиха-в-клуба-им-за-какви-се-мислят" и други такива. Имаме книги, имаме лого, имаме мърчъндайз (тениски, значки, чаши, ключодържатели, стикери и др.), имаме надъхани членове, скоро ще имаме и сайт, очаквайте през тази година и нови изненади - книги от членовете, участия по литературни мероприятия и какво ли още не. А сега, имаме и съвместен сборник, първият на новия клуб.

Неслучайно избрахме днешната дата за излизане на сборника - ако Ади, патронът на клуба беше жив, днес щеше да навърши 40 години. Този сборник излиза под № 13 в колекция "Дракус" и е с корична цена 13 лв. В него са включени общо 17 разказа от 20-те члена писатели в клуба, а корицата е от 21-ия, единственият художник - великия Пепи Станимиров. Какво ви очаква на страниците ли?

Нека ви разведа.

1. Димитър Цолов - Шарлатаниада: шарлатаните са нещо отвратително, особено онези, които се показват в ефир и лекуват от разстояние. Сред тях обаче има особено гнусни, а именно те са целта на нашия главен герой.
2. Елена Павлова - Хаджиконстантиновата къща: тази къщa в селото не е като другите. Страхотен екшън, битки, кървища, само качествена литература с марката Елена Павлова™.
3. Дамян Д. Рейнов - Снайперистът: чудесна история за война, войници, изчадия... и още нещо.
4. Делиян Маринов - Саможертвата на твореца: наш Янко е в групата на бруталните в сборника. Една творба за цирк, фалшива любов, глад... и едно пътуване, което ще се прецака тотално.
5. Иван Димитров - Приказка за смъртта: най-кратката, но може би най-тъжната творба в сборника.
6. Александър Драганов - Призраци и богове: всеки следващ хорър-разказ на Драганов е по-добър от предишния. Първият му, "Нещото от кладенеца" в "До Ада и назад" беше страхотен, следващият - "Земята под хълма" във "Вдъхновени от Краля" бе просто уникален, а този вече... Сами ще се убедите.
7. Симеон Трифонов - Полуликия: казвал съм нееднокрано, че Симеон Трифонов е рядък талант, за справка разказите му, с които присъства в същите два сборника в предния ред. Кървища, убийства, секс, сериен убиец, красота и всичкото това на фона на елегантност, изтънченост, класа и стил.
8. Слави Ганев - Патологично обещание (и желание): Слави е млад автор, но определено с потенциал.
9. Иван Атанасов - От Санта, с любов: Санта ще ти донесе подаръче, не се безпокой. Това, което искаш най-много... или по-скоро това, което най-много заслужаваш.
10. Сибин Майналовски - Направи си сам: един от най-любимите ми разкази на Сиби, който специално бях инструктирал да пази за проект от този тип и той успя да го удържи цели 2 години. Внимавайте, съквартирантът на Сиби - Оги, след прочитането на този разказ отиде да повръща, да не кажете, че не сте предупредени. Разказ, в който като консултанти участваха няколко младежи, тогава студенти по медицина, сега хирурзи в Пирогов.
11. Донко Найденов - Мисията в Навурската планина: разказ, който не блести с кървища, но за сметка на това блести с изследователски дух, приключения и мрачна страховитост, поучена от най-добрите традиции на гения Лъвкрафт.
12. Бранимир Събев - Машината: този път съм се спрял на история тип Баркър-стайл, с много кръв, насилие, клане и т.н. Ще останете доволни.
13. Иван Величков - Заразата: изключително изпипана, изчистена творба, а същевременно заредена с много информация и интересни неща. Чели ли сте някога исторически хорър? Е, сега ще прочетете. Разказът на Иван се отличава много силно от останалите, и това е хубаво - разнообразието е нещото, което е нужно на една антология.
14. Явор Цанев - Записване на завещанието: старовремски класически хорър, който си тежи на мястото. Нима някога изобщо сте чели нещо лошо от Явор Цанев?
15. Коста Сивов - Господин Джоунс: как се променя живота, уж спокоен и подреден, с добра работа, семейство и прочее, а изведнъж...
16. Валентин Попов - Господарят на болката: много добра и спокойно разказана история, за насилие и кръв, за индианци, шофьори на камиони и свръхестествени явления и умения. Това е Вал, чели сте Нощта срещу ноември и Пепел от мрак, знаете за какво иде реч.
17. Александър Цонков - Speculo Veritatis: разказ, по който Цончито е работил сериозно, дълго време, старал се е да изпипа на максимум творбата и да изшлайфа всяка думичка, а и не само: да се сдобие с достатъчно информация за областта, в която е творил.

Тази книга не се разпространява по книжарниците, единственият начин да се сдобиете с нея е да пишете на някой от авторите в нея, примерно ако ви е приятел във фейсбук - и не се плашете от коричната цена, от нас винаги може да закупите книжките с отстъпка от нея. Но може ако искате и да оставите коментара си под тази публикация и да се свържа с вас, в краен случай драснете един имейл на scarecrow@abv.bg. И...

Заключете вратите, залостете прозорците, завийте се презглава и шепнете молитви... но не очаквайте това да помогне. Защото не знаете кой ще се отзове на писъка ви...