петък, 8 юли 2016 г.

Две Луни



Автор: Елена Павлова
Издател: Изток-Запад
Година: 2016
Стр: 264
Цена: 17 лв

Елена Павлова е български автор, който едва ли има нужда от представяне. Автор на над 20 книги-игри, писани под псевдонимите Върджил Дриймънд и Кристофър Макдоуел, както и на няколко романа в любимите жанрове фантастика, фентъзи и хорър, писани както под собственото й име, така и под псевдонимите Лени Кинг, Елайджа Джауит и др. Талантлив преводач, благодарение на който сме чели на български книги от автори като Кинг, Кунц, Маккамън, Хамилтън, Скалзи, Уотс, Рейнолдс, Бачигалупи, Кийн, Зелазни, Дънкан и кой ли още не. Поздравявам ви, понеже сега ще прочетете от нея и сборник с разказите й.

Знам, че Елена е много добра, знам, че пише страхотно, знам, че тази книга ще е нещо повече от приятна изненада, но че ще е чак толкова добро, не бях подготвен. "Две луни" съдържа 17 разказа, за които смело и отговорно мога да твърдя, че не просто се представят на едно жестоко ниво по родните ширини - болшинството от разказите хвърлят ръкавица на доказани майстори в жанровете, чийто матерен език е английският. Да, точно толкова са добри. Браво на Изток-Запад за отлично изпипаното издание, за чудесната корица на Пепи Станимиров, затова, че не се боят да издават разкази от български автори.

За да не бъда голословен - ето и съдържанието на сборника с по няколко думи за всеки разказ:

1. Елфическа песен - изключително красива приказка в жанра съвременно градско (ърбън) фентъзи, една история за елфи, игри и... любов.
2. Ода за тройка мечове - запознайте се с Миранда, която предпочита да се нарича Скар'н. Дъщеря на могъщ боец, тя ще тръгне по пътя на баща си, за да живее живот, изпълнен с битки, преследвания, звън на мечове и какво ли още не. Разказ, носител на награда от сп. Зона F.
3. Тройка мечове 2: Кралският меч - следващата историята за тройката мечове. Хахаха! Хуморът никога никъде не е излишен, искрено се смях за премеждията на Кралския меч :-)))
4. Майстор на лъка и торинава - продължение на "Сърцето на скиталеца отвъд: Епос за кръволоците". Не съм чел последното, но явно е крайно време да се поправя, изглежда многообещаващо фентъзи.
5. Драконите на Кавано - значи, ако тази прекрасна история за драконови ездачи се развие в роман мога да се обзаложа, че ще удари в земята и Ездачите на Перн, и Ерагон. И ще обърше пода с тях.
6. Лунна пътека - ударите на чука отекват. Кови по-бързо, че няма време! КРЪЪЪЪЪЪЪВ!!!
7. Нощен клуб - разказ, писан в съавторство с Иван Атанасов. Правете разлика между вампирите, има и такива, и онакива.
8. Призрачен следобед - кратък, крийпи разказ за кръв, смърт, насилие, призраци... и една молба.
9. Те се спускат нощем от хълмовете 2.0 - чел съм този разказ в предишния му вариант, който беше много могъщ пауър! Сега е по-различен, по-ошлайфан, не така суров. Запознайте се със селския идиот, кроткия луд, който служи за всеобщо забавление. Само той обаче знае истината и какво се случва в селото вечер, когато Те се спуснат нощем от хълмовете.
10. И тръгна по водата - поклон към големия талант на Зелазни. Признавам си, усетих лек полъх от несравнимите Хроники на Амбър...
11. Динозавър за Коледа - ооооо, човеееееек! Пред вас е Джен Севън, класифицирана вещица и уникален талант на фирмата "Станете" ООД, специализирана в... съживяването на зомбита. Сега обаче е Коледа, празник е, хората искат нещо по-различно, а холивудските акули са готови да изсипят милиони, за да спечелят милиарди... Колко ли неща могат да се объркат тук?
12. Вкусно до последната чаша - значи, ако сте почитатели на кафето, не трябва да пропускате тази творба! Аз самият кафе не пия, но от тези описания просто усетих до себе си голяма, гореща, димяща чаша с първокласно кафе, чието ухание и досега дразни синусите и слюнчените ми жлези.
13. Номад: Долу спи убиецът - история от света на Номад: Самият пъкъл. Ако сте фенове на екшън-фантастика, антиутопия, киберпънк, няма как да не ви хареса.
14. Затворена времева крива - прекрасен научнофантастичен разказ от жанра тайм-фантастика, който ме върна назад, в момчешките ми години и ми напомни за фантастите, които четях тогава: Азимов, Лем, Харисън, Шекли и най-вече, разбира се, Саймък.
15. Две луни - тролбургът рулира, брато! Пак фантастика, пак страхотно добра. Неслучайно сборникът е кръстен на нея.
16. Манипулаторът - хубаво е да притежаваш свръхестествена дарба, но още по-хубаво е, когато имаш с кого да я споделиш.
17. Зимно преброяване на вампирите - напомни ми за патрулите на Лукяненко и по-точно за случаите на Антон Городецки със съседа му Костя :-) Вампири в България, чуек. И не са като никои други, за които си чувал досега.

Адски трудно е да се направи отличен сборник с разкази, в който всяка творба да е от чук нагоре, и то при положение, че събираш по един мощен разказ от различни автори, съставяйки антология. Да се направи сборник разкази от един-единствен автор, в който всичко да е изпипано, изгладено, ошлайфано до кристален блясък, за да се създаде литературен диамант, е почти невъзможно.

Елена обаче го е постигнала.