вторник, 17 ноември 2009 г.

Други Светове - Бр. 19Автор: Колектив
Издател: Джемини
Формат: 130 Х 200
Година: 1992
Стр: 128
Цена: 12 лв (като за мене - 2)

„Други светове“ е вестник за фантастика и разкази на ужаса основан през 1992 г. Основател и издател е Александър Попов. Отначало периодичното издание излиза като вестник, а последните две издания (бр. 19 и бр. 20) са оформени като списание. Фантастиката публикувана в издание е предимно преводна. Рядко се появяват и български произведения, като най-голямо по обем е романът „Провинция 5“ на издателя Александър Попов (под псевдонима Ал Викърс), и продължението „Муменшанц“.
Сдобих се с "Други Светове" благодарение на Генерала. След като прочетох "Гробищен Танц", естествено, нямаше как да откажа на щедрото предложение да се снабдя и с други издания от същата поредица. Като цяло това списанийце не е лошо, макар че впоследствие разбрах - и във вестниците, и списанията, че и в другите издания от тази поредица участват немалък брой български писатели под английски псевдоними. И така, да разцъкаме тези Други Светове:

1. Робърт Силвърбърг - В търсене на извора: една чудесна история, вплитаща немалка доза реализъм в повествованието с приказни елементи. Много добър разказ, много добър превод, поздравления.
2. Айзък Азимов - За човешката глупост: силна статия на един от стожерите в научната фантастика. Съгласен съм в по-голямата част от скептицизма на автора, който не се оставя да го водят за носа като обикновените лековерни хора - с влудяващо спокойствие той изтъква, че не вярва в Бог, във Второто Пришествие, спиритуализма, прераждането и много други неща. Все пак, това си е негова лична позиция и отстоява вижданията си с нелоши аргументи, приемайки единствено науката. Но трябва да призная - не ми стана никак приятно, когато покойният вече Айзък декларира, че не вярва в летящи чинии. Все пак, да си крайъгълен камък във фантастиката и да обявяваш, че не вярваш в извънземни, е нещо като да изтъкваш бурно предимствата на електронните книги, докато продължаваш да издаваш собствените си творби на хартия. Примерно.
3. Ранд Солингер - Сянката: имам силни съмнения, че авторът е българин, пишещ под псевдоним. Няма лошо. Разказчето е хорър и си го бива горе-долу - започна прекалено стандартно и клиширано, но завърши доста добре. Предпочитам подобни разкази пред такива, които започват добре, а завършват бозаво.
4. Брус Стърлинг - Кибернетика и космос: хубава статия на Брус Стърлинг, хареса ми! Останах доволен. Почитателите на твърдата научна фантастика също биха останали доволни.
5. Огнян Каминов - Музиката на живота: не съм чувал името на автора преди, но не пише никак лошо, браво. Харесаха ми извънземните, описанията и вижданията им, както и немалката доза хумор. Разказът на Андрея Илиев "Ето това е живот!" много ми напомня на този.
6. Американските командоси - статия без указан автор. За почитателите на екшъна, огнестрелните оръжия и американците може и да е интересна - лично за мен не бе.
7. Муменшанц - продължение на романата "Провинция Пет" на Ал Викърс. Тук е поместена само първата част от романа. Не съм чел Провинция Пет, останах със смесени чувства от Муменшанц, не мога да кажа дали ми е харесало или не.
8. Морийн О'Хара - В навечерието на сватбата: муахаха, готин хорър! Хареса ми. Главният герой е жена, която тъкмо ще се жени - какво ли ще се случи обаче в действителност?
9. Александър Димитров - Опитен образец: кратко и забавно фантастично разказче, допадна ми, о да.
10. Информационен бюлетин - заглавието говори само по себе си. Наградите Хюго за 1992-а и Небюла за 1991-а, анкетка, талон за абонамент, такива дреболийки.

Става сборничето - мисля, че в цялостен план съм повече доволен, отколкото недоволен.

2 коментара:

  1. Звучи интересно, харесвам алманасите и списанията за фантастика, свежи са с разнообразието си.

    ОтговорИзтриване
  2. Да, така е, особено това не е никак лошо.

    ОтговорИзтриване