неделя, 13 декември 2009 г.

Завладей Българите!



Автор: Адриан Лазаровски
Издател: Издателска Група "България"
Формат: 130 Х 200
Година: 2009
Стр: 300
Цена: 8,99 лв

Най-накрая доживях да видя в ръцете си и дебютната книга на Адриан. Изненадващо е, че не е хорър, а хумористичен трилър за мутри и извънземни. Книжлето е страхотно! През целия петдневен Панаир на книгата автора беше неотлъчно на щанда на издателство, което застана зад романа му и го продаваше доста успешно с автограф на желаещите. Нека ви доверя защо трябва да прочетете този роман:

+ Както каза Сашо Драганов на представянето на "Завладей българите" в ДК "Средец" - "Това е книгата на един страхотен човек, писател, музикален журналист и преводач. Той е един от малкото кадърни български преводачи, ЗАЩОТО ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК". Правилно - английският е ясен, знае се, ама българския на много хора им куца. Тук, за щастие, подобно нещо не се наблюдава.
+ Авторът борави с перото умело както самурай от древна Япония с меча си. Като започнем от хумористичните имена на героите - Кецо Кацата, Цецо Цацата, Литю Лайнера, Лалю Ламарината, Рачо Рапана, Ристю Респивакса, Пацо Парцуцата, преминем през закачките с известни автори и техните произведения и стигнем примерно до абревиатурата на S-Троген - която може да означава "Супер Тесни, Разтягащи се Отворени Гащи за Елитни Новобогаташи", "Сексът е Трудно, Рисковано, Опасно, Гнусно и Елементарно Нещо", "Съжаляваме, Трансферът на Румбата е Отменен - Гонзо Е Наблизо", "Стига с Тези Разголени Окосмени Гениталии и Еротични Набъбналости", "Серго Топи Румен Овчаров за Голямото Енергийно Набутване" и колко още! И това не е всичко...
+ Корицата е много добре направена, браво на художничката Рашел Гийе. Представям си каква мъка е било на българин да обяснява на французойка какви са и кои са тия на корицата, използвайки английски, но във всеки случай е много добре.
+ Книгата не е скъпа - само 9 кинта, а на панаира се продаваше за 8.
+ Романът е много забавен, ще ви развесели и разсмее както отдавна не сте го правили. Предупреждавам: имената, заигравките с известни наши личности, абсурдните им хрумвания и планове водят до заразителен и продължителен хохот!
+ Описанията и сравненията са, меко казано, страхотни. Примери: "С изкусителни движения на стройните си тела те разстлаха хавлиите си върху горещия пясък и Петър Друсев констатира с вековната злоба на аутсайдера, че до тях няма никакво свободно местенце", "Еталонът на родните кабелисти се озърна нервно, ала зад гърба му имаше само невръстни дечица, изследващи задълбочено какво бе максималното количество пясък, което можеше да побере устата на едно от другарчетата им", "Христофор постъпи като дебеловрат апаш с бухалка под седалката, чието расово БМВ е било целунато отзад от мърляв москвич" и стига съм изброявал, че подобни неща има буквално на всяка страница, нямам време за всичките.
+ Заключенията, които макар и хумористични, в крайна сметка могат да вгорчат смеха ти с вкус на сълзи - "Нищо не се губи, само се краде", "Най-силната потребност на българския народ не е сексът, а гладът", "Подхвърлената банкнота на просяка щеше да остане наполовина за него, наполовина - за мутрата" и пр.
+ Оригиналните идеи. Забъркан е учудващо силен и добър коктейл от на пръв поглед несъвместими елементи: извънземните, които искат да ни завладеят с учудващите си планове, които макар и на пръв поглед абсурдни аха-аха да дадат резултат, мутрите, които не пускат кокала, италианците които се наместват - стига се до свирепа патаклама, екшън също не липсва.

Е, ще спомена и някои минуси, няма как:

- На последната страница авторът е прекръстен от Адриан на Андрей.
- С Х.Ф.Л. НЕ ТРЯБВАШЕ ДА СТАВА ТАКА!
- Някои от бележките под линия, в стремежа си да разсмеят, стават просто излишни. Знам го от собствен опит със "Златин и змеят". Не ми се сърди, Адриане - говоря ТОЧНО за онази с Майбаха и още няколко ;-)
- За жалост, макар и велик автор, Лъвкрафт е непознат на по-голямата част от българската аудитория и немалка част от майтапите ще останат неразбрани. Кой знае, дано пък тази книга ги подтикне да се запознаят с творчеството на най-големия писател на хорър на всички времена.

Прочетете книгата. Хубава е. Евтина е. Уникална е. Забавна е. И те кара да се замислиш. С една дума - страхотна е. Знаете ли какво? Ще ви издам една малка тайна. Тази книга ще има и продължение.

Очаквам с нетърпение още книги от автора.
Дано събере накрая всичките си разкази заедно и ги издаде в чудно сборниче.
Дано завърши започнатия преди години роман за Конан и Ктхулу, чийто пролог прочетох в Двойната Сянка.
Дано напише продължение на "Завладей българите".

И накрая - след най-оригиналния и най-сърдечния автограф идва ред и на най-прочувствения:

2 коментара:

  1. Аз си я пазя за празниците.

    Докато брачата бугари пиянстват и се тъпчат до пръсване. моя милост ще се разпори. От смях. :ДДД

    ОтговорИзтриване
  2. Страшна книжка, има естествено моменти на тотален тъпизъм, но като цяло кърти. Много ме израдва прескачането между главите и всъщност допълването на изреченията между тях, които всъщност се отнася за някоя от предните. Секс, секс, секс и бръмбара садист.. хаахха :) А и Лалю излезна много ерудиран, неслучайно е бил металюга. Размишленията за световната конспирация изглеждаха страшно странно, излизайки от устата на някъв мутряга, но и такива неща се случват, само в книжките де. Както и да е, имаше страшно верни заключения, които подкрепям изцяло, а за тъжните констатации.. мога да кажа, ми туй то, нищо тъжно няма, в тва живеем бе мамка му и докато сами не направим нещо, нещата няма да се променят. Все пак трябва да създадем Великобългария и да не променяме хода на световната история хъх остават ми още към 80 странички, ама ще ги изплющя и тях след малко. :))

    ОтговорИзтриване