неделя, 21 ноември 2010 г.

Чупливи НещаАвтор: Нийл Геймън
Издател: Бард
Формат: 130 Х 200
Година: 2007
Стр: 384
Цена: 10,99 лв

Самобитен и оригинален автор е Нийл Геймън. Повече самобитен, отколкото оригинален, смея да заявя. Във всички случаи обаче е добър писател. Наистина добър.
За настоящия сборник в интернет се срещат различни мнения. Едно небезизвестно онлайн списание го провъзгласи за книга на броя си, на годишните си награди му връчи приз за най-добър сборник с разкази излизал изобщо и като цяло изля куп суперлативи. Малко попресилено. Вероятно най-добро представяне на сборника ще прочетете в Старлайтър. Малко по-хладни към книгата са в Сивостен, а изказването на колегата Ангел Богданов за автора е доста честно: "За мен е удоволствие да чета този автор, но ми е много трудно да опиша впечатленията си от книгите му." Вярно си е. Но най-кратко, точно и обобщено представяне за Геймън и сборника му е безспорно при Алвин: "Все същата странна птица. С няколко чудесни разказа."
За мен Геймън е добър автор и ще потърся да прочета "Американски богове", както и евентуално нещо друго, но този сборник ми се струва някакси... прекалено разпилян. Има страхотни разкази, редувани обаче от поезия (!!!), което смятам като кофти в един сборник. Лично аз прочета ли добър разказ, след което веднага стихотворение в немерена реч се чувствам така, сякаш ям зеле с мляко. Има творби, които са по-скоро есеистични, а други изтъкани от импресионизъм до такава степен, че напомнят повече авторска мастурбация по белите страници, нежели нещо друго. В началото на сборника има увод от автора, който разкрива немалко истини относно разказите. Почувствах се кофти - признанията му са, че в повечето случаи ги е писал по поръчка. Тук му поръчали тематичен разказ за някой конкурс, там за някоя антология или сборник... Но нека карам подред:

+:

1. Етюд в изумрудено - вече писах за този разказ. Просто е нещо гениално, смесването на световете на Лъвкрафт и Конан Дойл е страхотно, феновете и двамата автори ще останат повече от доволни. Но моля ви, прочетете специално този разказ в алманаха Фантастика 2008. Първо, там липсва уводната част в сборника, която убива над 50% от удоволствието от първото четене. Второ, бележките под линия, които в сборника липсват, а има нужда от тях, са безценни. Трето, в алманаха превода е в пъти по-кадърен от този на Бард. Недомислици като Старите вместо Древните и Древният Козел, Бащата на Хилядата вместо Козирога с Хилядното Потомство ще вбеси ултрасите на Лъвкрафт без съмнение.
2. Председателят Октомври - нелоша приказка за дванадесетте месеца от годината, които са се събрали край лагерния огън и си разказват истории. Приказка за приятелството на две момчета, мистика и тъга по едно изгубено време, издържана в добрите традиции на стария Рей Бредбъри, на когото е посветена.
3. Забранени невести - нарочно съкратих заглавието до първите две думи, просто нямам нерви да изписвам такова състоящо се от дузина думи, заело четири реда. Но е отличен хорър, напомнящ ми класическите писания на Мерит, По и Блох.
4. Другите - кратичка приказка за това как изглежда Ада. Хубаво е.
5. Спомени и съкровища - разказа е чиста лудница! Едно извратено момче, служещо на извратен господар. Жалко, това нещо можеше да се доразвие до уникален роман.
6. Фактите в случая с отпътуването на г-ца Финч - старата история за зловещия цирк, криещ страшни тайни. Не е оригинално, но е много добре разказано.
7. Арлекин Валентин - разказ, изтъкан от забава и страх, вплетени в уникално приятна комбинация, подобно ромбовете по костюма на шут.
8. Проблемът със Сюзан - алтернативен завършек на Хрониките на Нарния от К. С. Луис. Вярвайте ми обаче, ако сте по-деликатна натура, обичаща въпросните Хроники, по-добре да не четете това.
9. Звена от хранителната верига - хорър, каращ ме да настръхна, напомни ми разказа на Джон Конъли "Госпожица Фрум, вампир". Какво ли няма да направят добрите мъже, за да задоволят женските нужди...
10. Голиат - става разказа, действието се развива буквално във вселената от филма "Матрицата". На техно-кибер феновете ще им се понрави.
11. Слънчевата птица - красота! Добре дошли в клуба на епикурейците, хора, за които гастрономическите удоволствия стоят на първо място в този свят. Хора, които искат да ядат от всичко на тази планета, неща, за които не би ви хрумвало никога, че стават за ядене. Те вече са яли всичко, което може да се яде. С едно изключение...
12. Монархът на долината - история от света на "Американски богове", почитателите на книгата ще останат доволни. Шадоу се озовава в шотландски замък, наобиколен от нагли богаташи, където трябва да се бие с чудовища.

- :

1. Всичките останали 19 творби в сборника. Преспокойно можеше и без тях, смалявайки книгата почти наполовина. Всичките поезии, импресии, детски спомени и въображения, страници от намерен на автобусна спирка дневник, съдържащ словоизлиянията на полуоткачена лесбийка, петнадесетте рисувани карти от вампирско таро, които всъщност са двадесет и две, отнесените разговори с непонятни момичета на един купон, писания в стил Кастанеда на някой предрусал и прочее баласт.

Но имате ли свободно време, прочетете този сборник. Струва си най-малкото заради дузината положителни разкази.

3 коментара:

 1. Тая книга още на времето жестоко ми грабна окото. Повечето от разказите не си ги спомням, но определено помня Арлекин Валентин и Слънчевата птица, страшни попадения.
  Имаше и един за някакви извънземни момичета, той наистина си беше много откачен.
  А Американски богове бях започнала да я чета, но все не ми достига време за нея, иначе определено си я бива. Другото, което съм чела на Геймън е Звезден прах. Голяма приказка!

  ОтговорИзтриване
 2. И голям филм е Звезден прах, много приятно ми подейства :-)

  ОтговорИзтриване
 3. Книгата определено е по-добра, в нея има неща за които не си и сънувал, че могат да бъдат написани в приказка. Наистина си беше напълно откачен и развит начин на разказване на приказки, това със сигурност съм го запомнила. Но и аз първо гледах филма и имах някаква основа на въображение. Спомням си, че ме кефи в края когато оня наследника (вече и аз не помня какво беше) го използваха като кукла на конци да се бие. И призраците застанали на камината и охкат. :D Добро попадение си беше.

  ОтговорИзтриване