петък, 14 декември 2012 г.

N.Автор: Стивън Кинг - автор, Марк Гугенхайм - адаптация, Алекс Малеев - художник
Издател: Бард
Формат: 160 Х 240
Година: 2012
Стр: 112
Цена: 16.99 лв

Комикс по Стивън Кинг на родния пазар? Кой би го и помислил! Издателство „Бард”, които преиздадоха немалко романи на Краля, отново този път ни поднасят нещо по-различно. А именно – комикс по разказа на Кинг „Н”. Разказ, който присъства в сборника „Малко след залеза”.

Нещо става в нивата на Акърман. Една нива, която преминава от ръка на ръка като подарък, не, по-точно като проклятие. Защото всичките й собственици рано или късно слагат край на живота си и друг поема делото им. А какво е това дело?

В средата на тази нива има седем високи камъка, подобни на колони. Не, осем са. Седем ли са? Осем ли? Единият от тях е ту тук… ту го няма. Важно е обаче да са осем, да са всичките налице. Защо ли?

Защото реалността, която ни заобикаля, нейната тъкан, е като едно покривало. А това покривало на места е започнало да се износва, да изтънява – така да изтънява, че другите светове оттатък и техните свирепи обитатели заплашват да го разкъсат и да нахлуят тук, при нас. А дойдат ли…

За целта реалността ни трябва да се запазва! Последният камък трябва да е тук, задължително. Постоянно някой трябва да ходи периодично на нивата и да връща обратно осмото парче от кръга. Борбата е тежка, изтощителна, изцежда пазителя и не след дълго той се предава, но не и преди да предаде щафетата на следващия.

Привлече ме фактът, че комиксът е по любимия ми разказ от „Малко след залеза”. Останах приятно изненадан, когато разбрах, че художникът на този комикс, излязъл в Щатите, е българинът Александър Малеев. Комиксът наистина е нарисуван качествено, художникът определено е успял да улови атмосферата на творбата, смея да му го призная. Колкото до съмненията дали ще ви хареса, само ще спомена, че въпросният комикс излиза под шапката на световния гигант "Марвел".

Комиксът е чудесен, препоръчвам на всички фенове на Кинг. Излезе това, излезе албумът „Над дъгата” от стари художници от бившото списание „Дъга”… Дали не се наблюдава един зараждащ се интерес към комиксите в България?

Дано, ще видим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар