понеделник, 7 януари 2013 г.

Ударите на Съдбата / Последната Жътва на Козела

Поредното двойно ревю! Две книги, и двете от български автори.



Автор: Донко Найденов
Издател: Е-Книги
Формат: 140 Х 210
Година: 2012
Стр: 286
Цена: необозначена, но по принцип се продава за 10 лв

Авторът на „В капана на неизвестното” сега ни поднася една по-обемна книга, съдържаща три новели. Имаме един Донко Найденов, поизраснал като автор, опитващ вече по-дългите форми. Струва си да се отбележи, че този път Донко има и редактор - личи си, че последният е повлиял положително. За съжаление, подобно на предната книга, и тази е апокрифна, в малък тираж и рядко откриваема.

Да кажа по няколко дума за всяка една от новелите вътре.

„Изчезналият близнак” – най-обемната творба в книгата. Една хубава криминална история със свръхестествени елементи. История за близнаци, наследство, любов и … само ще видите ;-)
„Сборището на ренесансовите сатанисти” – без съмнение най-добрата новела в сборника. Чудесно разказана вледеняваща история в стила на големия Лъвкрафт. В началото на миналия век странни неща започват да се случват в малко селце в Северозападна България. Село, заличено от картите, за което почти никой не си спомня нищо. Но там, в това селце някога са пристигнали хора, представили се за свещеници от църквата… но не тази църква, която познаваме. А един зловещ, ужасяват култ. Силно, силно препоръчвам.
„Въплъщението на сатаната” – пенсиониран полицай си купува къща сред природата, ала през нощта внезапно е ухапан от същество – толкова бързо и внезапно, че не успява да го различи ясно какво представлява. Малко по малко бившето ченге започва да се променя – и физически, и душевно…

Добра книга.



Автор: Йордан Матеев
Издател: Феникс
Формат: 130 Х 200
Година: 2008
Стр: 120
Цена: 6.99 лв

Любимата ми книга от Йордан Матеев, написана като своеобразно продължение на серията „Вулгарни романи” от Христо Калчев. По-точно – на „Вълчи капан”.

Катастрофа на магистрала „Тракия” става причина за ненавременната кончина на Ахмед Доган. Това задейства събитията, които стават причина генерал Иван Милетиев-Козела отново да излезе на светло и да се включи в играта. Залогът обаче е по-голям отвсякога. Последващи терористични актове и намесата на други държави стават причина Родопите да се откъснат от България и да станат автономна република.

Екшънът няма край, Матеев пише с уникален размах, без да се свени от нищо и никой. Събитията се развиват с шеметна бързина и ужасяваща логика – всичко става матимаскара, качамакът е пълен.

Признавам, чел съм и други книги на Йордан Матеев, които не ми харесаха – заглавия като „Другият ръкопис: Кой уби Георги Стоев”, „Веригите на Злото”, „Войната на Видовете”. Тази обаче е коренно различна, осмелявам се да твърдя, че Йордан е успял да улови духа на серията, позната на всички ви, едно достойно продължение за приключенията на Козела. Препоръчвам за всички фенове на Христо Калчев.

4 коментара:

  1. Със сигурност ще си потърся книгата на Донко Найденов. Струва ми се доста интересна. Само дано я открия. С българските автори е по-трудно. Имената и произведенията на повечето от тях не говорят много на книжарите. Например, когато попитах за "Шест топли пиеси" на Здрава Каменова, човекът, редящ се на опашката пред съседната каса, ме изгледа все едно съм поръчала шест топли бири, отворила съм им капачките със зъби и съм ги излочила на екс. А на продавачката й отне почти половин час лутане, докато изрови сборника. Чак ми стана неудобно. Друга подобна случка: веднъж поисках да ми покажат къде се намира "Завладей българите" от Адриан Лазаровски. Момчето от книжарнацата се запъти с колеблива походка към секцията с историческа литература. Не се шегувам. Вероятно заглавието му е прозвучало като завета на отмъстителен византийски император (с нрава на Василий II Българоубиец и писателските наклонности на Константин VII)към следващите поколения. Естествено, книгата не беше там. Завършвам с още един пример. Миналия месец потеглих на куест за "Човекът, който обичаше Стивън Кинг". Мисията ми се увенча с успех, грабнах последната бройчица. Обаче пак имаше препятствия. Името на сборника предизвика учудено повдигане на вежди и се наложи консултация с всезнаещия компютър. Този път поне не трябваше да чакам дълго, докато се сдобия с желаната творба.

    ОтговорИзтриване
  2. Книгата на Донко се продава в "Български Книжици" със сигурност - ул. Аксаков № 10, градинката Кристал. "Българите" на Адриан е вече невъзможно да се открие където и да било - просто я няма, ако успееш да я намериш, е истинско чудо. Колкото до моята - много ще се радвам да споделиш впечатления, като я прочетеш :-)))

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси за информацията! Разбира се, че ще споделя :)

    ОтговорИзтриване