вторник, 15 януари 2013 г.

Селцето / Вихър През Ключалката

Две нови книги! Чудесни, страхотни, майсторски написани и отлично преведени!



Автор: Кир Буличов
Издател: Колибри
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 336
Цена: 15 лв

Може би знаете отношението ми към титаните на руската/съветската литература - а то е, че не ги чета (изключение - ако не се казват Лукяненко). Този път обаче бях много приятно изненадан от романа на Кир Буличов "Селцето" - онзи същият писател с "Момиченцето от Земята" и "Гуслярски истории".

Корабът "Полюс" катастрофира на заледено плато, намиращо се високо в планините на отдалечена планета. Оцелелите от екипажа са принудени да напуснат незабавно, тъй като взривеният двигател излъчва смъртоносна радиация. Останали единствено с дрехите на гърба си, при температури от -40 градуса, хората тръгват да търсят спасение в подножието на планините. Мнозина загиват, но шепа оцелели се добират до гори, гъмжащи от опасни животни и растения, където създават селце - силно казано, по-скоро махала от шепа колибки. След 20 години хората продължават да живеят, макар и в жестоки лишения. В селцето са се родили деца. За възрастните, дошли с кораба е пределно ясно, че новите поколения са обречени постепенно да се превърнат в диваци, загубили всякаква връзка със земната цивилизация и култура, въпреки че им преподават всичко, което знаят и са научили. За да предотвратят това, те трябва на всяка цена да се върнат на кораба и да успеят да се свържат със Земята.

Прекрасна фантастична история, стопляща в студените нощи. В нея не изобилства от екшън, стрелби с бластери по извънземни и завладяващи каскади. Нито пък има скучновати технически термини, надут автор, дълбоко убеден в собствената си значимост, целящ да покаже на читателя колко е умен а последния колко е тъп или стремящ се тънко да прокара в творбата си нишки на идеология, станала причина за смъртта на десетки, да не кажа стотици милиони хора по света. Героите на Буличов просто се стремят да оцелеят в ежедневието си от всякакви хищни животни, растения или нещо средно между двете, мъчейки да се изхранят и да предадат знанията си на следващите поколения. А младите също имат своите терзания и тегоби - докога ще стоят в колибите, няма ли да видят света навън, пък бил той и така враждебен?

Отличен превод на Любомир Николов и Васил Велчев.



Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 400
Цена: 20 лв

Хей, кой казва, че Тъмната Кула - това епично уестърн-фентъзи (с елементи на хорър) на Краля на Ужаса е свършила? Не е точно така! Представям ви "Вихър през Ключалката", истинска наслада за ценителите на добрата литература. Ако ме питате дали действието в тази книга се развива преди или след добре известната ви поредица, дръжте се да не паднете - това се явява Тъмната Кула 4.5, тоест историята се случва между четвърта и пета книга от поредицата. Сиреч, между "Магьосникът" и "Вълците от Кала".

Роланд Стрелеца и неговият ка-тет са настигнати от жестока буря, наречена мразовей - ураганен вятър, който помита всичко по пътя си и насажда такъв внезапен студ, че дърветата избухват на трески като бомби. Успели да се приютят в едно изоставено градче, те стават свидетели на една история, разказана им от техния водач за пръв път - още, когато е бил млад стрелец.

В малко миньорско градче, недалече от Гилеад някой е започнал да избива жителите. При това ги избива изключително зверски и кърваво, без да подбира по полов, възрастов, класов или какъвто и да било признак. Роланд заедно със свой връстник - Червеноръкия, започват разследване. Трябва да са изключително внимателни - убиецът е човек, който умее да се превръща в различни животни... Кой ли е?

Много малко от жителите на градчето са склонни да им помогнат - повечето ги гледат с открита неприязън: тия голобради хлапета ли ще им помогнат? Влиянието на "Добрия човек" Джон Фарсън вече силно се усеща тук. Ще успее ли Роланд да се сработи и със спътника си? Досега е свикнал с темпераментните си приятели Алън и Кътбърт - единият веселяк, другия проклинащ мърморко. Червеноръкия обаче е студен камък. Нещо повече - Роланд трябва да се пребори и с вътрешните си демони, с терзанията, които го измъчват заради това, че е убил собствената си майка...

Превода на Адриан е супер, превел е на български някои думи и понятия по уникален начин.

Да, цените на книгите не са от най-евтините, но напоследък не само книгите са скъпи, скъпи мои. Тези двете поне си струват до последната стотинка.

4 коментара:

  1. Според мен "Вихър през ключалката" ще хареса най-много на феновете на "Магьосникът" и "Очите на дракона".
    Аз бях малко притеснен, когато научих, че ще има нова Тъмна Кула, но сега осъзнавам колко глупаво е било да си помисля, че Стивън Кинг ще сгреши. Книгата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  2. "Селцето" ми хареса и то много, въпреки че повечето "критици" я определят като скучна и наивна. Точно това очаквах от класическа руска фантастика, даже бих казал че в много отношения е по-добра от съвременните сай-фай боклуци. Евала, че си споменал и "Момиченцето от Земята", почти никой не се сети за връзката между Буличов и комиксите на "Дъга". :)

    ОтговорИзтриване
  3. Моля, моля :-) А ти дано някой ден се върнеш отново към блога!

    ОтговорИзтриване