сряда, 20 март 2013 г.

12 Приказки от Белегаст / Добавено Лято



Автор: Богдан Русев
Издател: Сиела
Година: 2009
Стр: 196
Цена: 12 лв

Като по-млад Богдан Русев (с тогавашен псевдоним Робърт Блонд) ми беше любимият автор на книги-игри. А сред най-любимите ми негови книги-игри бяха "Приказки от 1001 Кули" и "Приказки от Храма на Чудесата", разположени във фентъзи сетинг. Бяха чудесни (и все още са!) - в първата трябваше да основеш собствена кръчма, а във втората собствен цирк. Не е ли готино? Действието и на двете книги се развиваше в приказния град Белегаст, перлата на Севера, едновременно привлекателен и странен, особен... От известно време виждах, че Русев е издал дузина приказки от Белегаст, но незнайно защо си затварях очите. Накрая обаче ми попадна допълненото издание - 12 приказки от Белегаст плюс нови три от света на Лора Фей и реших да я взема.

Историята всъщност проследява приключенията на Лора Фей от Белегаст - дузина истории под формата на разкази/приказки, чиято логическа последователност/навързаност ги прави нещо като роман. Книжката има и илюстрации, нелошо нарисувани. Самите истории обаче не успяха да ме грабнат изцяло както преди, както очаквах. Основно историята на всяка приказка е една и съща - Лора Фей бива викана от Принцесата, на която служи (впоследствие се разбира, че това е майка й) и последната й заръчва да изпълни някаква задача, обикновено свързана с леене на кръв. Лора Фей отива при баща си, чародеят, който живее на пристанището (разделени са с майката, какво да се прави) и той й дава по някой вълшебен пръстен, с който тя успява да се справи.

Чудех се дали вече не съм пораснал за подобни приказки и новите истории за Белегаст да не са ми направили нужното впечатление защото съм остарял и помъдрял. Ами, не съм. Взех двете стари книжки-игри и ги преиграх наново - грабнаха ме пак и си потънал надълбоко в историята, изпитах нужния кеф както преди. Наемането на кръчма, плащането на рекетьори, наемането на музиканти, провеждането на турнира "Снежна Арена", спасяването на света - и това само в първата книга! Във втората - наемането на шатра, привличането на жонгльори, клоуни, огнегълтачи, дресьори, хвърлячи на ножове, трапецисти, особняци, дуелът с вражия цирк, пак спасяване на света... Какво ви трябва повече.

За финал: историите не са лоши, особено някой, който не е чел двете книги-игри даже може и да му харесат. За мен специално "12 Приказки от Белегаст + 3 Нови Приказки от Света на Лора Фей" е добра, но нищо повече. Знам, че авторът може и по-добре и ако реши да напише още нещо от света на Белегаст, каквото и да е, ще го прочета и него.



Автор: Евгени Черепов
Издател: Сиела
Година: 2012
Стр: 156
Цена: 10 лв

Ех, че хубава фамилия има автора! Само за хорър! Гената е хубав човек и като за начинаещ писател пише съвсем нелошо, загорецът му неден. Това е дебютното му книжле.

Лъчезар е напуснал родната Стара Загора преди десет години и през това време е работил в странство. Сега се връща в родната страна, в родния град и всичко е хубаво, топло, приветливо и слънчево. Спомените го заливат като внезапно придошла река, спомени за миналото, за изгубеното (дали?) детство и на душата му е леко и замечтано. Лъчо не бърза да се прибере веднага вкъщи - спестил е пари, първо иска малко да пообиколи България, да се насити с пълни шепи на щастието.

Не е сам обаче - мъжете с тъмни палта и цигари го преследват. Откога са тук? Май още откакто е съвсем, съвсем малък... Кои са те? Какво искат? Защо го дебнат?

Книгата е хубава, чудесно написана, напрегната и интересна. Е, не мога да се кривя - краят на историята Черепов го поомаза. Но е добра, бързо се чете, само за лятото - нейде на пейка в парка или под чадъра на плажа.

2 коментара: