понеделник, 6 май 2013 г.

Отвъд Страха



Автор: Донко Найденов
Издател: Izdavam.com
Година: 2012
Стр: 112
Цена: 11 лв

Донко Найденов е добър и плодовит автор, това е третата му книжка за две години. За другите му два сборника - "В капана на неизвестното" и "Ударите на съдбата" вече съм ви говорил. Третият носи заглавието "Отвъд страха" и подобно на другите два си има уникално наименование, а не е кръстен на някой разказ вътре.

"Отвъд страха" съдържа осем разказа, този път ориентирани повече към трилъра, отколкото към хоръра - поне според автора. Те са:

1. Сам сред нищото - един пич влиза в таксито, казва адреса и задрямва. Когато се събужда се озовава съвсем самичък насред заснежена нощна гора... Какво ли го очаква?
2. Вилата в гората - добра история за самотна жена на средна възраст, нападната от призрак.
3. Сомнамбулизъм при каталепсия - странен медицински случай обърква близките на пострадал.
4. Нощ - хубава фантастика на ужаса за космонавт, реещ се самичък в космоса. Добрата стара хорър-школа: един-единствен герой, никакви диалози, всичко се случва в главата му.
5. Мрачното село - злокобно село, обитавано от зловещи твари.
6. Нещото на баира - село Милаево осъмва с два странни обекта, появили се незнайно откъде на баира край селото. Селяните събират кураж и решават да отидат при тях...
7. Борба за оцеляване - любимият ми разказ. Младо провинциално момче идва в големия град и се забърква с грешните хора. За огромно мое съжаление, недовършен.
8. Една бруталистична провинциална мелодрама - Донко, понякога като ги измисляш едни заглавия... Но пък историята е добра - наранен от жена млад мъж, алкохол, секти... Какво ли ще стане накрая?

Похвала за Коста Сивов, редактор и автор на предговора към сборника - личи си, че човекът е хвърлил много труд, и то от сърце. Въпреки това обаче сякаш виждам как Донко леко дръпва назад с този сборник, връщайки се на изходна позиция с "В капана на неизвестното", губейки предимството, което му дават "Ударите на съдбата" и особено "Сборището на ренесансовите сатанисти". Неприятно, но факт - или е това, или тези разкази са от по-стария му период.

Препоръката ми към Донко е малко да паузира издаването на книги за година-две и да се съсредоточи в четене и упражнения по творческо писане.

Други ревюта на този сборник може да прочетете при Весислава и Александър Драганов.

Сборникът може да се закупи само и единствено онлайн ето тук. Отварям малка скоба - сайтът Издавам.ком е може би първият, ако не и единствен български принт-он-деманд. Имаш готова книга, а нямаш финансовата възможност да си я издадеш? Няма проблем! Изпращаш на сайта корицата на книгата и писанията си на пдф и воала, до 24 часа книгата е готова, изпращат ти подарък една авторска бройка и който иска да си купи книгата си я поръчва от сайта, отпечатват му една бройка и му я пращат. Вярно, излиза скъпо да си я купиш, но пак е по-добре от нищо, а и за начинаещи (и не само) автори е много удобно, понеже им излиза напълно безплатно.

4 коментара:

  1. Добро ревю и както вече е янсо, мненията ни се препокриват. Донко наистина е много добър автор и скоро ще напредне в писането, сигурна съм.

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ревю!
    Напълно съм съгласен с частта за "лека почивка". А разказите наистина са доста стари. По-новите са последните два, което си и личи - за мен са най-добрите произведения в сборника.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Бран. Ревюто е много добро и много истинско!

    ОтговорИзтриване