понеделник, 9 юни 2014 г.

Слънце Недосегаемо



Автор: Николай Теллалов
Издател: Човешката Библиотека
Година: 2009
Стр: 624
Цена: 18 лв

Дами и господа, ще ви призная един грях, който имам към вас. Това е ревю на книгата, в която съм автор на един от общо четирите предговора (!!!), но така и не я бях чел досега. Станаха пет години, откакто се е появила на бял свят и ми стана вече твърде неудобно, та седнах и се хванах, та я прочетох. Нека ви разкажа (като един Хорхе Букай) няколко хубави неща за книгата.

Всъщност, хубавите неща, така или иначе, ще ги прочетете. Има ги и в предговора ми, има ги и в куп ревюта досега. Има ги дори и в книгата. Истината е, че от цялата поредица "Драконче" на Теллалов (Да пробудиш драконче, Царска заръка, Пълноземие) именно "Слънце недосегаемо" ми хареса най-много от всичките. Но като един кисел г*з ще взема да изброя минусите, които не ми харесаха в книгата и които смъкнаха оценката ми за нея в Гудрийдс до 3/5:

- Това не е книга за мека корица. Четена е само 2-3 пъти а вече започва да се прегъва, мачка, покритието на корицата да се отлепя... Трябва да си е на твърда корица.
- Чете се бавно и трудно. Не се заблуждавайте от обема, че е "само" 600 страници. Книгата е в по-голям формат от стандартния (235 Х 165 мм), второ е напечатана със супердребен шрифт. Това на практика си е 1200-странично паве, след прочита на който се чувстваш все едно си изгазил безкрайно тресавище или плаващи пясъци.
- Прекалено много описания, твърде много термини и понятия, непознати думи, в повечето случаи измислени от самия автор, кривене на думи и глаголи, смесица от българско народно фентъзи и твърда научна фантастика, което до голяма степен спъва четенето.
- Авторът си е поставил свръхамбициозната задача да изгради напълно цял един свят буквално от нулата. Нови мерки и понятия за време, разстояние, тегло, възприятия, отношения, езици, диалог, обичаи, оръжия, транспорт, физични закони ако щете и какво ли още не. Защо? Живот, строеви и всякакви порядки. В стремежа си да постигне своята цел авторът е задръстил повествованието с инфодъмпове и така вместо да препредаде абсолютно всички детайли в главата си, те всъщност си остават там.
- Като казах оръжия - главният герой бая време се сражава с някаква алебарда, комбинация между сабя и брадва. Лошо няма, ама оръжието тежи точно 11 кила. За да размахваш такова нещо в битка трябва да си бетер Арнолд - още повече, че това нещо често се размахва само с една ръка, понеже в другата има щит. Като се вземе предвид, че един добър меч тежи към кило-кило и половина...
- Срещнах име на света като Земемория. Не се сетихме за Урсула Легуин никак, ама хич...
- Тия змейове егати Супермените - няколко от тях разбиват цели армии почти без да ги одраскат, събарят летящи чинии, разбиват крепости, носят се в космоса, издържат на какво ли не. Дори супергероите от комиксите си имат поне едно слабо място, тия хич.

Толкоз. Все пак, ако сте фенове на автора и/или поредица и все още не сте я започнали, направете го. Както казах, това е по-добро дори от първото Драконче.

3 коментара:

  1. А защо все пак да я четем? :)

    (За спасение от дребния шрифт препоръчваме електронното издание. Има си и илюстрациите, и таблиците, и всичко.)

    ОтговорИзтриване
  2. Писал съм защо да я четем в предговора - не счетох за нужно да се повтарям. Но ще повторя следното - ЕЛЕКТРОННО НЕ ЧЕТА. Поради сто милиона причини. Колкото до илюстрациите и таблиците, има си ги и в хартиеното издание.

    ОтговорИзтриване
  3. Знам, че не четеш, Бранко. Но и други читатели имат същия проблем с хартиеното „Слънце“ – на тях електронното може да им го реши.

    Предговорът ти може да се прочете тук, за баланс.

    ОтговорИзтриване