понеделник, 17 август 2015 г.

Чудовище / Зло



Автор: Кристофър Пайк
Издател: Брен
Година: 1992,1993
Стр: 216 всяка
Цена: 3000 лв стари пари всяка, като за мен от кашоните на старо - 2 лв бройката

Два романа от не особено известния у нас (а и на запад не знам да е особено популярен) хорър-автор Кристофър Пайк - "Чудовище" и "Зло". В оригинал са съответно Monster и Wicked Heart, с други думи втората можеше да се преведе малко по-читаво. Преди петнайсетина години, когато още бях дунавски вълк си ги бях харесал и се колебаех дали да си ги поръчам по прясно прохождащото в родината ни чудо Интернет, щото къде ти читава книжарница тогава в оня загубен първи свободен град, но по някаква причина ги забравих. Преди няколко дни като се прибирах от работа мярнах възрастна женица да продава книги на старо близо до МОЛ-а на Стамболийски и случайно ги съзрях. Искаше им по 2 лв на бройка, така че си ги купих и прочетох.

Сюжетите не са кой знае какво. Първата започва с тийн-парти нейде из Щатите, които сте гледали по филмите - куп гимназисти пият, повръщат, правят глупости, натискат се, най-големите късметлии клатят мацки нейде по стаите и прочее благини. Внезапно нахълтва една бамбина, дето досега не е била на партито, помъкнала ловджийската пушка на баща си и гръмва един ръгбист и една мажоретка, след което погва досегашното си гадже, дето е бил на купона. Оня се отърва, мацката я затварят, а най-добрата й приятелка тръгва по дирите на това, което е преследвала лудата ловджийка - според нея тези, които иска да убие са чудовища, само кухи черупки, обитавани от нещо като лоши извънземни. Брях.

Второто романче не е кой знае колко по-интелигентно. Започна с това как главният герой Дъсти Шейм, скорошен абитуриент трепе млади момичета, понеже така му нарежда злокобен глас в главата. Гласът, а и не само са свързани с нацистите, Гестапо, Хитлер, Химлер, концлагерите, и така нататък, и така нататък. Блудкави книжки, които в началото на 90-те може да са представлявали интерес за лудите фенове в Щатите, поглъщащи всякакъв хорър и някакъв интерес за лудите фенове в България, поглъщащи всякаква литература с марка USA, но в днешно време - твърдо не.

Финалната ми оценка е 2.5/5, в Гудрийдс им пернах тройки по милост, макар да са си по-скоро, както казваше учителят ми по физика в техникума "оценка две и половина, в ущърб на ученика две". Да, 4 лв са от кашоните, но сякаш за тия пари ако си купите двулитровка бира и пакет чипс май ще е по-добре.

1 коментар:

  1. Аз пък обичам такива клиширани истории. Ще потърся. Благодаря за ревютата :-)

    ОтговорИзтриване