сряда, 23 март 2016 г.

Червената ПиявицаАвтор: Андрю Лейн
Издател: Ибис
Година: 2015
Стр: 294
Цена: 12.90 лв

Може би си спомняте преди когато попаднах на първата книга от поредицата за младия Шерлок Холмс на Андрю Лейн и останах доволен. Сега дойде ред на втората книга от поредицата - Червената Пиявица, издадена отново от Ибис и преведена чудесно от Коста Сивов. Какво се случва, след като младият Шерлок спасява цяла Англия от мрачния френски благородник Мопертюи?

Един мъртвец с белязано лице се завръща.
Едно престъпление ще разтърси из основи цялата страна.

Шерлок знае, че възрастните крият тайни. Но не очаква да открие, че най-известният убиец в света живее в Съри.... Особено след като е смятан за мъртъв. На всичкото отгоре по някакъв начин брат му Майкрофт, изглежда също е замесен. А когато никой не иска да ти каже истината, най-добре е да рискуваш и да я откриеш сам.

Така започва приключението, което отвежда Шерлок в Америка, за да се озове в центъра на смъртоносен заговор - на място, където животът и смъртта не струват пукната пара, а истината има цена, която никой нормален човек не би искал да плати.


Отново темата е на глобално политическо ниво - сега Шерлок ще трябва да спаси Америка от атентатори с амбицията да прекроят световната карта. Дюк Балтазар е страховит мъж, чиято власт над хора (и не само) граничи със свръхестественото, а това че е богат и с връзки се подразбира. Как един мъж да не бъде опасен при такива обстоятелства?

Екшънът и задъханото действие този път ще ни отведат от Англия през Атлантика, та чак в Щатите. Преследвания, схватки, престрелки, насилие, смърт, има от всичко, даже и повече. Вижда се как Шерлок постепенно се развива като герой и като личност, има немалко препратки, които го свързват с възрастния образ, който всички познаваме - най-ярко запомнящ се е музикантът, който го учи да свири на цигулка.

Едно чудесно литературно приключение както за малки, така и за големи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар