вторник, 3 януари 2017 г.

Една Година Клуб "LAZARUS"

Измина една календарна година, откакто бе основан клубът на авторите на хорър „LAZARUS”. За това време успяхме да станем над 20 члена, да приемем нови лица в редиците си, както и да отлюспим някои. През тази година наложихме името и присъствието си в родния фендъм и българското литературно пространство, както и разритахме немалко гнезда на стършели. Има много хора, които ни обичат, както и немалко, които не ни харесват... Но важното е да няма безразлични към деянията ни и да има читатели, които с нетърпение очакват новите ни заглавия. А такива, да си кажем честно, се появяват все повече и повече. Нека спомена по-интересните клубни постижения.

1. Клубните изданияПървото клубно издание бе сборникът с хорър-разкази „Писъци”, излязъл на 4 май – рождения ден на патрона на клуба, Адриан Лазаровски, когато той трябваше да навърши 40 години. В него се включиха седемнадесет клубни автори, а корицата е дело на художника Пепи Станимиров, също член на клуба. Първият сборник на клуба се прие изключително добре от публиката, първият му тираж свърши в рамките на три седмици, при това без официални представяния, разпространение по книжарниците и реклама. Бе отпечатан втори тираж, който също вече е на привършване. За Еврокона в Барселона през началото на ноември бе отпечатано извънредно издание на сп. Дракус на английски език (корица – Живко Петров). Списанието бе достъпно и за безплатно сваляне. Въпросното електронно издание бе включено в стартовия пакет на Еврокон 2016, редом с други уважавани издания от участващи на събитието държави. В края на същия месец пуснахме от печат сборника с хорър-разкази на Адриан „Сбъдващия мечти”, събрал в едно всичките му къси творби, печатани през годините в отделни сборници, вестници, списания, антологии, алманаси. Едно истинско литературно бижу.

2. Книгите на наши авториГодината бе плодотворна и за личните проекти на клубните ни членове. Явор Цанев, почетният председател на клуб „LAZARUS” пусна ново, юбилейно издание на най-първия си сборник с разкази „Избраникът”, по случай 20-тата му годишнина, който е достъпен и в безплатен електронен вид в Читанка. Делиян Маринов се отчете с нова книга – „Последните българи”, този път не роман, а сборник разкази, и не фентъзи, а брутална, плашеща реалия, каквато цари в селата на родината ни. Валентин Попов пусна третия си сборник разкази „Брод през световете” – няколко тъмни и не толкова тъмни истории. Елена Павлова се завърна с уникално добрата си книга „Две луни” – фантастика, фентъзи и хорър, първи сборник в иначе богатото й авторско портфолио, където присъстват романи, книги-игри и др. Димитър Цолов пусна чудесния етно-фентъзи роман „Приключенията на Найден Намерения”, а Марин Трошанов публикува първата си книга изобщо „Ламя ЕООД” – едно заглавие, от което на премиерата си в „Перото”, в рамките на един час, успя да продаде над 200 бройки, оставяйки и явили се на мястото още желаещи без книга поради изчерпване на абсолютно всичко. Александър Драганов се завърна след 8-годишно отсъствие, публикувайки втората си фентъзи книга „Сказания за Ледената Планина”, съдържаща роман и два разказа от една чудесна нова вселена. И накрая, Елена Павлова, в комбинация с Пепи Станимиров, са виновници за третата част от „Пръстенът на нибелунга” по либретото на Вагнер. Аплодисменти, моля.

3. Спечелени награди

Немалко членове на клуба спечелиха различни литературни награди. Тук заслужава да се спомене постижението на Александър Цонков – трето място в конкурса „Рашко Сугарев”. Сред другите наградени са Валентин Попов (отличие в конкурса ”Атанас Липчев”), Елена Павлова (лауреат на конкурс „Морето”), Явор Цанев – първо място в пазарджишкия конкурс за фантастичен разказ „Първи контакт” и второ място в конкурса „Цветът”.

4. Публикации

Много от членовете публикуваха свои творби в различни издания. Повечето бяха в изданията на Гаяна (сп. Дракус, Писъци, По крилете на гарвана, Мечове в Космоса), но имаше и на други места (сп. Молив – Вал Попов, Дамга 2 – Марин Трошанов, в-к Форум – Явор Цанев, Анна Гюрова), както и взеха дейно участие в инициативата „Истории от някога”, мероприятие, провеждащо се всеки месец, на което авторите четат на глас произведенията си по предварително зададена тема. В много от изданията автори на клуба взеха първо място.

5. ГаянаИзвън изброените по първа и втора точка издания, издателят Явор Цанев доказа за пореден път, че е не само един от най-работливите хора в родното книжно пространство, а и човек със завиден вкус при подборката на заглавия, които излизат с марката „Гаяна”. Тази година отново имаше четири броя на сп. Дракус – единственото периодично издание на хартия от остросюжетния жанр, излизащо на българския пазар, при това предоставящо трибуна изключително на родни творци. Четвъртият сборник от поредицата „Мечове” на НКФХ „Цитаделата”, озаглавен „Мечове в Космоса”, със съставител Александър Драганов, за пръв път изневери на традицията тези издания да се печатат в „Екопрогрес” и излезе в любимото издателство. Младият, ненавършил пълнолетие автор Иво Христов публикува своята повест „Животът не струва пари” – една история за отмъщение, изпълнена със стрелба и много екшън. Под № 12 в Колекция „Дракус” излезе сатиричната повест на покойния Агоп Мелконян „Убийство в Ню Бабилон”. Под № 17 в същата колекция, буквално в последните дни на отиващата си 2016-а, Стефан Стефанов, автор на романа „Трубадур”, пусна сборника с разкази „Малка книжка мрак”. След дълго отсъствие русенският автор Мирослав Петров се завърна с романа „Сказание за Железноръкия воин” – едно прабългарско фентъзи. Внимание заслужава и дебютният роман на Дого Танкарт „Проклятието на Шибалба”, чудесна история за южните морета и пирати. Нели Цветкова, основател и председател на дамски писателски клуб „Фортуна”, издаде „Дълга поляна” – книга втора от поредицата „Изворът”. Излезе и второ издание на фантастичния сборник „Приказки между два свята” на покойния Георги Панайотов. Една фантастика от неизвестен досега автор – „Идеалният свят” на Ангел Вълканов. И накрая, за финал – „ПО крилете на гарвана”, сборникът събрал в себе си наградените творби от конкурса за разказ, вдъхновен от творчеството и личността на Едгар Алън По. Поклон.

6. ПреводиНякои от членовете на клуба, като Александър Драганов, Елена Павлова, Коста Сивов и Иван Атанасов, са професионални преводачи и благодарение на тяхната работа през 2016-а можахме да се докоснем на български до много заглавия. Александър Драганов бе отговорен за появата на „Тъмен чирак” на Кристи Голдън (една история от света на Star Wars), „Изпитанията на Аполон – Скрития оракул” на Рик Риърдън, „Бронзовият ключ” от поредицата „Магистериум” на Холи Блек и Касандра Клеър, „Чукът на Тор” от поредицата „Магнус Чейс” на Рик Риърдън. Коста Сивов се отчете с „Оставих те да си отидеш” на Клеър Макинтош, „Директорът” на Дейвид Игнейшиъс, „Природният закон” на Марк Пасио и третата книга от поредицата „Последните оцелели” на Сюзан Бет Пфефър – „Светът, в който живеем”. Най-плодовита в преводите се оказа Елена Павлова – благодарение на нея се появи вторият том на „Конан” на Робърт Хауърд, първи том на „Тарзан” на Едгар Бъроуз, „Машина за ангели” на Ник Харкауей, „Ангелски свят” на Сюзън Ий, „Киберпрестъпления” на Марк Гудман, „Водосрез” на Паоло Бачигалупи и „Архивите на злото” от Чарлс Строс.

7. Други

Създадохме и собствен сайт, където можете да получите повече информация за нас, кои сме ние и пр. Там са качени и клубни заглавия, над 40 на брой, немалка част от тях свободни за безплатен електронен достъп. Адресът е http://horror-bg.com/. Другото бе групата ни във фейсбук „УЖАСИ, ФЕНТЪЗИ, SCI-FI”, която вече наброява близо 1300 члена. Клубът участва на проведените около Хелоуин „Дни на фантастичното” в Перото с лекция и четене на разкази. Няколко автори от клуба взеха участие в сборника на „Изток-Запад” „Детство” – проект с идеална цел за подпомагане на деца, болни от диабет. И отново, за поредна година, Делиян Маринов сформира литературен поход, представяйки книги из страната.
Тази година – толкова, догодина – повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар