неделя, 7 януари 2018 г.

Две Години Клуб LAZARUS

Както бях написал преди 365 дни в предишната равносметка - "Тази година толкова, догодина повече!" Така и стана.

1. Клубните изданияЕдинственото клубно издание за тази година е сборникът ВОЙ. За разлика от предишния ПИСЪЦИ, който бе издаден на 4 май по случай 40 г от рождението на клубния патрон, ВОЙ бе издаден на 1 октомври, когато се навършиха 2 години от смъртта му. Книгата съдържа в себе си 18 разказа от членовете на HWRC LAZARUS. Върху нея бе работено извънредно прецизно, със сериозна редакция, за да се получи може би най-доброто клубно издание досега. Естествено, ВОЙ бе посрещнат радушно от феновете на клуба - първият тираж се изчерпа в рамките на три седмици, което наложи допечатка. Автор на корицата е отново брилянтният Петър Станимиров, а като редактори се трудиха дълго и напоително Елена Павлова, Сибин Майналовски, Кети Илиева и Явор Цанев. Автор на предговора – Бранимир Събев.

2. ЕвроконКлуб „Лазарус“ се представи повече от достойно на българските номинации за ежегодното събитие за фантастика Еврокон 2017. Творчеството на клуба доминираше осезаемо в почти всички категории. Гласуването на 650 фена на фантастичното определи 10 първи места от общо 14 категории за членове и произведения на клуб „Лазарус“:

1. Най-добро литературно произведение: “Писъци” – Horror Writers Club LAZARUS
2. Най-добро художествено (арт) произведение: Корица на “Писъци” – Петър Станимиров
3. Най-добро произведение за деца: “Пръстенът на нибелунга. Зигфрид” – Елена Павлова
4. Най-добър писател: Явор Цанев
5. Най-добър художник: Петър Станимиров
6. Най-добър популяризатор на фантастика: Явор Цанев
7. Най-добро периодично издание: Списание „Дракус“
8. Най-добър преводач: Елена Павлова
9. Награда за дебют: Александър Цонков – Lostov
10. Гранд-майстор на фантастиката: Явор Цанев

Българските победители в съответните категории участваха в Еврокон (European Science Fiction Society), което се проведе на 16-18 юни, 2017 г. в Дортмунд, Германия. От тях с поощрителна награда за дебют (Chrysalis Award) беше отличен Александър Цонков – Lostov.

3. Книгите на наши авториИ 2017-а бе плодотворна година за клубните членове. Бранимир Събев, председател на клуб LAZARUS, издаде петата си поред книга – хорър-сборника НОЩНО ОСТРИЕ. Валентин Попов зарадва феновете си с четвъртия си поред сборник АНГЕЛИТЕ НЯМАТ КРИЛЕ. Димитър Цолов се отчете с два фентъзи романа – единият бе ПРОКЛЯТИЕТО НА БЕЛИАЛ, продължение на „Клиника в средата на нощта”, фентъзи с български етно-мотиви, а другата му книга бе КЪРВАВИ ПЕСНИ, класическо фентъзи тип меч и магия. Марин Трошанов продължава смелия си марш напред с продължението на Ламя ЕООД – ОСВОБОЖДЕНИЕ, чудесното ърбън-фентъзи, покорило не едно и две сърца. Александър Драганов, председател на НКФХ „Цитаделата”, издаде поредния си фентъзи роман ЧЕРНАТА КОРОНА, продължение и завършек на историите за Ледената Планина. На още едно фентъзи приключение бе сложено епичен финал – ЗАЛЕЗЪТ НА БОГОВЕТЕ, четвърта част от „Пръстенът на Нибелунга”, един проект на Елена Павлова и Петър Станимиров. Елена издаде и невероятна хорър-селекция – сборникът БЕЛЯЗАНИ ЛЕБЕДИ. И накрая – едни от най-новите членове на клуб LAZARUS издадоха дебютните си книги. Анна Гюрова и Даниел Иванов пристъпиха смело под прожекторите със своите жанрови сборници ГРАДЪТ НА СКЕЛЕТИТЕ и БЛАТНА ТРЕСКА.

4. ГаянаПрез 2017-а г. Явор Цанев далеч не седя със скръстени ръце – неговото издателство ГАЯНА за поредна година бе най-доброто, случвало се на родната жанрова литература през последните 5 години. С логото на издателството излязоха около 40 книги. Колекция „Дракус” вече наброява 24 заглавия, 6 от които издадени 2017-а. За поредна година бяха публикувани 4 бр. на списание Дракус, приютяващо на страниците си разкази от родни творци. За втори път издателството спечели приза на НКФХ „Цитаделата” – „Издателство на годината”. И накрая, бе проведен конкурса „Зовът на Лъвкрафт” за разкази от български автори, вдъхновени от творчеството и личността на Хауърд Филипс Лъвкрафт. Жури на конкурса – Явор Цанев, Кети Илиева, Бранимир Събев, Сибин Майналовски, Елена Павлова, Иван Атанасов. Резултатите ще бъдат обявени след известно време, а напролет ще видим наградените творби в сборник.

5. НаградиГодина, богата и на награди. Януари месец бяха наградите на Цитаделата, в които членове на клуба спечелиха родните отличия съответно за автор на годината (Донко Найденов), преводач на годината (Елена Павлова), издателство на годината (Гаяна), герой на годината (Димитър Цолов) и злодей на годината (Симеон Трифонов). Явор Цанев взе първо място на микро конкурса за хипер разказ в три изречения на "Сборище на трубадури", поощрителна награда от конкурса „Спри, обичам те" на Съюз на независимите български писатели, второ място в конкурса за фантастичен разказ на тема „Пътуване във времето“, организиран от Младежки дом Пазарджик и Клуб по фантастика „Аркадий и Борис Стругацки“, както и първо място на Национален конкурс за къс разказ „Мостове“ - награда и на журито, и на публиката. Елена Павлова спечели призове като първа награда на конкурса за любовен разказ на сп. DIVA, първа награда на конкурса за фантастичен разказ “Пътуване във времето” на клуб “Аркадий и Борис Стругацки” и младежки дом Пазарджик, почетната награда на общината в конкурса за разказ “Земя на пеещите колелета” на общ. Генерал Тошево, едно второ място на "Истории от някога" - изданието "Кошмарен сън" (в същото издание председателят на клуб LAZARUS Бранимир Събев завоюва първа позиция). Добрин Добрев - Додо бе отличен с втора награда на конкурса за фантастичен разказ “Пътуване във времето” на клуб “Аркадий и Борис Стругацки” и младежки дом Пазарджик, поощрителна награда в конкурса за разказ “Земя на пеещите колелета” на общ. Генерал Тошево. Валентин Попов се разписа на места като „Най-добро перо“, присъдена от журито на „Под върха II“ на Софийския планински клуб, първо място на конкурса за драматичен женски образ „Албена“, втора награда в категория „Истории и традиции“ на конкурса „Изящното перо“, организиран от Салон за българска култура и духовност, Чикаго, награда в четвъртия конкурс за литературен текст „Лист“, организиран от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“, както и специална награда от сдружение „Лумен“, организатор на конкурса „Морето“ (още една такава награда спечели и зам.-председателя на клуба Сибин Майналовски).

6. ПубликацииЕстествено, публикациите бяха повече и от наградите. Освен в самостоятелните книги и клубния сборник, разкази на клубни членове присъстваха още в броевете на сп. Дракус, годишния брой на сп. Тера Фантастика, антологията "Машина за истории", антологията "Спри, обичам те", сборника на НКФХ "Цитаделата" "Мечове във времето", сп. Антимовски хан, сборника с наградени произведения от конкурса “Морето” (2016 г.) на фондация “Лумен”, алманаха “ФантАстика 2016”, сборника с наградени разкази "Конкурсът" на "Пътуващите книги на Стара Загора", броеве на в-к "Форум", сборника „Морето в разкази и стихове“, „Антология Албена“, онлайн списания, сайтове, блогове и др.

7. ДругиКакво друго ли? През 2017-а излезе с логото на Гаяна петият поред, последен сборник от колекцията "Мечове" на Цитаделата - а именно "Мечове във времето". От 10 септември до 19 ноември по Радио Христо Ботев бе проведен 28-ият поред роман от Библиотека Български Реалити Романи - "Реквием за Сбъдващия Мечти", жанр хорър, посветен на патрона на клуба Адриан Лазаровски. Ако не сте го слушали, може да чуете отделните глави от романа на следния линк. Паметта на Адриан бе почетена и на 1 октомври в клуб ПЕРОТО, НДК, където в рамките на София Ноар Уикенд си припомнихме за него и творчеството му. Клубните членове представяха книгите си из цяла България, като може би тук е мястото да споменем успеха на Марин Трошанов, обиколил училища в София, Варна, Ловеч, Троян, Бургас и др, без съмнение най-каненият автор в инициативата Писател Назаем.

Завеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар