неделя, 11 април 2010 г.

Черните пътища на Европа



Автор: Мартин Карбовски
Издател: Стандарт
Формат: 130 Х 200
Година: 2009
Стр: 160
Цена: 6 лв

Затварям книгата на Мартин Карбовски, изпълнен с тъга и размисъл. По подобен начин се чувствам, когато гледам някое от наистина силните му предавания. Не преставам да се учудвам как на толкова малко страници може да се събере толкова много истина. Толкова много истина за Европа... за България.
И за българите.
Накратко, за какво става въпрос. Карбовски и екипът му правят проект, при който обикалят цяла Европа - тръгват от София, минават през Румъния, Унгария, Австрия, Швейцария, Франция, Испания, Португалия, завиват на юг и пак през Испания, Италия, Сърбия и обратно в България. През този европейски поход те се срещат с немалко чужденци и с още повече българи, разговарят с тях и записват впечатленията си. На пръв поглед звучи - не е кой знае какво.
Но е.
Мартин Карбовски предупреждава - "Не се заблуждавайте. В Европа черни пътища няма. Най-скапаният път през който минахме, беше от София до Видин и на връщане през Калотина". Черните пътища са тези, по които ние, българите отиваме в Европа да работим. Те са. Почернели от хора, спуснали се да си дирят късмета извън България. Почернели от носталгия по родината, почернели от глад, мизерия, мъка и огорчения, търпени и в България, и в Европа...
Корицата е интересно нещо в случая. Не е опит за имитиране на известната картина на Салвадор Дали с часовниците, нито е дело на фотошоп. Този светофар е сниман в Италия на малко неаполитанско кръстовище във Варка д'Оро и се е разтекъл така, защото черните емигранти, които кибичат там са събрали около него всякакви боклуци и са ги запалили. И въпреки това той продължава да работи. No comment.
Тази тънка книжка съдържа в себе си неща, които ще провокират всякакви чувства във вас - мълчаливо съгласие с автора, бурно негодувание и отричане на нещата които казва, на места ще ви удиви, на други развесели, ще се почудите как разсъждават европейците, ще си задавате въпроса как може българи да живеят в чужбина ТАКА и да им харесва... Но най-вече книгата съдържа в себе си тъжната истина, че няма за какво да се гордеем, че сме българи. Дори и някога да е имало с какво да се гордеем, сега вече просто няма.
Ако журналистиката на Мартин Карбовски ви допада и следите "Емигранти" и "Отечествен Фронт" по NOVA, то "Черните пътища на Европа" са задължително четиво за вас. Не знаех, че и днес все още излизат евтини книги на пазара, па макар и тънки.
Но ако не харесвате този журналист, по-добре не четета книгата. И без това вероятно мразите Карбовски - не е нужно да намразвате човека още повече. Както е казал мъдрецът - хората ще забравят какво си им казал, какво си им сторил, но никога няма да забравят как си ги накарал да се чувстват...

2 коментара:

  1. Карбовски е провокатор, ръчка там, където знае, че ще се развони най-много, затова много хора го харесват и още много - не го харесват.
    От истината не можем да избягаме - макар и доста хард, той описва нашата действителност.
    Сигурна съм, че книжлето си струва. Ще го потърся.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте :)
    Прекрасен блог, присъединявам се , защото без книги не се живее.
    Искам да попитам от къде мога да си закупя тази книга на Карбовски?
    Благодаря предварително :)

    ОтговорИзтриване