вторник, 30 ноември 2010 г.

Аз Съм Легенда



Автор: Ричард Матисън
Издател: Офир
Формат: 130 Х 200
Година: 1998
Стр: 232
Цена: 3900 лв (за мен 5,40)

Ричард Матисън е легенда сред световното писателско съсловие, подобно на името на най-известния си роман. Повлиял на немалко автори (един от които е самият Стивън Кинг), Матисън е и небезисвестен холивудски сценарист. Освен филмираният "Аз съм легенда", по който е направен римейкът с Уил Смит, други продукции на Матисън са "Смаляващият се човек", "Челюсти 3-Д", автор е на серии от "Зоната на здрача", "Търси се жив или мъртъв", "Господари на ужаса", писал е сценарии за филми по творби на Едгар Алън По. Чест гост във филми на Матисън е холивудската хорър-икона Винсент Прайс.
В кратичкият по обем "Аз съм легенда" авторът ни среща с героя Робърт Невил - последният оцелял жив човек на земята. Дните му минават в обикаляне из града, снабдяване с жизненонеобходими неща и в сеене на смърт, а нощите - в пристъпи на лудост и пиянство. Щом слънцето залезе, вампирите излизат от обиталищата си и обсаждат неговата добре барикадирана къща. Хвърлят камъни по закованите с дъски прозорци, напразно напъват якото стоманено резе на вратата, стенат, мъчат се да превъзмогнат бариерите от чесън, ала напразно. Но най-ужасното е неговият бивш съсед, приятел и колега Бен Кортман, който всяка нощ хрипливо го зове: "Невил, излез, Невил!"
Романът е само около 140 страници, останалото са нелоши разкази и една поема. Побъркван от самота, Робърт Невил постоянно се опитва да намери причината за вампиризма - вирус ли е, какво е, изследва под микроскопа, иска да намери истината, да открие лек срещу заразата. Докато един ден разбира, че не е съвсем сам сред освирепелите за топлата му кръв вампири...
Внимание заслужава статията, с която започва романът - а именно своеобразният предговор на преводача Любомир Найденов "Дисекция на едно познато чудовище", в която пише пространно за вампирите, за вярата в тях, за човешкия страх, за истините, за лъжите, за необяснимите факти. Нещо ценно за всеки почитател на вампирите.
Препоръчвам книгата за всеки фен на хоръра, а защо не и на фантастиката - този роман е не по-малко фантастичен, отколкото ужасен...

1 коментар: