вторник, 3 май 2011 г.

Телепорт



Автор: Стивън Гулд
Издател: Бард
Формат: 130 Х 200
Година: 2008
Стр: 256
Цена: 10.99 лв

Повечето от вас, предполагам, са гледали едноименния филм с Хейдън Кристенсен, Самюел Джаксън, Майкъл Рукър, Даян Лейн и Кристен Стюарт, чийто постер е на корицата на тази книга. Самата корица е леко подвеждаща, защото вътре не проследяваме историята на Дейвид Райс (изигран от Хейдън), а на човека, който му помагаше и притежаваше същите способности – Грифин О’ Конър (Джейми Бел).
Малкият Грифин притежава уникалната способност да скача, или по-просто казано да се телепортира мигновено на всяка една точка на планетата, където си пожелае. За целта е необходимо само да си представи мястото и хоп – вече е там. Открил случайно дарбата си едва петгодишен, той става причината постоянно да се мести с родителите си навсякъде, защото е преследван. Нарушавайки правилата един ден, Грифин избягва от училищен побойник по своя си начин и е засечен от тайно могъщо общество, което преследва хора, притежаващи същата дарба. Същата вечер група такива мъже посещават дома му, убиват майка му и баща му, а деветгодишния Грифин едвам успява да се спаси, агонизирайки полумъртъв в калифорнийската пустиня.
Съвсем самичък насред нищото, Грифин трябва да се научи да води един по-особен живот. Живот, в който трябва да внимава постоянно за преследвачите, които могат да го усетят кога и къде скача, притежават много пари, връзки и власт и не притежават скрупули, за да постигнат целите си, които се свеждат до едно – убиване на телепорти. Притиснат от обстоятелствата и от факта, че всеки с когото се сближи рано или късно умира, британецът О’ Конър, макар и безумно млад, ще тренира тялото, сетивата и дабрата си, за да се впусне в едно смъртоносно приключение срещу преследвачите си.
Романът е приятен, лек и увлекателен, чете се бързо и притежава известна доза чувство за хумор въпреки черните краски на моменти. Малкият Грифин е интелигентен не за годините си, ала се стреми към чисто детски мечти – да се научи на различни неща, да има близки, приятели, гадже… Хората които убиват мечтите му обаче видимо го карат да се промени и да стане по-коравосърдечен, с черно чувство за хумор, безскрупулен и на моменти дори излишно жесток и садистичен. С други думи, като тях.
Но какъв друг избор има?
Силно се надявам да филмират и историята на Грифин. Определено е по-силна, по-тежка и по-въздействаща от историята на Дейвид във филма „Телепорт”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар