понеделник, 11 юли 2011 г.

Американски Богове



Автор: Нийл Геймън
Издател: Бард
Формат: 145 Х 210
Година: 2004
Стр: 544
Цена: 12 лв

Няма такава книга, дами и господа. Няма такава книга. За пореден път се убеждавам, че Нийл Геймън е не просто автор, а събитие в литературата. За този човек ще се говори много и занапред, казвам ви. Отсега съм сигурен, че след около половин година, когато правя обзор на прочетените книги през изминалата 2011-а, този роман ще е най-доброто, което съм чел през годината.

Това е първото издание на книгата в България. Плюсът е, че за размерите и качеството на повествованието цената е безумно евтина. Минусът е, че като във всяко първо издание има редакторски недоглеждания и преводачески грешки. Ако сте върл фен на скандинавската митология, ще се намусите от пропуските и преиначаванията в бележките под линия. Ако пък харесвате Хайнлайн, то няма да ви хареса превода на Stranger In a Strange Land. Не е "Чужденец в чужда земя", г-жо Емилия Масларова. "Странник в странна страна" е. Дано името и фамилията ви са просто съвпадение...

Но да не избързвам. Каква е тази творба, момичета и момчета, за която се изказват ласкаво имена като Стивън Кинг, Уилям Гибсън, Стивън Ериксън и Джордж Р.Р. Мартин? Какъв е този роман, който хвалят Ню Йорк Таймс и Вашингтон Поуст? Каква ще да е тази книга, която през 2002-ра грабва едновременно Хюго, Небюла, Локус и Брам Стоукър? Е, нека разберем заедно.

Шадоу е мъж с минало. Романът започва как нашият главен герой - едър, непохватен и мълчалив, лежи в пандиза за въоръжен грабеж. Въпреки че е правил и други глупости, по душа Шадоу е добър. Имал е добро поведение, затова го освобождават предсрочно и вместо шест години лежи само три. Гадното е, че в деня на освобождаването му жена му загива в автомобилна катастрофа. Заедно с най-добрия приятел на Шадоу. Докато му е правела свирка.

Гадно.

Шадоу се прибира за погребението. Празен, без пари, без мечти, без работа, без бъдеще. Без близки и приятели. Без нищо. Самолетът е разтресен от силна буря, а странният мъж на съседната седалка, който се представя като господин Сряда се оказва, че знае повече за Шадоу, отколкото той самият. И му отправя предложение, което нашият герой няма друг избор, освен да приеме. Да приеме прекалено тежка задача, в която може да изгуби и малкото, което му е останало - живот, душа, сърце.

Защото бурята, която се задава, ще е така жестока, колкото не сте си и представяли. Старите богове ще се изправят срещу новите в един последен сблъсък... БУКВАЛНО.

За пореден път се убеждавам, че за да си истински писател не е нужно да употребяваш засукани фрази, купчини прилагателни и надуто да обясняваш на подсъзнателно ниво на читателя колко си умен, а той колко е тъп. Достатъчно е да правиш като Геймън - да пишеш това, което искаш да четеш, да разкажеш една уникално увлекателна история по възможно най-добрия начин, да хванеш читателя за ръката от самото начало и подобно Вергилий, хванал Данте, да го отведеш в своя личен Пъкъл, в Ада на твоето въображение. И да не го пускаш дори и за миг. Да крадеш от съня му, от скъпоценното му лично време, да го караш едновременно да те проклина и обожествява.

Единственото нещо, за което упреквам Геймън, е че си разпилява ресурсите и губи време с куп други глупости - пише сценарии за филми и сериали, прави комикси и графични новели, журналиствал е, поддържа блог и какви ли не други глупости. Зарежи простотиите и пиши книги, мой човек. Там ти е силата, не в сценариите на Доктор Ху, Вавилон 5 и The Sandman.

Ако на света има класация за 100-те книги, които всеки човек трябва да прочете през живота си и от нея отсъстват "Американски Богове", хич не й вярвайте.

Няма да словоблудствам повече, достатъчно дрънках дивотии за това книжно великолепие. Единственото, което ще кажа е: Нийл Геймън, благодаря ти за "Американски Богове".

3 коментара:

  1. След това ревю няма как да не я прочета съвсем скоро. Благодаря за насърчението!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е човек. Най-доброто на Геймън, което съм чел досега.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз известно време съм си я набелязал, но все изниква нещо друго преди нея. Сега поне знам, че си заслужава :)

    ОтговорИзтриване