вторник, 1 ноември 2011 г.

Сп. "Фантастични истории" - бр. 3/1993



Автор: Колектив
Издател: Златното Пате
Формат: 130 Х 200
Година: 1993
Стр: 112
Цена: 12.96 лв (за мене - лев-два)

Днес ще ви представя едно кратко ревю за тънка книжка-списанийце, издавано за кратко в най-тъмните години на българския преход - тогава, когато в страната ни въобще не съществуваше такова нещо като закон за авторското право.

Списание "Фантастични истории" по своята същност е издание, изцяло публикуващо художествена литература. Събира в себе си разкази на най-добрите световноизвестни автори на фантастиката и хоръра - което не му пречи кориците да бъдат чисто фентъзи, крадени от големия перуански художник Борис Валехо.

Нека ви разкажа какво се крие в страниците на това списание, доста често неправилно интерпретирано като сборник с разкази (оглавяван) от Робърт Блох, наречен "Сектата на Дявола".

1. Робърт Шекли - Езикът на любовта: приятна фантастика от всеизвестния ни майстор на жанра. Един човечец пътува дълго из космоса, за да успее да научи езикът на любовта от единствената извънземна раса, разкрила тези тайни. Какъв ще бъде резултатът от всичкото това знание обаче?
2. Христо Пощаков - Не искам да ми се доверяват: добър разказ от Пощака. Е, малко е кратичък, а и той има по-добри неща, но ми напомни приятно за старите му разкази с космична/приключенска фантастика от "Планетата на Скъли". Чест му прави, че е в един сборник с такива чутовни имена в жанра - нищо, че половината от тях се казват Робърт.
3. Робърт Силвърбърг - Всичко върви гладко: възтъпичък разказ на чичо Боб Силвърбърг. Не се е старал много с тоя робот-психотерапевт. Нали? И аз си помислих същото - кво???
4. Лорънс Уот-Евънс - Фрагменти: за пръв път чувам автора, но е добър, определено. Описва хубава картина на антиутопия.
5. Робърт Блох - Сектата на дявола: е те сега тука ще се биеме! Браво бе, как можахте да преведете култовия разказ на Блох "Завръщане към черната събота" като "Сектата на Дявола"? Че и да го турите начело на корицата. Вярно, най-добрата творба в сборника е, ама все пак...
6. Мишел Демют - Скучният живот на Себастиян Сюш: лека и приятна фантастика. Кратичка, но ще ви хареса. Единственото нещо, което разпръсква сивите облаци в небето на живота на Себастиян Сюш е посещението му в библиотеката, където чете...
7. Айзък Азимов - Лъжец!: нищо, което да не сте чели преди. Това е един от запомнящите се разкази от цикъла "Аз, роботът".
8. Робърт Хайнлайн - Здрав разум: а това пък е част от култовата "Сираци на вселената".

Като цяло, тази книжка/списание може с лека ръка да се окачестви като еднодневка - четеш и хвърляш. Беше ми като цяло приятно да прочета разказите, но едва ли бих се навил да го направя отново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар