понеделник, 11 юни 2012 г.

Свърталище на Духове



Автор: Шърли Джаксън
Издател: Изток-Запад
Формат: 140 Х 210
Година: 2012
Стр: 208
Цена: 12 лв

Поканени от изследователя на свръхестественото д-р Джон Монтагю, един мъж и две жени се настаняват в имението Хил Хаус - пуста и зловеща къща, до която никой от местните не иска да припари заради слуха, че е обитавана от духове. Още първия ден започват да се случват странни и необясними явления, които будят тревога и страх. И това е едва началото - Хил Хаус не обича натрапниците и докато героите постепенно разкриват тайните на имението, то последното бавно, но сигурно затяга смъртоносната си хватка около тях...

"Свърталище на духове" е емблематичен роман, повлиял на творчеството на гении на перото като Ричард Матисън, Нийл Геймън и дори Стивън Кинг за неговото "Сияние". Книжното тяло е реализирано чудесно - корица и оформление са на шест, а превода на Светлана Комогорова - Комата е естествено страхотен. Допаднаха ми леко завоалираните лесбо-намеци между Теодора и Елинор, както и начетения доктор Монтагю с неговата неподправена страст към тайнственото и необяснимото.

Имаше няколко наистина култови момента в романа, свързани с призраците и жестоката къща, да не забравяме и отвратителния и собственик Хю Крейн, представен като абсолютен изверг чрез една извратена книга. По книгата има и няколко екранизации, най-известната може би която е The Haunting от 1999-а с Лиъм Нийсън, Катрин-Зита Джоунс, Оуен Уилсън, Лили Тейлър и Вирджиния Медсън в главните роли.

В световен мащаб романът има утвърдената слава на класическо произведение в модерния готически роман. Писателката е обрисувала чудесно образа на главната героиня Елинор - макар и прехвърлила тридесетте, тя определено има съзнанието на малко момиче, обусловено от гадния й начин на живот, случил й се по независещи от нея причини. Определено е тъжен и драматичен персонаж без близки хора до себе си и неслучайно събитията се развиха по този начин особено в края на романа.

Като цяло съм доволен от книгата и още повече приятно изненадан от серията Magica, която издателство "Изток-Запад" стартира наскоро. В тази серия вече влязоха книги като тази, като "Картата на Времето" от Феликс Палма, "Z-та Световна Война" на Макс Брукс, "Портокал с часовников механизъм" на Бърджис и "Заклинателят" на Уилям Питър Блати. Очаквам с нетърпение предстоящите книги от поредицата - бесният Робърт Маккамън, "Вампирът Лестат" на Ан Райс и, разбира се, чудовищната машина за бестселъри Саймън Ричард Грийн, чиято бруталия "Shadows Fall" ще ни отнесе главите по Коледа...

Няма коментари:

Публикуване на коментар