неделя, 25 ноември 2012 г.

Сп. Дракус - 1 и 2 Брой



Автор: Колектив
Издател: Гаяна
Формат: 100 Х 280
Година: 2012
Стр: 60
Цена: 3,50 лв

Хей хей хей, може ли да повярва човек? На пазара се е появило списание за фантастика, фентъзи и хорър! Публикува още крими, мистерии, приключения и какво ли още не! Чудно, чудно, чудно! Нека да ви представя първите два броя на списание "Дракус" - периодично издание, което излиза горе-долу веднъж на 2-3 месеца. Хората, които го издават са от Русе и във всеки брой има по шест разказа - пет от българи и един преводен. Бързам да кажа по няколко думи за всеки един разказ в двата броя.

Първи брой:

1. Георги Димитров - Между два свята: някаква импресия, която не ми допадна, но съм сигурен, че ще си намери читателите.
2. Георги Николов - Геният на злото: хубава история, започваща като кримка, но прерастна във фантастика. Определено ми допадна, краят й също.
3. Пламен Петков - Неочаквано наследство: твърде дълъг разказ, беше ми муден и тегав, нашарен с логически бели петна. Поне завършекът е на ниво и донякъде замаза положението.
4. Светозар Петров - Изповед: красив и тъжен разказ за свещеници, война и вяра.
5. Явор Цанев - Снежинки в мрака: още по-красива и още по-тъжна история! Признавам си, наистина ме жегна дълбоко любовната история за мъж и жена космонавти, които се реят като снежинки в мрака... Без съмнение най-добрият разказ в списанието дотук.
6. Едгар Алън По - Овалният портрет: маестро По няма нужда от представяне. Не са чак толкова много писателите, които с толкова малко могат да те уплашат толкова много.

Втори брой:

1. Момчил Косев - Другият живот: ето това е чудесна фантастика, най-мащабният и сериозно разгърнат разказ в списанието. Какво би направил, ако си недоволен от живота си и решиш да жертваш десет минути реално време, за да изживееш чисто нов живот, изцяло режисиран по твой сценарий, а когато се събудиш дори вземеш пари за това? А какво ще стане, ако всъщност накрая... Не, спирам, млъквам - прочетете!
2. Стела Василева - Обич: кратък, ала класен хорър!
3. Цветомира Николаева - Сянката: разказ, който на някои може да не хареса, но на мен - да. Като вземем предвид факта, че авторът няма и 18 става ясно, че не бива да го съдим прекалено строго, но аз нямам и намерение, понеже историята не беше зле.
4. Явор Цанев - Ловецът на бисери: авторът, който го има в предишния брой отново се представя на ниво. Много добри, сочни описания, много цветен разказ, с хубав образ за главен герой.
5. Lady Pol The Beloved - Прероден: определено най-противоречивия разказ в списанието. От една страна се дразня, когато някой пише под никнейм, от друга пише хубаво; от една страна наивни сравнения, от друга пъстро многообразие от герои; от една страна е фенфик по игра, от друга е чудесно написан; от една страна избрани едни такива... несъвместими имена за герои, от друга си съпричастен към съдбата им; от една страна патетични мисли и изказвания, от друга яки битки. Дано авторката се престраши бъдещите си творби да ги подписва лично, определено ще следя развитието й като творец.
6. Октав Мирбо - Песента на Кармен: френският По си е класик, не смея да говоря за творбата му. Тя просто трябва да се прочете.

Плюсове: списанието съдържа само разкази. Никакви статии, интервюта, есета, реклами, смислови и прочее излишни чекии. Българските автори определно пишат хубаво, макар да ми бяха абсолютно непознати имена. Изненадващо кадърна работа на редактори и коректори, струва си да се отбележи в наши дни. Само два броя, а във всеки вече има поместен по един конкурс, чудесно!
Минус - отвратителен формат на изданието. За пръв път виждам такъв и хич не ми хареса, все едно държиш половин списание: дълго и тясно, напомнящо брошурка. Моля ви хора, сменете го, без значение дали ще е А4 или А5, но да не е това.

С други думи, останах доволен от двата броя на списание Дракус и вярвам, че всеки следващ брой ще става все по-добър! Надявам се силно да се задържи на пазара и да възбуди интерес, от което всички само ще спечелим.

8 коментара:

  1. Браво, че се намират все още ентусиасти, които се залавят с такива начинания. Дано да успеят да се задържат.

    ОтговорИзтриване
  2. Можем ли да пращаме разкази за публикуване?

    ОтговорИзтриване
  3. да можете - на мейла на списанието dracus@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  4. Аз живея в София, знаете ли откъде мога да си го купя?

    ОтговорИзтриване
  5. В София се продава в Яко-то на Попа, ул. Граф Игнатиев 43

    ОтговорИзтриване
  6. В Пловдив къде да търсим списанието ?

    ОтговорИзтриване
  7. Докато търсех истинското име на Lady Pol The Beloved попаднах тук. И понеже го намерих...
    http://foto.helikon.bg/index.php?action=gallery&letter=%D0%9F

    ОтговорИзтриване