понеделник, 3 юни 2013 г.

Странноприемницата



Автор: Явор Цанев
Издател: Гаяна
Година: 2013
Стр: 166
Цена: 12 лв

Явор Цанев е един много хубав човек от Русе, който освен че издава чудесното списание "Дракус" (вж. ревюта на 1-2 и 3-4 брой) умее да пише и чудесни разкази. Днес ще ви представя най-новия му сборник - "Странноприемницата", в който има събрани 25 нещица от трите ми най-любими жанра: фантастика, фентъзи и ужаси.

Някои от чудесните разкази вече са били публикувани в "Дракус" и съм ви говорил за тях - "Снежинки в мрака", "Ловецът на бисери", "Когато боговете поискат"... С други обаче се сблъсках за пръв път и останах очарован и удивен. Такива бяха творбите с лек библейски мотив "Старецът Ной" и "Ноевият Ковчег" - първият кратък, но много силен, вторият с лек хумористичен привкус.

Чудесен, изтръпващ хорър е "Крилете на бурята" - за това как природните стихии ни влияят и на нас, хората. "Сърцето" е шокиращ, а "Като вятър в комина" ми напомни много уникалният разказ на Бредбъри "Този, който чака". "Таласъмът на таласъма" предлага интересна гледна точка, а "Живот в спокойна вода" е едно уникално описание на морето и лятото, което не е за изпускане.

Ще спомена още и чудесни неща като "Избраникът", "Погледни към страха" и "Разпукването на пашкула" (high class horror), трагичният "Войните на изкуството" (само да не я докараме дотам), както и "Мълнията". Специално с последния русенецът показва, че не просто може да те изплаши и ужаси, но може и да те размекне, да те накара да се почувстваш... човек.

Явор притежава много хубав, оригинален собствен стил. Независимо от избраната тематика и жанр пише меко, неагресивно, творбите му изобилстват от пищни, сочни описания, притежава богат език и гладък изказ. Четенето на разказите е истинско удоволствие и след завършването им оставят у читателя приятно усещане за удовлетворение.

Друго ревю на сборника може да прочетете при Весислава.

Заключение - "Странноприемницата" е сборник, който ще се хареса не просто на феновете на гореизброените от мен три жанра. Той ще допадне на всички ценителите на добрата литература.

Няма коментари:

Публикуване на коментар