понеделник, 22 юли 2013 г.

Славянски Хроники



Автор: Коста Сивов
Издател: Квазар
Година: 2013
Стр: 208
Цена: 9.99 лв

Изненада! "Квазар" все още издават книги извън двугодишниците "Таласъмия", не може да бъде. Дръжте се - това е най-новият победител в конкурса "Таласъмия" за роман и вторият публикуван роман в конкурса. Първият беше чак преди 11 години, когато Искрен Зайрянов спечели с "Последният договор". Поредицата, както знаете, е "Българска фантастика XXI", а романът на Коста - точно 21-ия поред!

За какво става дума. Главният герой се събужда без никакви спомени в Подземния свят. Започва да търси отговори на въпросите си, ала тези отговори само пораждат още въпроси. Опасни, митологични създания се мъчат да превземат нашия свят, докато боговете си играят със съдбата на човечеството.

Това е първият роман на Коста. Досега е издал още две книжки - сборничето print-on-demand с четири разказчета "Съ-вместим", където всеки разказ е писан в съавторство с още някой друг и солидната електронна тухлица "Време във времето", пак ужаси. Корицата и оформлението на "Славянски Хроники" са чудесни, за това няма спор - изпипано издание си е. Е, можеше да се хвърли малко повече труд по отношение на редакция и коректура, ама карай.

Ще срещнете куп персонажи от фолклора, плюс камара славянски богове. Пиратите бяха доста свежа хрумка и определено разнообразиха повествованието. Няма да крия, че книжката си има своите тресчици за дялане - все пак, Коста не пише чак толкова отдавна, а и това е едно от най-първите му неща, не бива да бъде съдено прекалено строго.

Въпреки това романът е добре написан, фентъзито определено се удава на Коста. Макар аз да предпочитам да чета от него не фентъзи романи, а хорър-разкази, като този в "До Ада и Назад", например. Лични пристрастия, какво да ме правиш. Но, както казваше колегата Александър Драганов - хорърът е просто грозният брат на фентъзито, а и колко добри писатели в световен мащаб творят и са творили и в двата жанра?

Още едно ревю на романа - при Весислава.

Окей, и за последно. Ей го и автографа ми. Сега, не мога да кажа, че съм съгласен с него на 100%. Но ако твърдя, че не ми стана едно хубаво, страхотно добре и черното ми сърчице не поомекна мъничко, ще ви излъжа. Благодаря, Коста. И само напред - хорър, фентъзи, разкази, романи... Ти само пиши.


Няма коментари:

Публикуване на коментар