понеделник, 29 юли 2013 г.

Гласът на Острието



Автор: Джо Абъркромби
Издател: Колибри
Година: 2010
Стр: 480
Цена: 19 лв

ВЪР!ХОВ!НА!

Най-накрая се хванах да чета "Гласът на острието" след купчината отлични препоръки, които получих за нея откъде ли не. Имам добро мнение за Абъркромби, макар другата книга, която да съм чел от него - "Отмъщението на Монца", да остави в мен и добри, и противоречиви настроения. Е, смея да кажа, че "Гласът" е в пъти по-добра от нея.

"Гласът на острието" е първата книга от трилогията "Първият Закон". Какъв е Първият Закон и какво представлява ли? Ако има Първи закон, то пък какъв е Вторият? Ще прочетете, ще разберете. Нека първо обаче ви въведа в историята:

Още в началото Абъркромби ни сблъсква с трите враждуващи фракции: далечният Север, населен със сурови, корави варвари, за които битката е ежедневие; могъщият Съюз, обединение на куп кралства, специализиран във военни кампании и завладяване на нови земи, развита търговия и подмолни интриги; империята Гуркул, населена с чернокожи, тайнствено място сред жеги и пустинен пясък, изобилстващо от магии и роби.

Ала без съмнение по-интересно са описаните герои в книгата: Деветопръстия Логън, известен още като Кървавия Девет, варварин от Севера, предвождал всички и мразен от всички, пролял морета от кръв и с безброй белези; капитан Лутар, разглезено конте, което ще трябва да се превърне в страхотен фехтовач; бившият уникален фехтовач Санд дан Глокта, издържал цели две години в гуркулски затвор, сега инвалид и безпощаден инквизитор на Негово Кралство Височество; Баяз, Първият Магус, могъщ и древен магьосник.

Останалите герои също са много колоритни и пълнокръвни, особено любими ми станаха стария отряд на Логън - Мрачния, Кучето, Черния, Тъл Дуру, Три Дървета. Назрява война навсякъде, всеки се обръща срещу всеки... Как ли ще се пренаредят купищата фигури върху огромната дъска?

Страхотна корица, по нищо не отстъпва на оригиналните - поздравления за Колибри! Адмирации за художника й Стефан Касъров. Поздрави и за чудесния превод на Александър Ганчев. Изобщо, личи си, че романът е изпипан и по него е работено задълбочено с труд и емоция, за да се получи накрая един чудесен продукт за книжния пазар.

За този свой първи роман авторът казва: "Исках да се получи нещо откровено и реалистично, което да представяживи и убедителни герои; да е вълнуващо, без да е неправдоподобно; да е забавно, без да е палячовщина. Исках да изградя свят, в който магията е опасна, а насилието - още повече. Преди всичко обаче се залових да създам една чудесна фентъзи история, която да кара страниците да се обръщат сами и да забавлява читателя." Ами, аз съм на мнение, че Джо е успял във всяка една от поставените задачи.

Една-единствена забележка, за която обаче най-вероятно са отговорни авторът и издателите му в Англия - хора, това е фентъзи роман, фентъзи поредица, такова нещо ТРЯБВА да има карта на описания свят, всичките държави, земи и прочее. Само ще е от полза.

Ами, скъпи читатели, имам следната препоръка към вас:

ЧУЙТЕ "ГЛАСЪТ НА ОСТРИЕТО"!

Няма как, ще се прочетат и останалите книги от трилогията. Както и най-новата на Абъркромби, разбира се - "Герои".

Няма коментари:

Публикуване на коментар