неделя, 23 февруари 2014 г.

Призрак по Избор



Автор: Сър Артър Конан Дойл
Издател: Екслибрис
Година: 2012
Стр: 200
Цена: 12 лв

Няма нужда да ви обяснявам кой е Артър Конан Дойл, създател на иконата Шерлок Холмс. Офталмолог по образование, впоследствие зарязва медицинската практика в името на творчеството. Конан Дойл се е увличал по окултизма, хипнозата, медиумите, спиритическите сеанси и още е вярвал във феи. Но, както всеки уважаващ себе си писател-джентълмен, той е творил и разкази на ужаса.

Сборника е хубав и разказите ми харесаха, но сякаш след затварянето на последната страница в мен остана усещане, че можеше още. Сигурно съм подходил към книгата с прекалено големи очаквания. И така:

1. Кафявата ръка - призрака на индиец и едно неспазено обещание ще преследват доктора с години... Какво може да премахне проклятието?
2. Игра с огъня - внимавайте със спиритическите сеанси, кого и какво точно призовавате!
3. Сребърната брадвичка - понякога хората и събитията, свързани с тях са толкова ужасяващи, че се просмукват дори в неодушевени предмети.
4. Кожената фуния - вж. предната бележка.
5. Насилникът от Брокас Корт - злобните сякаш нивга не умират... Но дори и те се страхуват от нещо.
6. Джон Барингтън Каулс - жените могат да изцедят мъжкия живот. Понякога съвсем буквално.
7. Големият експеримент в Кайнплац - може ли душата да напусне тялото и да се рее над него? А после да се върне обратно?
8. Фиаското в Лос Амигос - екзекуцията на затворника ще се изроди в нещо тотално необяснимо.
9. Призрак по избор - ти си богат човек и искаш да си купиш мрачно фамилно имение? Ала в имението ти не витае призрак? Няма проблем!
10. Пръстенът на Тот - един египтянин, една мумия и една потресаваща история.

- В повечето случаи разказите започват леко блудкаво. Освен това в сборника не е включен любимият ми разказ "Капитанът на <Полярна Звезда>"

За почитатели на класическите истории на ужаса от старите майстори - По, Стокър, Джеймс, Мерит, Блох.

2 коментара:

  1. Без да съм чела книгата (сега узнавам за нея), ще си позволя едно разсъждение по принцип. Агата Кристи също има творби мистика и донякъде хорър и те също не са най-добрите й. Някои хора може би е по-добре да си стоят в амплоато, това е истината. А от книгата все пак съм заинтригувана.

    ОтговорИзтриване