сряда, 19 март 2014 г.

Сп. Дракус - 7 и 8 брой



Автор: Колектив
Издател: Гаяна
Формат: 100 Х 280
Година: 2013-2014
Стр: 60
Цена: 3,50 лв

Дракус не спира! Само български автори, само хубави творби! Адмирации, поклон и стартиране на инициатива за изграждане на паметник на издателя му Явор Цанев, който на всеки три месеца финансира брой на списанието и дава още парична награда на победителя в поредния конкурс. Да стартираме с разбора.

Седми брой:

1. Сибин Майналовски - Някой друг да не ми харесва котето?: каквото и да кажа за Сибин, все ще е малко. Говорил съм ви достатъчно за неговото творчеството в блога си. Прочее, прочетете, и не само този разказ - сборниците Сянката и Усмивка в полунощ си заслужават.
2. Александър Белтов - С вкус на гарванови сълзи: значи, Александър Белтов е готин пич, а синът му Марти даже още повече. С риск да разочаровам Сашо, знам за любовта му към фантастиката и особено електронния му роман "Матрикант", опитвал съм негови фантастични творби - тцъ. Не ми харесват. Но специално този разказ ми направи много силно впечатление, неслучайно е отличен в хорър-конкурса. Чудесна комбинация от класически похвати с нова идея. Е, самото начало на разказа ми стои като пълно дърво ("Хората прекръстваха с ръце гърдите си". С какво да се кръстят, с крака ли? Много ясно, че с ръце! И още - гърдите си. В прекръстването участва и главата, не само гърдите. Това трябва да стане "Хората се кръстеха" и точка), но като изключим това нямам забележки. Силно се надявам Белтов да се отклони от фантастиката към ужаса, там го бива определено.
3. Мариян Петров - Паднал от Марс: хубав разказ, хумористичен, фантастичен, забавен.
4. Иван Костадинов - Завръщане: силен разказ. Много, много силен, изтъкан от болка и майсторство. Хареса ми.
5. Стефан Кръстев - Естествен венец: добър разказ, Стефан пише хубаво. Красива история, топла и сърдечна, която обаче някакси не успя да стигне лично до мен. Защо - нямам обяснение. Но съм сигурен, че ще си намери читателите - определено.
6. Валентин Попов - Кучешка дупка: класическа разказ с познати идеи от хоръра. Както и нещото, на което е кръстен разказа.
7. Явор Цанев - Като старите майстори: не съм казал но пак повтарям, от Явор слаб разказ не съм чел, а този е от най-добрите му. Вярвам, че вече сте прочели Странноприемницата и Вино за Мъртвите. Ако не - поправете грешката.
8. Агоп Мелконян - Сонатина от Равел: ве-ли-ко-ле-пен разказ от един от най-добрите български писатели. Чудесна история, чудесно написана, чудесно разказана.

Новите броеве от тази година са отново с различен дизайн - осми брой, или първи за 2014-а е с корица на тема "Земя", другите три също ще са с различните земни елементи.

Осми брой:

1. Иван Костадинов - Инстинкти: победителят в конкурса за фентъзи. Има за какво, определено. В предния брой също четох много добър разказ от автора, надявам се да попадна и на други негови неща.
2. Мариета Георгиева - Невидимият Джони Каил: когато попадна на страхотен хорър-разказ, се чувствам чудесно. Когато той е и от колега български писател, удоволствието е още по-голямо. Но когато вече авторът е жена, тогава направо си възвръщам отново вярата в доброто, боговете и ангелите-хранители. Пиши, момиче. Аз ще чета.
3. Георги Димитров - Наследството на "Кръстоносец": разказ, който не е лош, но не ме грабна. Започна като фантастика с обемист инфодъмп в началото и впослествие се изроди в слашър ей така, не успях да видя плавен преход. Изглежда ми не толкова като разказ, колкото по-скоро като фрагмент от нещо по-голямо, повест или роман може би.
4. Нели Цветкова - Огледалото: хмммм, интересен разказ, определено! Много трябва да внимаваш, ако притежаваш свръхестествена дарба. Всяко едно действие е баланс по острието на бръснач.
5. Андрея Илиев - Истината за Червената шапчица: разказ от Андреята, който можете да прочетете в новия му сборник "С убиец на борда", в третия том на "Златен Кан" от първия конкурс или пък тук.
6. Явор Цанев - Флог: кратка и забавна фантастика.
7. Иван Вазов - Възпоминания от Батак: класика. Нямам какво повече да кажа.

Очаквайте с нетърпение и девети брой на Дракус, където ще прочете новият ми непубликуван никъде другаде разказ "Наемник" - отличен в конкурса за фентъзи на Дракус. И, нота бене - подостряйте перата и пишете! Новият конкурс на Дракус е по-различен от останалите. В него няма да има победители и парични награди, но най-добрите разкази ще се съберат и издадат в сборник, от който участниците ще получат бройки. Информация за него може да видите тук:



Време имате предостатъчно - цели шест месеца за един разказ. За сравнение в конкурса на Сиела за роман имате четири месеца - и то за роман. Нямате причина и оправдание да се оплаквате, че няма да ви стигне. И ако правилно сте забелязали, един от журито съм и аз. Така се, стягайте се и пишете добре, наистина хубаво! Защото всякакви компромиси, извъртания, мили очи, рушвети, връзкарство, голямо самочувствие без покритие на велик автор, опити за измама и прочее чалъми ще бъдат умъртвени на място. Приятно четене! И приятно писане!

4 коментара:

  1. „Прекръстваха с ръце гърдите си“ означава „ръцете им бяха скръстени на гърдите“. Къде видя да се кръстят?
    Език мой, враг мой...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, това може да се приеме. Аз обаче съм съгласен с Бранимир. Дори да е имал предвид "скръствам", защо просто не го е написал. В общоупотребимия български език "прекръствам" е с ясно значение: определен, да го наречем, религиозен обред. Прозата обикновенно предполага използването на общоупотребимото значение на думите. Вижте, ако беше поезия има да се мисли. Та, щом в конкретния случай "прекръствам" има значение на "скръствам", защо не е било използвано именно "скръствам"? Все пак двете думи НЕ са синоними. Не и аз 99,99% от хората, които говорят български.

      Изтриване
  2. Специално за теб, анонимна букво Н. Разказът започва, цитирам дословно: "Хорицата прекръстваха с ръце гърдите си, плюеха през рамо и бързаха да скрият нейде човешките си остатъци. Затваряха очи и застиваха, надявайки се да останат незабелязани". Значи, ако ти тук виждаш равнопоставеност между "кръстене" и "скръстване", проблемът е в твоя телевизор.

    ОтговорИзтриване
  3. Другарю Николов, трия по-бързо коментарите отколкото ги пишете. По-бързо дори отколкото ги мислите. Така че не се хабете, няма нужда.

    ОтговорИзтриване