вторник, 6 май 2014 г.

Пътят на Книгата



Автор: Иван Богданов
Издател: Буквите
Година: 2014
Стр: 144
Цена: 10 лв

Иван Богданов е, хм, може би най-противоречивата личност в българския фендъм. Издател, писател и поет, основател и председател на фондация "Буквите" и литературния клуб към нея. Има много хора, които го уважават и подкрепят - има и много други, които го недолюбват и откровено мразят поради най-различни причини, даже май втората група са повече. Но да не се впускам излишно полемики в относно Иван Богданов. Темата е новата му книга - "Пътят на книгата: Въведение в книгоиздаването". Или - "Как в България да напишем, издадем и продадем книга".

Повечето от главите Иван ги е пускал като статии в нета. В съдържанието на книгата влизат неща като: как да издадем книга, издателят - първи читател, типове издавани книги от български автори, как да подготвим книгата си за издаване, Професия Писател (кой трябва да се грижи за създаване име на автора, какво да правя с първия си роман, авторски права и начини за тяхната защита), Основни понятия за книгите (печат, коли, лепене, хартии, корици, формати, ISBN), Издаване на книга (причини за издаване, за кого пишем, формиране цената на книгата, кой ще ви купи, капанът на тиражите, работа с редактор, избор на издателстно, разпространение и продажби, канали за реализация, реклама и др) и накрая, естествено, Електронни книги. Все неща, които биха ви заинтересували.

Има някои неща, с които не съм съгласен. Едно от тях беше забелязаното противоречие - на немалко места Иван набляга на тезата, че мисленето на много писатели "никой не чете" и "хората са тъпи чалгари" е силно погрешно. Съгласен съм. На друго място обаче изтърва за книгите във Франция - "Лесно се продава в страна, в която се чете масово". Друго което не ми допадна е тезата за масовата нелоялност на авторите и как бягат от едно издателство в друго - ще я спомена, понеже напоследък се мърмори за нея. Кандидатствайки с един ръкопис в дадено издателство, вие все едно кандидатствате за работа, впоследствие работата с издателя по книгата ви е все едно работа като всяка друга. Някой да очаква от вас, колеги писатели, че цял живот ще издавате книгите си на едно и също място е толкова абсурдно колкото да очаква, че даден човек ще работи цял живот на едно и също място. Където са по-добри условията - там ще отидете, важи и за едното, и за другото. Същото го казва и Стив Кинг, а той е достатъчно тежко име, за да може да му се вярва.

Има обаче доста други неща в книгата, с които съм съгласен. Особено такива, които няма да ви харесат никак, но... това е положението. Неща като: броят на пишещите постоянно се увеличава, вие не сте единствен писател в България, като вас има още хиляди. Българският автор е невероятно мързелив (добавка от мен - а българският графоман невероятно продуктивен и неуморен!); уморих се от обяви из нета - "написах/издадох книга, някой интересува ли се от нея?"; ти не продаваш "болката си, събрана в книга" - продаваш пазарен продукт, който се конкурира с други стоки на пазара. Може книгата ти да струва само десет лева, но за десет лева могат да се купят десет хляба/билета за градския, шише водка, две кутии цигари, да се изпият пет бири в кръчмата, да си вземеш печено пиле с картофки. Книгите, за разлика от изброеното в предното изречение не е продукт от жизнена необходимост за населението.

Овладейте живия контакт, научете какво аджеба е туй нещо авторско право, комуникирайте, бачкайте за реклама и популярност на книгата си навсякъде, където можете и какво ли не. А, да - максимата "хубавата книга сама ще си намери читателите" е не само остаряла и неактуална - тя е вредна. В литературата важи правилото на Дарвин за естествения подбор - оцелява не най-силния, не най-умния, а най-приспособимия. Ще пробие не този автор, който е най-интелигентен и най-талантлив, а който умее да продава най-добре.

Цялостното ми мнение за книгата - да, полезна е и ще ви свърши работа. С условието, че тепърва нагазвате в дълбоките, тъмни и смрадливи води на българската литература и ви трябва нещо, с което да започнете от А и Б, трябва ви нещо, което да ви въведе, понеже нямате никакъв опит и не знаете почти нищо. Преди време това беше книгата на анонимния автор Сигор - "Как да напишете и да издадете своя книга", но тя е излязла преди 7 години и вече не е толкова актуална, за разлика от "Пътят на книгата".

Ако обаче пишете от години и вече имате зад гърба си издадени едно 2-3 книги на хартия, тази книга не крие кой знае какви особени тайни за вас - би трябвало основите вече да ги знаете и да са ви ясни. Аз лично с някои неща не бях съгласен, с много повече съгласен, а болшинството вече ми бяха известни - къде по убеждения, къде (основно!) на база личен горчив опит. Но във всички случаи да я прочетете няма да ви навреди. Напротив, ще ви е от полза.

1 коментар:

  1. Така е. Епохата на творците завърши. Писането е просто занаят. Тъжно е, но вярно.

    Много хора пишат, защото това е най-евтината творческа дейност. Трябва ти само компютър или лист и химикал. От друга страна ако не можеш да рисуваш или пееш да кажем, просто не можеш. При писането е друго... всеки може да се полза, ако има минимално ниво на грамотност и да си въобрази, че го бива. Много по-трудно е да си втълпиш, че пееш или рисуваш добре, ако не е така.


    А аз авторските права, който го интересуват, да прочете Закона за авторското право и сродните му права и после да ми пише на мейла, ако не разбира нещо (има го в блога ми). :D

    ОтговорИзтриване