неделя, 18 януари 2015 г.

Всичко на Масата / Любовни Истории на Обикновената Лудост



Автор: Чарлз Буковски
Издател: Фама
Година: 2006
Стр: 336
Цена: 15 лв

Отдавна не бях челно нищо на Чичко Бук, та реших да се върна към честния му, безкомпромисен стил на писане с тези две заглавия. Всичко на Масата, с оригинално заглавие Ham On Rye е роман, който хронологично проследява живота на нашия стар познайник Чинаски от самото му раждане.

Попитаха ме: "Как подхождате? Как пишете?" ­"Не подхождам, отговорих. Не опитвам. Важното е именно това: да не опитваш, все едно дали става дума за производство на кадилаци, за творчество или за безсмъртие. Чакаш,­ а ако нищо не се случи, чакаш още. То е като буболечка, кацнала високо на тавана. Чакаш я сама да дойде към теб. И когато се приближи достатъчно, пресягаш се, шляпваш и я убиваш."

С големи подробности е описан живота на Ханк/Бук от най-ранна възраст и проблемите, с които се е сблъсквал - проблемите с баща му и родителите му като цяло, отчуждението и асоциализацията му, схватките с други ученици, беднотията в Щатите през 30-те, тежката форма на акне от която страда, после първото напиване, първият секс, изнасянето му на квартира и всички шантавелизми, на които сме ставали свидетели в другите книги. Чудничко.



Автор: Чарлз Буковски
Издател: Архетип
Година: 1991
Стр: 128

А това е вече сборник разкази. Готини, шантави, луди. Всеки от тях носи ценен заряд и личен почерк, особено сред останалите се отличиха "Най-красивата жена в града" (красивата луда проститутка, с която имат страстна връзка), "Машина за ебане" (сигурно най-доброто в сборника), "Убийството на Рамон Васкес" (звезда от нямото кино), "Една красива любовна история" (бедната дебела путка) и "Раждането, животът и смъртта на един ъндърграунд вестник" (просто няма какво да добавя след заглавието, перфектен завършек на сборника)

Окончателната ми оценка е, че книгите не са толкова добри колкото Поща, Жени и Фактотум, но определено биват за четене, по-скоро ми се доближават до Гореща Музика, Криминале и Записки на Стария Мръсник. Бук си е Бук и при него всичко е добро - някои книги повече, други по-малко, но високото ниво се запазва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар