понеделник, 26 януари 2015 г.

Войната на Старците / Призрачните Бригади



Автор: Джон Скалзи
Издател: Бард
Година: 2007
Стр: 336
Цена: 9.99 лв

Изключително добри книги, които харесах наистина много. Не помня откога бях закопнял за истинска военна екшън-фантастика, която да е написана грамотно и увлекателно - всъщност, на практика не мислех, че ще попадна повече на нещо, което така ме влечеше в по-младите ми времена (Ветеран на Гавин Смит бе страхотен, но за съжаление единствен и бързо ми отшумя). За щастие, оказа се че съм бъркал, все още се намират такива книги и поредици. Такава е "Войната на старците" от Джон Скалзи.

На седемдесет и петия си рожден ден Джон Пери прави две неща. Първото е да посети гроба на жена си. Второто - да постъпи в армията. Добрата новина е, че човечеството вече е овладяло междузвездните полети. Лошата - че подходящите за живот планети са малко, а извънземните, готови да се бият за тях - много. Вселената, оказва се, е враждебно място.

Остава ни да се бием. Да защитаваме Земята (примамлива цел за нашите нови врагове, ако ги допуснем да се приближат) и да предявяваме претенции към незаетите планети. Далече от Земята войната се вихри вече от десетилетия - брутална, кървава и безжалостна.

Всъщност Земята е затънтено място. По-голямата част от човешките ресурси е в ръцете на Колониалните отбранителни сили, които пазят земното население да не се пресити от информация. Малкото, което е известно на всички, е, че можеш да постъпиш в Колониалните сили, когато навършиш определена възраст. Не искат младежи, искат хора, които имат умения и опит, натрупани от десетки години живот. Ще ви отведат от Земята и никога няма да ви върнат. Ще служите на бойната линия. И ако оцелеете, ще получите своя земя... в някоя от новооткритите колонии.

Джон Пери приема сделката. Има смътна представа за това, което му предстои. Защото войната, в която ще се включи на светлинни години от Земята, е съвсем различна от очакванията му - както и от това, в което ще се превърне.



Автор: Джон Скалзи
Издател: Бард
Година: 2008
Стр: 352
Цена: 10.99 лв

А това е продължението - за мен бе мъъъничка стъпка назад, може би, спрямо предишната книга, но въпреки това си остава също страхотна.

Вселената е опасно място за човека - и предстои да стане още по-опасно. Три раси, с които човечеството вече се е сблъсквало, са се съюзили, за да спрат настъплението на човеците в космоса. Техният скрит коз е ученият Чарлз Ботин, който познава най-съкровените военни тайни на Колониалните сили. За да спрат назряващия конфликт, Колониалните сили трябва да разберат защо Ботин е предал човечеството.

Иаред Дирак е единственият, който може да даде отговор - той е свръхчовешки хибрид, създаден от ДНК на Ботин. Мозъкът на Иаред е подготвен да приеме съзнанието на Ботин, съхранено в електронна памет. Прехвърлянето обаче се проваля и Иаред е пратен в Призрачните бригади.

С течение на времето спомените на Ботин изплуват на повърхността и Иаред разбира какво го е подтикнало към предателство. Но докато отчаяно се опитва да открие своя "създател", Иаред е изправен пред особено важен избор. А времето изтича - тристранният съюз вече е готов да нападне човечеството. И това няма да е обикновена война...

Просто ще ви помоля - прочетете. Наистина върховни. А за мен остава да чакам следващите заглавия от поредицата, които са един куп, камара книги, които дали ще видят бял свят на български? Силно се надявам.

1 коментар:

  1. Необикновенна фабула , лек хумор... Радвам се , че открих тази книжка в бездната на Библиотеката . Судоволствие ще я прочета отново .

    ОтговорИзтриване