неделя, 22 март 2015 г.

Танцуващият Замък 3: Бойни Колоди



Автор: Робин Джарвис
Издател: Милениум
Година: 2014
Стр: 512
Цена: 18,99 лв

И ето, че дойде време за трета, последна част от трилогията на Робин Джарвис "Танцуващият замък"! Една без съмнение хитова поредица. Ако сте забравили за какво става дума, тук може да си припомните какво се случва в първа и втора част. Отново е спазена тенденцията корицата на книгата да е оригиналната такава. В случая го приветствам - кориците и на трите книги са бонбон.

Светът вече тотално е откачил и изперкал по книгата "Танцуващият замък" на Остърли Фелоус. Великият Чародей Измъс и обкръжението му са почитани като богове. Това обаче не е краят, а едва завръзката в пъкления план на Фелоус. Той е написал нова книга, разширение и допълнение към "Танцуващият замък" - а именно "Бойни колоди". Светът на "Бойни колоди" е хем същият, хем не съвсем, но без съмнение почти всеки жител на планетата иска да е вътре и да заживее "истинския" си живот.

За целта Измъс е снабдил всичко живо с електронни четци, на които точно в коледната нощ ще бъде свалена въпросната книга и всички ще могат да я четат едновременно. Всичко това, за да се осъществи пъкленият му план - от една страна гавра, унижение, победа и заробване на хората, от друга най-после да се възцари на трона си неговия господар Принца на Зората, Носителя на Светлина. Сещате се вече кой е въпросният, нали?

Изпитанията пред нашите герои от първите две част не спират - те намаляват все повече, стават все по-малко, избити от какво ли не. Време е за последното им и най-тежко изпитание, където или ще умрат, или ще победят, като шанса за последното е под 1%. И все пак, помощта се появява неочаквано оттам, откъдето най-малко си вярвал че ще изскочи, а колкото и да е перфектен планът на Фелоус, в него все се намират миниатюрни дупчици...

Минуси:

- Тия неща на задната корица, цитирани от разни източници като мнения за книгата: "Уникална смес от Матрицата и Здрач", "Класически Стивън Кинг за тийнейджъри" са пълни дивотии. Цялата трилогия няма нищо общо нито с едното, нито с другото, нито с третото.
- Като разбрах в началото на книгата, че нашите герои от предната част са "спасени" в Северна Корея, попадайки от един концлагер в друг, макар и малко по-лек си рекох: WTF?

Плюсове:

+ Идеята обаче за Северна Корея беше логична и всъщност се разви чудесно!
+ Книгата е отново суперчетивна, като предните - това 50-100 страници на едно сядане си хвръкват ей така, че и повече.
+ Има яки хорър моменти, особено срещата със Сръчкун Шевокожи и това, което майстори. Направо си е... Бррр!
+ Финалът беше страхотен - подробен, детайлен екшън, без да е претупан набързо, преследване, схватки, купища изчадия и развръзка, която ми дойде съвсем неочаквано.
+ Хепиенд. При положение, че толкова от героите ни (а и не само) измряха и може да се поспори, щастливият край е налице, а аз, както знаете, си падам по това.

С други думи, искрено се надявам да прочетете тази уникално добра трилогия. И внимавайте, че може и тя да ви прочете. Нали знаете? Отваряте страховитата творба на Остърли Фелоус и започвате да четете, след което попадате в мечтания свят на замъка Муункастър:

"Отвъд Сребристото море, обградено от тринайсет зелени хълма, се намира чудното Кралство на Принца на Зората. Ала в Белият замък тронът стои празен. Цяла вечност изгнаник е принцът и вместо него управлява Измъс, неговият Велик чародей. До деня, когато той прославен ще се върне и ще се възцари навеки в пълния си блясък..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар