събота, 23 май 2015 г.

Играчката на Мъжете



Автор: Андрея Илиев
Издател: Сиела
Година: 2015
Стр: 316
Цена: 13 лв

Ето и нова книга от едно без съмнение голямо име. "Играчката на мъжете" съдържа в себе си три новели, а щом чуете Андрея Илиев, това е залог за качество и няма нужда да се колебаете, а просто да купите книгата и да прочетете следващия шедьовър от маестрото.

Има едно занимание, което мъжете не изоставят от Сътворението до наши дни. Има една играчка която им е любима от раждането до смъртта, независимо от образованието, интелекта и цвета на кожата. Войната и оръжието.

Военната тематика присъства в немалко произведения на Андреята - все пак е пенсиониран военен, нормално. Чел съм и съм ревюирал немалко книги на блога си от него, може да потърсите и другите. Но сега, нека кажа по няколко изречения за всяка от творбите:

1. Стрелата лети - действието се развива през девети век. Копанът Окорсис получава задача от хан Омуртаг да възстанови властта му в Ателкуз - земята между Днестър и Днепър. Окорсис се влюбва в тази красива, благодатна земя и решава да я направи най-прекрасното кътче в ханството. Обичан и мразен, жестоки битки с хазарите, подмолни игри, спорове с местните старейшини, вкопчили се в традициите и не обичащи новото време... Какво ли не се изправя на пътя му.
2. Защо? - история за участието на българската армия в разгрома на хитлеристка Германия. Поради смъртта на по-старшите подпоручик Тихомиров е принуден да поеме командването на десанта на другия бряг на Драва - внушено му е, че от него зависи успеха на цялата операция. Подлост, преследване на лични цели и нехайство към живота на другите - все неща, така присъщи за българите и армията по онова време.
3. Афганска балада - действите ни пренася в Афганистан, където няколко млади войничета са захвърлени далеч от основните сили, за да охраняват проход в планината. Главният герой е руски тираджия, попаднал сред тях по злощастно стечение на обстоятелствата. Ситуацията се сговнясва рязко, внезапно и допълнително и на показ излизат зверовете, криещи се във всеки човек.

Единствената причина, поради която в Гудрийдс дадох на книгата 4 от 5 звезди беше, че лично за мен в нея имаше много болка и тъга, много мъка, предателство и лош късмет, но... В крайна сметка, това са нещата, които правят литературата реална и ни карат да повярваме в нея. Сега е и Панаир на книгата, днес и утре все още може да си я вземете оттам с отстъпка - струва си всеки лев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар