събота, 16 януари 2016 г.

Нощно Дежурство



Автор: Нели Цветкова
Издател: Гаяна
Година: 2015
Стр: 92
Цена: 6.66 лв

И това ако не е приятна изненада, аз не знам какво е :) Нели Цветкова, авторка на заглавия като "Синьото мънисто", "Сълза за мама" и "Ясновидката" има нова книга - "Нощно дежурство", която е... сборник хорър-разкази. Не, поправка - която може да служи за образец в жанра.

Да пишеш разкази на ужаса и да ги издаваш в България на хартия си е диагноза за ментално разстройство. Е, Нели, добра дошла! Присъедини се при нас, лудите, в психиатричната клиника :D Присъединете се и вие към тази книжка с разкази, станете ни близки. Защото действието в историите, описани вътре, се развива в една необикновена болница.

Денем тази болница е обикновена, но вечер... Вечер навън се смрачава, а прозорците на отделенията започват да светват един по един. Започва нощното дежурство. Тогава ужасът на свръхестественото се събужда и търси съюзник в тъмнината на човешките души. Читателят ще срещне вампири, духове, върколаци и други мрачни сили, вършещи нечистите си дела. Но накрая ще се запита: има ли по-страшно зло от това, което е сторено от хората?

Изключително силни разкази, кратки, изчистени, експресивни, без излишъци, директно по темата, както и трябва да бъде. Разкази, което те правят съпричастен с героите и съдбата им, истории, които ще напипат точната ви струна. Явно Нели има богат опит и е нагазила в свои води: личи си, че тематиката й е позната и борави умело с писателските инструменти в "Нощно дежурство".

Ако не сте забелязали, заглавието излиза в колекция "Дракус" под № 8. С други думи, начинът да се сдобиете с нея е или през авторката, или през Явор Цанев. Единственото, което ме кара да се муся е че книжката е твърде тънка и мъничка. Нищо, ще изчакаме Нели да напише нови разкази и да състави нов сборник, какво да се прави :)

1 коментар:

  1. Само тази книжка нямам от колекцията. Май ще взема да я взема.

    ОтговорИзтриване