вторник, 31 март 2009 г.

Три книги за писането

Неотдавна прочетох три книжки, даващи идеи и съвети за писането. Направиха ми силно впечатление и бих искал да ви ги препоръчам.

I. Супа за начинаещи



Автор: Сигор
Издател: Редор
Година: 2007
Формат: 130 Х 200
Стр: 120
Цена: 7 лв

Книгата е второ издание на "Искам да напиша книга", 2005, същия автор, изд. "Колобър". Пълна с куп съвети за начинаещите писатели, написана на прост и разбираем език. Сред засегнатите теми са: книгите и интернет, правопис, страниране, разпечатване, самиздат, разпространение, обем на тиражите, хонорар за автора, издаване и какво ли още не.

Запомнящо се: "Писаното слово е светилникът на живота", "Хванете някаква посока, хванете даже грешен път - покоят равен е на смърт", "Книгата е най-трайният продукт на човешката дейност", "Една книга е успешна, ако тиражът й се продаде изцяло до 3 години от излизането й от печат" и др.

Важно: "По данни от съвкупното разпространение, подредбата на разделите литература по реда на обемите на реализация е горе-долу следната:
1. Книги за здравето
2. Окултна литература
3. Практическа икономика
4. Занимания за свободното време
5. Мемоари и политическа публицистика
6. Художествена литература
7. Готварски книги
8. Историческа литература
9. Поезия"

2. Основно ястие за напреднали



Автор: Стивън Кинг
Издател: Весела Люцканова
Година: 2006
Формат: 130 Х 200
Стр: 256
Цена: 10 лв

Ето това е вече настолна книга. Всеки човек, който пише, според мен би трябвало да я притежава. Вярно, че е 50% автобиографична, но останалите 50% са просто златни. Лошият чичко Стиви дава акъл, почерпен от богатия си опит, без да се церемони много-много. Тази статия я направих, следвайки един от тях: "Разгледай произведението като ястие, поднесено на читателя - първо супа, после основно ястие, накрая десерт".

Запомнящо се: "Убий фаворита си!", "Почти всеки писател поне веднъж е бил обвиняван, че похабява таланта си", "Пиши на затворена врата, редактирай на отворена", "Писането е облагородено мислене", "Критиката към теб трябва да е определена, да има причина, описани силни и слаби страни, недостатъци и прочее. В противен случай е само въздух под налягане" и др.

Важно: "Не обяснявай! Така хабиш творческа енергия", "Пиши с една-единствена цел: да направиш себе си и други по-щастливи".

III. Десерт за майстори



Автор: Милан Кундера
Издател: Колибри
Година: 2007
Формат: 130 Х 200
Стр: 168
Цена: 12 лв

Ето я и висшата лига. Писана не от кого да е, а от Пражкия дисидент, автор на "Непосилната лекота на битието" и още много книги - Милан Кундера. Авторът притежава богат език и сложен начин на изразяване, без съмнение интелектуалец.

Запомнящо се: "Добре е заглавието да отразява основната тема", "Малко метафори, които да бъдат кулминационни точки", "Едно произведение не трябва да се свежда до идеите в него", "Борбата на човека срещу властта е борба на паметта срещу забравата" и др.

Важно: "Когато те интервюират, спомни си трите закона на интервюто:
1. Интервюиращия те ти задава въпроси, които на него са му интересни, а на тебе - не.
2. След интервюто той подбира само отговорите, които му допадат.
3. Накрая пречупва твоите виждания през своята лична призма и се получава изкривяване, нямащо нищо общо с това, което си казал."

Забележка: Препоръчвам горещо на всички колеги, занимаващи се с писане, да прочетат книгите в последователността, която съм ги дал - а не като мен да започнат с десерта, да продължат със супата и да оставят основното ястие за накрая :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар