четвъртък, 13 януари 2011 г.

С Името на Иван Ефремов



Автор: Колектив
Издател: Ернор
Формат: 130 Х 200
Година: 2009
Стр: 300
Цена: 13 лв

Юбилейният сборник „С името на Иван Ефремов” е без съмнение уникално по рода си печатно издание. Създаден по двоен повод – 100 години от рождението на именития руски фантаст и 35 години от основаването на едноименния софийски клуб по фантастика, на неговите страници е сигурно най-пълното представяне на писателя, биолога и геолога Иван Антонович Ефремов. Съставители на сборника са Юрий Илков и Александър Карапанчев.

За тези, които не знаят кой е той, едно малко отклонение. Автор на романи като „Мъглявината Андромеда”, „Острието на бръснача”, „Часът на бика” и „Атинянката Таис”, със своите творби писателят е вдъхновител на много хора от различни сфера на науката и изкуството по цял свят. Авторът е учудващо добър ясновидец, предсказал в творбите си много от бъдещето – холографията, възникването на глобалните мрежи за свръзка и телекомуникация, ръста на международния тероризъм, наличието на генна памет, добива на полезни изкопаеми от океанското дъно и много други. На името му в Русия е учредена престижна литературна награда за принос във фантастиката и има десетки фенклубове по цял свят.

Още с отварянето на книгата ми направиха впечатления приветствията от най-разнообразен калибър – като се започне направените от вдовицата и сина на Иван Ефремов, премине се през български автори като д-р Светослав Славчев, за да се стигне до руски такива като Лазарчук, Логинов и Рибаков. Подробно е описано създаването на едноименния софийски клуб по фантастика – от самото начало досега, както и ретроспективен поглед в дати и събития за дейността му в продължение на цели 35 години. Включен е и пълен опис на клубните библиографски издания.

Разлиствайки сборника се убедих, че тук действително има всичко, необходимо за едно клубно издание от подобен калибър. Благодарностите на феновете, намерили себе си в клуба, поезията на клубните автори, разкази от тях (специално този на големия Любчо Николов ми направи ОГРОМНО впечатление), снимки през годините, на които в клуба присъстват хора като Аркадий Стругацки и първия български космонавт Георги Иванов, посещения в дома на Иван Ефремов в Москва и какво ли още не. Колкото до материалите за самия Ефремов, те също са уникални – негова кореспонденция, добавени непреведени (нарочно!) неща на български, разказ, описващ богатия му речник и ерудиция (качествена еротична сцена, която не преминава границите на благоприличието). Като добавим и затрогващите материали за личността на руския фантаст, написани от клубните членове, синът му и от любимия ми руски автор Сергей Лукяненко, пълен списък на всичко от Ефремов, излизало на български, та чак до конспиративната теория, че авторът е бил таен агент на британското разузнаване съм убеден, че тази книга съдържа най-пълната и обединена информация за него на български, излизала изобщо.

Вярно е, че със специфичната си насоченост и малкия си тираж този сборник е бутиково издание, но това ни най-малко не накърнява достойнствата му. Почти цялата ни българска литература в момента е бутикова, че и част от преводната дори. Признавам, че досега не съм чел нищо от автора, но след като затворих последната страница на книгата в мен се зароди едно неугасващо любопитство да се запозная с творчеството на един писател, който на практика е променил живота и света около себе си.

Сигурен съм, че след прочитането му и вие ще останете с подобна позитивна нагласа.

2 коментара: