неделя, 6 февруари 2011 г.

Бандит по неволя



Автор: Емануел Икономов
Издател: Плеяда
Формат: 130 Х 200
Година: 2010
Стр: 192
Цена: 10 лв

Получих една от последните книги на Емануел Икономов като подарък с молба за ревю и бих искал да споделя впечатленията си. Вицепрезидентът на българската секция на Асоциацията на писателите криминалисти и собственик на издателство "Аргус" ми е слабо известен, но за сметка на това открих, че освен с родното си име подписва творбите си с един куп псевдоними - Емилиян Малезанов, Иван Гълъбов, Кирил Иларионов, Кристофър Бътлър, Робърт Шели, Самюел Голдблат, Кристиян Кантор, Том Антъни, Лари Рок... Но да не се отплесвам, а да кажа няколко думи за "Бандит по неволя", който по своята същност е сборник с криминални разкази, в половината от които се подвизава персонажът Велизар Величков - честен бизнесмен (!!!), който поради стечението на обстоятелствата му се налага да влиза в ролята на разследващ.

Плюсове:

+ Добро оформление, книгата е отпечатана на хубава, качествена хартия;
+ Разказите са интересни, грабват вниманието и се четат бързо и леко;
+ Буквално настръхнах при описаните проблеми в разказите, без съмнение почерпени от реалния живот. Не съм си и представял, че може да съществуват такива престъпни схеми - строеж на долепени една до друга сгради от една и съща фирма по такъв начин, че от едната сграда да влезеш безпроблемно в другата и да крадеш; кражби на милиони левове от строеж на магистрали - декларираш малко повече километри от реалните и "усвояваш"; кражби на самоличност; извъртане на закона по такъв начин, че да придобиеш без пари или на безценица фирми, сгради и парцели; далавери на митницата да вкараш стоки без да платиш нищо за тях; имотни измами... Ужас!

Минуси:

- Всичко ме навежда на мисълта, че авторът е описал само реални случки, до които е имал достъп, без да се налага да измисли нещо от себе си;
- Сюжетът и идеята са на ниво, но самите образи на героите са еднопластови, кухи;
- Някои недомислици в повествованието - че СОТ не може да се задейства в помещение, ако няма човек вътре (повярвайте ми, може, знам от личен опит), че кражба на 15 000 лева от касата на голяма логистична фирма ще я вкара в батака (стига глупости, дневният оборот на фирми от описания калибър е по-голям), че един сериозен бизнесмен ще продължи да ползва услугите на една и съща транспортна фирма, която досега го е вкарвала в неприятни събития, че даже и ще им помага когато ги окрадат... Не мисля.

Като цяло сборникът става за четене, не е лош. Друг въпрос обаче не ми дава мира. В края на миналата година авторът издава едновременно с тази книга и още една - сборник с фантастични разкази и новели. И двете книги са сборници - единият с крими, другият с фантастика, и двете са по 192 стр, и двете струват десет кинта. Чудя се защо вместо да ги пуска през издателство "Плеяда" единия и през издателство "Весела Люцканова" другия не ги публикува през собственото си издателство "Аргус"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар