понеделник, 21 февруари 2011 г.

Тайният Живот на Великите Автори



Автор: Робърт Шанкенбърг
Издател: Сиела
Формат: 140 Х 210
Година: 2010
Стр: 300
Цена: 18 лв

Интересна, интригуваща и забавна – това са епитетите, които описват по най-подходящ начин „Тайният живот на великите автори” от неизвестния автор Робърт Шанкенбърг. По своята същност тази книга съдържа един хумористичен поглед към живота, слабостите и специфичните черти на над 40 световноизвестни имена от литературната сцена.
Единственият минус, който ще посоча е, че авторът можеше да добави още немалко смахнати писатели към труда си. Самият факт, че по някаква причина се е отказал да пише за Труман Капоти и Норман Мейлър ме подразни – защо ги е пожалил точно тях, не можах да разбера. Още един подобен том, своеобразно продължение на книгата няма да бъде излишно.
Фактите около писателите обаче са, меко казано, изобилни – нищо не е спестено. Ще прескоча алкохола, наркотиците и хомосексуалността, понеже изобилстват, за да хвърля светлина на някои други, по-специфични качества. Например Шекспир е бил стиснат лихвар, съдещ докрай длъжниците си (макар самият той да не е обичал да си плаща дълговете), Балзак е бил страшен чревоугодник и е пиел по над 50 кафета на ден, Дикенс е бил обсебен от парижката морга, прекарвайки часове с мъртъвците, Артър Конан Дойл е вярвал във феи, Йейтс е бил окултист, Вирджиния Улф е пишела права, Агата Кристи е диктувала писанията си, понеже е страдала от дисграфия (пишела ужасно нечетливо), Джеймс Джойс си е падал по садо-мазо, Томас Пинчън е странял от обществото като от чума… И това е само малка част.
Ако във вас се таи страх, че тази книга придава прекалено човешки очертания на любимите ви писатели, издигнати на пиедестал, не се плашете. В начало и аз подходих така. Но странното е, че след прочитането на книгата и разбирането на толкова много тайни, аз заобичах тези автори дори още повече. Фактът, че те също са обикновени хора със своите пороци и недостатъци не ги отдалечава от нас, техните читатели.
Напротив, приближава ги още повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар