неделя, 8 май 2011 г.

Граф Магнус



Автор: М. Р. Джеймс
Издател: Кралица Маб
Формат: 130 Х 200
Година: 1994
Стр: 256
Цена: 34 лв (за мене - 2)

Поредното съкровище от кашоните. След прочитането на "Граф Магнус" лично и твърдо съм убеден, че най-добрите автори в света са британците и точка по въпроса. Стилът на Монтагю Роудс Джеймс и изящен и изтънчен, без излишни кървища, а чист хорър, страховито повествование и вледеняващи тръпки. Е, на моменти подробната описателност е мъъъничко излишна, но все пак книгата излиза за пръв път през 1931-а. М. Р. Джеймс пише като типичен британец от старата школа своите разкази за призраци, с една особена висота, която загатва за основната му дейност - а именно, човекът е бил преподавател в Кеймбридж! Изненадах се още, че тази книга е била пусната на пазара не от кого да е, а от издателство Кралица Маб? Моите почитания към г-н Николай Аретов за това, че тази книга е видяла бял свят.
Всъщност, този сборник съдържа точно дузина разкази, което е леко подвеждащо от подзаглавието му - човек би се объркал, че са тринадесет с Граф Магнус. Но да не се спираме на дреболии, а да караме нататък:

1. Албумът на каноника Алберик - една книга, едно чудовище и един твърде, твърде любознателен човечец.
2. Изгубени сърца - една от най-добрите творби в сборника, разказваща за едно от най-съкровените човешки желания и как някои от нас не биха се поколебали да прекрачат всички граници, за да го постигнат. Но ги постига заслужен край, разбира се.
3. Гравюрата - поредното доказателство, че истинският писател може да хване нещо толкова обикновено и да създаде от него брилянтен разказ.
4. Ясенът - мисля, че това е любимецът ми, фаворитът във сборника. Едно дърво, криещо ужасни тайни...
5. Граф Магнус - разказът, дал името на сборника е неслучаен. Силна и ужасяваща е историята за старият благородник, който отказва да умре.
6. Само свирни и ще дойда - вкоравяващ сърцето страх за тайнствено привидение... Само надуй странната свирка - и то ще дойде... То няма тяло, но ще приеме някаква форма!
7. Съкровището на абат Томас - е, понякога и така става с иманярите. Просто някои съкровища са пазени от нещо, което не е от този свят.
8. Училищна история - кратка приказка за едно от многобройните поверия, разпространявани в момчешките пансиони. Напомни ми за "Ритуалът на костите" от сборника "Нощни приказки" на Джон Конъли.
9. Предаване на руни - зъл човек практикува тайнствени древни ритуали, с което се прочува из цялото градче. Но какво ще се случи, когато всичко се обърне срещу него?
10. Троновете на катедралата в Барчестър - стар самотен свещеник е преследван от зловещи фигури.
11. Предупреждение към любопитните - когато си прекалено любопитен и се замесиш със свещена реликва, която е символ на цяла страна, няма как да се измъкнеш читав от цялата работа.
12. Виещият кладенец - историята за едно нахално и проклето младо момче, което ще бъде застигнато от заслужена съдба.

Приятно четиво, което ще разхлади нощите ви, определено! Поредното доказателство, че не е нужно да си написал купища романи, за да се назовеш писател - достатъчни са и разказите за целта.
И още един автор, от който за жалост на български не сме видели нищо друго, освен този иначе великолепен сборник.

2 коментара:

  1. Притежавам сборника от дете. Наистина разказите са уникални - още помня безсънните нощи, които ми докараха. Любимият ми бе "Гравюрата", дори наскоро пак си го препрочетох на пораснала глава. :)
    Всъщност, сега като се замисля, трябва да препрочета и останалите.

    ОтговорИзтриване
  2. Дааа, "Гравюрата" е много готин :-) Като се замисля, май няма слаб разказ вътре.

    ОтговорИзтриване