четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Нощна Смяна



Автор: Стивън Кинг
Издател: Бард
Формат: 145 Х 210
Година: 2009
Стр: 352
Цена: 11.99 лв

И след смешното, идва ред и на страшното. Тук ще кажа няколко думи за един сборник на Кинг, който не е нов, но пък е цял - "Нощна смяна". От издателството пишат, че е пълно издание, но не е съвсем така - в английския оригинал има и един разказ "Джерусейлъм'с Лот", който тук липсва. По същността си това е петата книга от творчеството на Краля и първият му сборник с разкази - в Щатите излиза за пръв път още 1978-а. На български беше разцепен на две части - веднъж като Нощна Смяна и втори път като Понякога те се завръщат. В последния вече фигурира и пропуснатият от Бард разказ.

Нека кажа по няколко думи за всеки един от 19-те разказа:

1. Вампирът - ако не се лъжа, по-правилният превод е Торбалан. Добър разказ за чудовището от килера.
2. Човекът, който обичаше цветята - ммм, красота! Нещата не са такива, каквито изглеждат, о, не!
3. Аз съм вратата - на корицата е изобразена илюстрация от самия разказ. Няма да говоря повече, това е достатъчен спойлер, само искам да доверя, че е добра творбица.
4. Последното стъпало - разказът е по-скоро драма, но е хубав, за отминалото детство и обичта между децата.
5. Нощна смяна - едноименният разказ, филмиран с Брад Дуриф. Сцената, в която показва ножа си на главния герой и му казва "Това е единственото нещо, което има ефект върху тия копелета" е определено запомняща се. А "тия копелета", естествено, са плъховете. Големи, грамадни, огромни...
6. Камионите - аха, точно това, за което си помислихте. И по това има филм, да, точно онзи, с Емилио Естевес, дето камионите оживяха и шепа хорица бяха изолирани в една бензиностанция. Добро.
7. Дружество "Отказване с гаранция" - те ще те накарат да откажеш цигарите, о, да, със сигурност! Не ти завиждам, ако си пушач и искаш да спреш тютюна, като за целта ползваш техните услуги.
8. По перваза - отмъщението е сладко нещо, особено когато е оригинално замислено. Ала освен това е и нож с две остриета...
9. По едно за из път - лекичко разклоненийце от романа "Сейлъм'с Лот". Главните герои са двама старци, които се впускат да помогнат на непознат в разгара на жестока снежна буря. Бъди добър към малкото момиченце, то е толкова... безпомощно...
10. Полесражение - чичко Кинг действително вади хорър от всичко! Дори от детските играчки :-)
11. Ти си следващият - абе, оригиналът е "Понякога те се завръщат", ама нейсе. По идеята са направени три филма. Кошмарът на интелигента - какво би направил, ако в детството ти са те тормозели троица гнусни хулигани, а сега, години по-късно, когато си учител, същите се завърнат в класа който водиш и времето не е оставило и грам отпечатък върху им? Прочетете.
12. Пресата - пак филмиран разказ, за огромната гладачна машина, която гълташе хора. Авторът е почерпил практически опит от времето, в което е работил в обществена пералня. Имаше хора, които мърмореха, че от една пералня едва ли не изкара Злото, ама това е истинският автор - от нищо прави нещо, докато болшинството хора от нещо правят нищо. Много е добро.
13. Децата на царевицата - този разказ роди серия от филми за пророка Исак и дечицата, които във върл религиозен фанатизъм избиха родителите си и завзеха града, а после се трепеха едни други. Абе, добро е.
14. Нощен прибой - постапокалиптичен за шепа хора, едва оцелели на Земята след унищожителен вирус. Не е кой знае какво.
15. Плесен - публикуван преди като "Сиво вещество". Много добро, хареса ми, типичен стил за стария Кинг - разказ, в който един човек се превръща в нещо различно...
16. Знам какво искаш - ето я и мечтата на всички жени! Коя от вас не си е мечтала за мъж, който да отгатва всички нейни мисли, мечти и въжделения, да се появява точно там и когато е най-нужен, реагиращ по най-адекватния възможен начин? Ето ви тук един такъв, но повярвайте, след като прочетете разказа, ще се замислите сериозно дали наистина ви трябва Мистър-Перфектен-Рицар-На-Белия-Кон.
17. Човекът с косачката - има един-два филма по идеята, ама нямат почти нищо общо с разказа. Поучително до какво може да те доведе мързела да окосиш собствената си ливада.
18. Жената в стаята - хубав, макар и тъжен, но много, много автобиографичен разказ за писателя.
19. Ягодова пролет - пролетта идва по-рано в града и някой почва системно да избива студентите от кампуса. Кой ли?

Прочетох и непубликувания тук разказа "Джерусейлъм'с Лот". Наистина, единственото което мога да кажа е, че е действително най-доброто нещо в книгата, жалко, че е изпуснат, не знам каква е причината. Но, въпреки всичко, това е Кинг, а добрите автори нямат нужда от реклама.

3 коментара:

  1. Много хубаво звучи, само дето необяснимо мразя Кинг, ужасна история...

    ОтговорИзтриване
  2. Е, не съществува автор, който да се хареса на всеки ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. Най-много ми харесват "Аз съм вратата" и "Нощна смяна" - първия заради онова, което е донесено от космоса и отваря очи в нас, а втория заради онова, което е в подземията под човешкия ни свят.

    ОтговорИзтриване