сряда, 12 септември 2012 г.

Пътуване / История с Дух



Автор: Весислава Савова
Издател: Св. Иван Рилски
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 112
Цена: 8 лв

Днес съм решил да ви представя две нови, хубави книжки от една българска авторка, която е много добър писател и много хубав човек! Освен това е чудесен съставител на хайкута и носителка на две международни награди. Нека започна с първата - "Пътуване".

По същността си "Пътуване" съдържа две мистични новели, всяка от които е с трибуквено заглавие. Първата, "Ана", учудващо ми хареса повече. Разказва се за младо момиче, което ходи на уроци по френски при възрастна мадам. Следствие на инцидент младата Ана изпада в кома, която трае дълги години... Единственият близък до мъката на самотната майка се оказва лекарят, който се грижи за дъщеря й. Впоследствие между двамата се заражда любов.

Докато е в кома, Ана има доста странни и плашещи изживявания насън. Внезапно се събужда от комата и вече е придобила специална дарба. Професор Андре от Франция, колега на българският лекар, който се е грижил за Ана и сега е нещо-повече-от-приятел на майка й обаче е проявил интерес към случая на момичето и преди, и сега... Какво ли ще последва?

Втората новела е озаглавена "Рон". Имаме едно момиче с обсесия по кожените облекла, моторите и най-вече по нейният любим Рон. Главният герой е ту рокерката Мина, ту мотора, ту Рон, ту пътешествието - но накъде? Няма да разкривам повече, просто прочетете.

Две истории, без съмнение силно повлияни от лични преживявания.



Автор: Весислава Савова
Издател: Крисан-С
Формат: 130 Х 200
Година: 2012
Стр: 24
Цена: 5 лв

А това е вече дебютната пиеса на авторката. Много приятна камерна пиеса за една възрастна поетеса, за един бай Пешо и колоритният образ на ФСМ - Фигурата на Смъртната Лудост с качулка и маска на лицето. Впечатление прави и чудесният превод на Sanitarium на Metallica. Посетете блога на писателката, където има и други преводи, и не само.

Винаги се чувствам добре, когато открия чудесен български писател. С удоволствие бих прочел и първата книга на авторката - сборника с разкази "Приятели".

1 коментар: