понеделник, 1 октомври 2012 г.

Часът на Чудовището / Голяма Червена Текила

Скъпи мои, напоследък от писане, пиене, ходене на зъболекар, литературни проекти и страстни нощи с една уникална жена нещо не ми остава време за писане на ревюта. Че желание нямам отдавна - това вие много добре го знаете ;-) Въпреки това сега ще ви кажа няколко думи за две чудесни заглавия, които горещо препоръчвам - знам, че без безкрайната ми мъдрост, изливаща се в този блог и оттам в главите ви седмицата стои някакси непълна, нали?



Автор: Патрик Нес/Шавон Доуд
Издател: Студио Артлайн
Формат: 150 Х 220
Година: 2012
Стр: 140
Цена: продуктът не е предназначен за продажба

Един чудесен роман, удостоен с множество награди, които няма да изброявам засега. Книгата е с герои и идеи на Шавон Доуд, но преждевременната й смърт оставя тази чудесна история незавършена. Авторът Патрик Нес продължава идеите, разгръща ги и завършва историята... просто страхотно. За какво става дума ли?

Малкият Конър живее, меко казано, шитав живот. Баща му ги изоставя и отива да живее в Щатите при новата си съпруга, а Конър бива отгледан от майка си. За нещастие, майката на Конър заболява от рак... Болестта прогресира и на сцената излиза нейната майка, или бабата на Конър, с която двамата хич не се спогаждат. За капак в училище Конър от една страна е тормозен от няколко хулигани, докато всички останали ученици го избягват, а учителите го третират прекалено снизходително, знаейки за семейния проблем.

Нещата хептен се сговнят, когато на сцената излиза... Чудовището. Кошмарните нощи на Конър всъщност са си съвсем реални, а старото тисово дърво, растящо пред къщата внезапно оживява, а оживее ли, то тръгва да мъсти, да руши и да сее хаос в търсене на справедливост и абсолютната истина. Как ще се развие историята?

Преводът на Златка Паскалева е чудесен и макар това да е предварително, некоригирано издание, което се разпространява безплатно (хм, за пръв път чувам за такава идея, определено я одобрявам!) романът е уникален, макар и с край, който силно се разминава с личната ми вкусова натура, пристрастена към хепиендове. Очаквам с нетърпение официалното издание на този роман, за да си го купя, както си му е редът - надявам се и вие, книгата е трепач.



Автор: Рик Риърдън
Издател: Егмонт
Формат: 105 Х 175
Година: 2012
Стр: 420
Цена: 9,90 лв

Авторът на Пърси Джаксън и други книги за тийнейджъри/деца този път ме заинтригува - не само със сладурската предна корица, а и с описанието на задната такава.

Джаксън Навар, наричан още Трес, е особняк от Тексас, владеещ тай чи и обичащ текила. Човек, който притежава вроден талант да се забърква в неприятности и да си създава врагове. Този пич се завръща в родния Сан Антонио, играейки си на детектив с две основни цели: първо, да се омъжи за гимназиалното си гадже Лилиан и второ, да разреши случая с убийството на баща му - градския шериф, застрелян преди десет години пред очите му. Дали ще срещне призраци от миналото ли? Колкото искате, че и отгоре.

На Трес, меко казано, не му е лесно. В града на завръщането му се радва кажи-речи само родната му майка. Доста хора искат да му попречат и се опитват да го направят, което още повече нахъсва Трес да продължава напред. Заривайки се до ушите в лайна, той започва бавно, но сигурно да разплита кълбото свински черва, в което са се омотали всички персони от градския елит, плюс някои познати и приятели... Простотията е пълна, няма майтап.

За щастие, Трес е упорит, помагат му приятели, плюс роднини. Въоръжен с владеещите си тай чи ръце и хаплив език, който искрено ме забавляваше през цялата книга, той полека-лека се приближава до истината. А тя е толкова изненадваща и необичайна, че...

Тук вече лигавата ми, пристрастена към хепиендове натура (вина за което имат любовните романи и латинските сериали в детството ми) бе задоволена напълно. Всичко накрая завърши добре, а последната половин страничка от романа буквално ме разтопи - ето това е приятелство!

Метнете едно око и на чудесното ревю на тази книга при Книжното Момиче и Вал Стоева. Разбира се, и на най-доброто място - Цитаделата.

Е, естествено, както можеше да се очаква, Блажев наплю романа, но той пък кога изобщо е притежавал вкус за книги?

Приятно четене... и искам да пробвам на практика как е една "Голяма Червена Текила" ;-)

2 коментара:

  1. Трябва да се прегледат, но това, за безплатното разпространение на некоригирано издание, на което предстои отпечатване е наистина интересна идея. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  2. :) От Студио Артлайн винаги изненадват с интересни заглавия. Да не говорим за оформленията на кориците. Жестоки са!

    ОтговорИзтриване