четвъртък, 25 април 2013 г.

Кървава Власт



Автор: Веселин Стаменов
Издател: Топ Преса
Година: 2013
Стр: 104
Цена: 5,99 лв

Веселин Стаменов е интересна личност - точно като книгите, които пише. Роден в Гоце Делчев, работил и занимавал се с какво ли не. Някои от нещата, с които се е занимавал, хората, които е познавал, кръговете, в които е движил... Да кажем, че не са за всеки. В момента издава вестник "Топ Преса" - таблоидът на югозапада. Ще ви представя последната му книга - романът "Кървава власт".

От другите книги, които е написал съм чел само "Раждането на тигровата акула", която не ми хареса особено. Заслужава обаче да се спомене най-успешният му и касов роман "Убий Путин" - издаван от 3-4 различни издателства, допечатван куп пъти, преведен на английски и пуснат на Запад и най-тиражираната книга от български автор за 2008-а. Оттогава досега за пет години общият тираж на всички издания надхвърля чудовищната цифра от 20 000 бройки и клони към 30 000. Респект.

Който не е разбрал - Веселин Стаменов пише вулгарни романи. Да, точно така - продължава линията, започната от Христо Калчев. Главен герой е добре познатият ни топ-играч генерал Иван Милетиев - Козела. Вярно, вече доста възрастен вълк, ала все още може да хапе силно. Темата на романа основно са врътките, които се прави с енергетиката в страната и стремежа на вечно гладните партии да се налапат с колкото може по-голямо парче от баницата. А, да - и покорното въртене на опашка пред Русия.

За разлика от "Последната Жътва на Козела" на Йордан Матеев, например, авторът на "Кървава Власт" не залага толкова на бесния, непредсказуем екшън. Нормално - целта на двамата автори е различна. Въпреки че има и напрегнато действие, естествено, в случая силата на Стаменов е разкриването на гадните далавери, крупните авоари, изцедени от България и населението й и най-вече: мръсните ултрасложни схеми, в които са навързани български политици, руски олигарси, ченгета, мутри и внезапно навлизащи външни елементи. Гордиев възел, за който няма меч.

Въпреки че книгата не е от най-дебелите си струва да се отбележи учудващо ниската й цена за съвременния пазар. Значи можело, м? Колко други 100-странични книжки от български автори се продават на цена 10-12 лв, а тази наполовина? Хайде спирам да се заяждам и издребнявам. Ако сте фенове на литература от подобна тематика, "Кървава власт" е само за вас. Автор на чудесната корица е самият Сибин Майналовски, чиято първа книга на хартия - хорър-сборникът "Сянката" ще видим на бял свят от същото издателство - "Топ Преса" след Гергьовден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар