понеделник, 8 юли 2013 г.

Курс По Творческо Писане



Автор: Йосип Новакович
Издател: Сиела
Година: 2009
Стр: 324
Цена: 12 лв

Днес ще ви представя една книга, която всеки пишещ колега без съмнение трябва да притежава. Чел съм и други полезни за творчеството книги, като "Изкуството на романа" на Кундера и особено "За писането: Мемоари на занаята" на Стивън Кинг. Без съмнение обаче водач в листата ми за книги, които са оказали наистина благотворно влияние върху писането ми е "Курс по творческо писане" на Йосип Новакович.

Въпросният хърватин е професор и преподава творческо писане в Пенсилванския университет в САЩ. Беше идвал и на гости в България. Книгата се издава още и със съдействието на Фондация Елизабет Костова - респект за това.

Какво съдържа тази книга, пишещи приятели? Съдържа десетина глави с основните елементи на творчеството, като след всяка глава има (без)ценни упражнения да практикувате какво сте разбрали. Ето и въпросните глави:

1. Източници на художествена проза - откъде да черпите вдъхновение.
2. Обстановката - къде се развива действието.
3. Образът - как се гради образът на героя.
4. Сюжетът - много важна!
5. Гледната точка - кой разказва и от кое лице.
6. Диалогът и сцената - също много важно.
7. Началото и краят - как се започва, как се завършва.
8. Описания и избор на думите - няма нужда от представяне.
9. Гласът - как звучи героят и разказвачът.
10. Преработка - чернова и белова.

Не очаквайте да научите великото свещено тайнство на писането или някаква друга дивотия. Не. До голяма степен в творчеството си има занаятчийски похвати и чисто технически параметри, които трябва да бъдат спазени. От тази книга ще разберете ако не всички, то поне повечето от тях. Нещо друго много ценно - Новакович като писател пише разкази, както повечето от нас и примерите му в голяма степен са свързани с кратката форма.

Още - не очаквайте тази книга да ви направи писатели от раз. За целта е нужен много труд в продължение на години, а и желание, отдаденост, дисциплина, упоритост, талант ако щете. В крайна сметка, каквото и да умножиш по нула, крайният резултат е нула, нали така? Ако сте сериозни обаче, тази книга ще ви се отплати. На мен лично ми даде наистина МНОГО. Особено първите четири глави.

Честно да си призная, не съм съгласен с абсолютно всичко, казано от хърватския професор. Има немалко упражнения, които съм пропуснал умишлено, дори цели една-две глави, въпреки изричните му указания да не го правя. Защо ли? Защото, колеги, писането е абсолютната форма на свобода. Спазвайки всички правила, накрая ще сме скучни. Всеки от нас сам гради своята писателска кула - висока или ниска, тънка или тумбеста, от различен цвят и материали, на различна основа. Тази книга ще ви даде много, или малко материали за строежа, но не бива да очаквате да ви даде абсолютно всичко. И все пак, има какво да ви даде.

Скъпи колеги писатели в България. Моля ви, купете, прочетете, упражнете. Има смисъл. Дузина левчета са прекалено нищожна цена за това, което ще получите в замяна.

Гарантирам.

4 коментара:

  1. Най-добрият учебник за всеки писател са книгите на великите майстори. Но и такива теоритично знания могат да бъдат от ползва. Така поне според мен :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е много добра книга. Имам я още от 2010 вероятно и ми е помогнала много. Не бих казал, че е учебник, а по-скоро сборник с предложени идеи. Това, което ми хареса е, че още в самото начало Новакович пише: "Тук ще ви дам многобройни съвети, но не е необходимо да се съобразявате с тях. Ще изградите своите собствени принципи най-вече в случаите, когато изразявате несъгласие.какъвто и съвет да дам в тази книга (...) вие можете да го възприемете по своему - писателят трябва да бъде свободен, когато твори."

    ОтговорИзтриване